Βατικανό προφίλ

Συνοπτικά    Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Ποιος είναι ο Πάπας;     Καθημερινότητα Πάπα

Vatikanstadt auf GlobusΤο κράτος της Πόλης του Βατικανού είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο. Έχει έκταση μόλις 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται εντός της Ρώμης στην Ιταλία. Συχνά αναφέρεται ως κράτος του Βατικανού ή εν συντομία Βατικανό. Είναι η έδρα του Καθολικού Εκκλησιαστικού Κράτους. Ο Πάπας είναι ο πιο γνωστός κάτοικος εδώ και ο αρχηγός του κράτους. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η πλατεία του Αγίου Πέτρου και τα Μουσεία του Βατικανού βρίσκονται στο Βατικανό. Μεγάλο μέρος της κρατικής επικράτειας καταλαμβάνουν οι κήποι του Βατικανού.

Στο Βατικανό ζουν μόνο περίπου 800 άνθρωποι.Από αυτούς, μόνο οι 450 διαθέτουν την ιθαγένεια του Βατικανού. Οι υπόλοιποι είναι Ιταλοί πολίτες που εργάζονται στο Βατικανό, όπως υπάλληλοι των μουσείων και των γραφείων της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και μέλη της Ελβετικής Φρουράς, . Η Ελβετική Φρουρά εξασφαλίζει την ασφάλεια της μικρής χώρας, αλλά πάνω απ' όλα την προσωπική ασφάλεια του Πάπα. Το Βατικανό είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα λατινικά είναι η επίσημη γλώσσα. Ωστόσο, τα ιταλικά είναι η κύρια γλώσσα που ομιλείται στην καθημερινή ζωή.

Ο Πάπας είναι ο αρχηγός του κράτους του Βατικανού και έχει όλες τις κρατικές εξουσίες. Εάν ένας Πάπας πεθάνει, διοργανώνεται παπική εκλογή από το Κολέγιο των Καρδιναλίων. Η συνέλευση των καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα ψήφου στην παπική εκλογή ονομάζεται κονκλάβιο. Ορισμένοι από τους νόμους και τις παραδόσεις της παπικής εκλογής είναι αιώνων. Οι καρδινάλιοι συγκεντρώνονται στη συνέχεια στην Καπέλα Σιστίνα. Πρόκειται για ένα παρεκκλήσι στο Αποστολικό Παλάτι, την έδρα του Πάπα. Κλειδώνονται μέσα μέχρι να συμφωνήσουν για τον πάπα. Αυτό συμβαίνει όταν ένας υποψήφιος εκλέγεται πάπας με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Έκταση 0,44 τ.χμ
Πληθυσμός 450
Γλώσσα Λατινικά, ιταλικά
Πρωτεύουσα  -
Μεγαλύτερο ποτάμι  -
Ψηλότερο βουνό  Λόφος του Βατικανού (75 μ.)
Νόμισμα Ευρώ

Σημαία Πόλη του Βατικανού

Vatikanstadt UmrissΗ σημαία του Βατικανού είναι μία από τις δύο σημαίες του κόσμου που έχει τετράγωνο σχήμα (η άλλη είναι η ελβετική). Αποτελείται από δύο κάθετες λωρίδες, χρώματος κίτρινου και άσπρου, με τα σταυρωτά κλειδιά του Αγίου Πέτρου και την παπική τιάρα στο κέντρο της λευκής λωρίδας. Η τιάρα είναι το στέμμα του Πάπα.Τα κλειδιά συμβολίζουν την εξουσία του Πάπα ως διάδοχος του Αγίου Πέτρου, ενώ η τιάρα συμβολίζει την τριπλή εξουσία του Πάπα ως διδάσκαλος, νομοθέτης και δικαστής. Τα χρώματα κίτρινο και λευκό αντιπροσωπεύουν το πρώτο τη δύναμη και τη δόξα της Καθολικής Εκκλησίας και το δεύτερο την αγνότητα και την καθαρότητα της πίστης.

Εθνικός Ύμνος

Ω, ευτυχισμένη Ρώμη – ω, ένδοξη Ρώμη
Είσαι η έδρα του Πέτρου, του οποίου το αίμα χύθηκε στη Ρώμη,
Του Πέτρου, στον οποίο δόθηκαν τα κλειδιά του βασιλείου των ουρανών
Ποντίφικα, εσύ είσαι ο διάδοχος του Πέτρου,
Ποντίφικα, είσαι ο δάσκαλος, εξασφαλίζεις τη σιγουριά των αδερφών σου.
Ποντίφικα, εσύ που είσαι ο Υπηρέτης των Δούλων του Θεού
Και αλιεύς ανθρώπων, Ποιμένας του Κοπαδιού,
Σύνδεσμος Παραδείσου και Γης.
Ποντίφικα, εφημέριε του Χριστού στη γη,
Λιμάνι ανάμεσα στα κύματα, είσαι πυρσός στο σκοτάδι,
Είσαι προστάτης της ειρήνης, φρουρός της ενότητας,
Άγρυπνος φύλακας της ελευθερίας, σε εσένα είναι η εξουσία.
Εσύ Ποντίφικα, είσαι ο ακλόνητος βράχος, και πάνω
Σε αυτόν το βράχο χτίστηκε η Εκκλησία του Θεού.
Ω ευτυχισμένη Ρώμη- Ω ένδοξη Ρώμη.

Leave a Reply