Ανδόρρα Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Φαγητά     Παιδιά και σχολείο

Ανδόρρα - ΒικιπαίδειαΗ Ανδόρρα είναι ένα μικρό πριγκιπάτο που βρίσκεται στα Πυρηναία, ανάμεσα στην Γαλλία και την Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα, η Ανδόρρα βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα των Πυρηναίων και συνορεύει με τις γαλλικές περιοχές των Αριέγης και των Πυρηναίων Ανώτερων, καθώς και με την ισπανική περιοχή της Καταλονίας.

Η Ανδόρρα είναι κράτος νάνος, δηλαδή μια ιδιαίτερα μικρή χώρα. Ολόκληρη η χώρα έχει έκταση μόλις 468 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο περίπου είναι η έκταση της Νάξου. Επειδή η Ανδόρρα βρίσκεται στη μέση των Πυρηναίων, η χώρα είναι κυρίως ορεινή. Υπάρχουν 65 βουνοκορφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα.

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κατοίκων ζει στην πρωτεύουσα Ανδόρρα λα Βέλα. Πρόκειται για την  πρωτεύουσα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Οι Ανδορρανοί είναι μόνο το ήμισυ περίπου του πληθυσμού. Εκτός από αυτούς, στην Ανδόρρα ζουν κυρίως Ισπανοί και Πορτογάλοι. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων είναι καθολικοί. Η επίσημη γλώσσα είναι τα καταλανικά, αλλά πολλοί άνθρωποι μιλούν επίσης ισπανικά και πορτογαλικά.

Αν και η Ανδόρρα είναι μια μικρή χώρα, είναι οικονομικά ισχυρή και ευημερούσα. Ο τουρισμός αποφέρει κέρδη όλο τον χρόνο. Το καλοκαίρι, οι τουρίστες έρχονται για πεζοπορία, ενώ το χειμώνα για σκι. Το τραπεζικό σύστημα είναι επίσης καλά ανεπτυγμένο. Η γεωργία, από την άλλη πλευρά, ασκείται ελάχιστα. Αυτό οφείλεται γιατί η χώρα είναι κατά κύριο λόγο ορεινή.

Από το 778, η Ανδόρρα αποτελούσε μέρος της ισπανικής Μαρκιωνίας (επίσης γνωστή ως Ισπανική Μαρκία ή Μαρκία της Βαρκελώνης) , η οποία ανήκε στη Φραγκική Αυτοκρατορία. Η Urgell (Ουρζέλ) ήταν κομητεία της ισπανικής Μαρκιωνίας. Ο κόμης του Ουρζέλ έλαβε τη γη της Ανδόρρας ως φέουδο το 839. Το 1133, ο κόμης του Ουρζέλ πούλησε τη γη στον επίσκοπο του Ουρζέλ. Το 1202, η περιοχή περιήλθε στην οικογένεια της κομητείας Φουά μέσω γάμου.

Αφού η οικογένεια αυτή ήρθε επανειλημμένα σε αντιπαράθεση με τους επισκόπους του Ουρζέλ , τελικά συμφώνησαν να κυβερνήσουν από κοινού. Αυτή ήταν η αρχή της κοινής διακυβέρνησης της Ισπανίας και της Γαλλίας. Έτσι ιδρύθηκε το Πριγκιπάτο της Ανδόρρας. Ωστόσο, η κυριαρχία του κόμη του Φουά μεταβιβάστηκε στο γαλλικό στέμμα το 1594 και έτσι αργότερα στον πρόεδρο της Γαλλίας. Η Ανδόρρα έλαβε σύνταγμα το 1993 και έτσι έγινε κυρίαρχο κράτος.

Έκταση 468 τχμ
Κάτοικοι 79.000
Γλώσσα Καταλανικά
Πρωτεύουσα Ανδόρρα λα Βέλια
Μεγαλύτερος ποταμός Βαλίρα(44 χλμ.)
Ψηλότερο όρος Κόμα Πεδρόσα (2942 μ)
Νόμισμα Ευρώ

Σημαία Ανδόρρας

Andorra UmrissΗ σημαία της Ανδόρρας αποτελείται από τρεις κάθετες λωρίδες σε μπλε, κίτρινο και κόκκινο χρώμα. Η μεσαία λωρίδα είναι ελαφρώς φαρδύτερη από τις δύο εξωτερικές λωρίδες. Η σημαία της Ανδόρρας έχει δύο χρώματα από τη γαλλική σημαία (μπλε - κόκκινο) και δύο από την ισπανική σημαία (κίτρινο - κόκκινο) . Το εθνόσημο της χώρας απεικονίζεται στην κίτρινη λωρίδα στο κέντρο. Το εθνόσημο αποτελείται από έναν χρυσό θυρεό με τη φράση "Virtus Unita Fortior" (Η ενωμένη αρετή είναι πιο ισχυρή).  Το οικόσημο της Ανδόρρας στο κέντρο της σημαίας περιέχει ιστορικούς συμβολισμούς για τον επίσκοπο του Ούρζελ ( μίτρα του επισκόπου ) , την κομητείας του Foix  ( τρία ωχρά κόκκινα ραβδάκια ), την Iσπανία (-έσσερις γραμμές σαν ψάθες), και για τη Γαλλία (δύο αγελάδες που περνούν). Για ποιο λόγο; Μπορείς να το μάθεις στην Ιστορία και Πολιτική.

Εκτός από το εθνόσημο, η σημαία μοιάζει ακριβώς με τη σημαία του Τσαντ (Χώρα στην Αφρική)  και της Ρουμανίας. Είναι επίσης παρόμοια και με τη σημαία της Μολδαβίας, η οποία όμως έχει διαφορετικό εθνόσημο.

Εθνικός Ύμνος

Ο Μεγάλος Καρλομάγνος, ο Πατέρας μου, με ελευθέρωσε από τους Σαρακηνούς,
Και από τον Παράδεισο μου έδωσε τη ζωή της Meritxell, της μεγάλης Μητέρας
Γεννήθηκα Πριγκίπισσα, Κληρονόμος ουδέτερη, ανάμεσα σε δύο έθνη
Είμαι η μόνη εναπομείνασα κόρη της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών
Πιστή και ελεύθερη για 11 αιώνες, θα είμαι πιστή και ελεύθερη
Οι νόμοι της χώρας μου ας είναι οι δάσκαλοί μου και οι ηγεμόνες η άμυνά μου!

Και οι ηγεμόνες η άμυνά μου!

Leave a Reply