Β. Μακεδονία Ιστορία και πολιτική

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν Α΄ κυβέρνησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1520 έως το 1566.

Αρχαιότητα και Μεσαίωνας

Ο πρώτος οικισμός της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας που γνωρίζουμε έλαβε χώρα γύρω στον 8ο π.Χ. αιώνα. Εκείνη την εποχή, οι Ιλλυριοί κατοικούσαν στην περιοχή. Οι Ιλλύριοι ήταν ένα αρχαίος λαός που κατοικούσε κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων, σε μια περιοχή που καλύπτει σημερινές χώρες όπως η Αλβανία, η Κροατία, η Βόρεια Μακεδονία και μέρος του Μαυροβουνίου. Οι Ιλλύριοι είχαν τη δική τους γλώσσα, η οποία ωστόσο δεν έχει διασωθεί σε γραπτή μορφή. Η γνώση για τους Ιλλυρίους προέρχεται κυρίως από τις αρχαίες γραφές, τα έργα των ιστορικών και τις αναφορές στην αρχαία λογοτεχνία. Ίδρυσαν χωριά και έχτισαν πόλεις. Αργότερα, ο θρακικός λαός προχώρησε και αναμείχθηκε με τις ιλλυρικές φυλές. Οι Θράκες ήταν ένας ινδοευρωπαϊκός λαός, που κατοικούσε στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια περιοχή που χονδρικά ταυτίζεται με τη σημερινή Βουλγαρία και την ιστορική περιοχή της Θράκης, από το όρος Παγγαίο αλλά και σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου όπως την Θάσο, την Τένεδο και μέχρι ορισμένες περιοχές στο νησί της Λήμνου καθώς και σε περιοχές της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας.

Στη συνέχεια έφτασαν οι Ρωμαίοι και κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα της περιοχής. Τον 4ο αιώνα μ.Χ., οι Βυζαντινοί κατέκτησαν την περιοχή και δύο αιώνες αργότερα μετανάστευσαν σλαβικές φυλές.

Τον 7ο αιώνα, η σημερινή Β.Μακεδονία έγινε μέρος της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας και τον 11ο αιώνα μέρος της Βουλγαρίας (που εκείνη την εποχή αποτελούσε ακόμη διοικητική μονάδα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας). Οι Οθωμανοί κατέκτησαν αργότερα την περιοχή. Στις αρχές του 15ου αιώνα, η σημερινή Βόρεια Μακεδονία βρισκόταν πλήρως υπό οθωμανική κυριαρχία.

Αντίσταση κατά των Οθωμανών

Στα μέσα του 15ου αιώνα αυξήθηκε η αντίσταση κατά των Οθωμανών ηγεμόνων και το 1465 έλαβε χώρα η πρώτη εξέγερση, την οποία ακολούθησαν και άλλες. Ωστόσο, οι κάτοικοι της μακεδονικής επικράτειας δεν ήταν σε καμία περίπτωση οι μόνοι που είχαν προβλήματα με τους Οθωμανούς.

Η Ρωσία συνέχισε επίσης να αναλαμβάνει δράση κατά της εχθρικής δύναμης. Αυτό οδήγησε στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο, τον οποίο κέρδισε η ρωσική πλευρά. Ως αποτέλεσμα, η περιοχή έπεσε στη Βουλγαρία, αλλά αυτό άλλαξε και πάλι στο Συνέδριο του Βερολίνου. Εκεί αποφασίστηκε το 1878 ότι θα έπρεπε τελικά να επανενταχθεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αντίσταση κατά των Οθωμανών

Στα μέσα του 15ου αιώνα, η αντίσταση κατά των Οθωμανών ηγεμόνων αυξήθηκε και το 1465 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξέγερση, την οποία ακολούθησαν και άλλες. Ωστόσο, οι κάτοικοι της μακεδονικής επικράτειας δεν ήταν σε καμία περίπτωση οι μόνοι που είχαν προβλήματα με τους Οθωμανούς.

Η Ρωσία συνέχισε επίσης να αναλαμβάνει δράση κατά της εχθρικής δύναμης. Αυτό οδήγησε στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο, τον οποίο κέρδισε η ρωσική πλευρά. Ως αποτέλεσμα, η περιοχή έπεσε στη Βουλγαρία, αλλά αυτό άλλαξε και πάλι στο Συνέδριο του Βερολίνου. Εκεί αποφασίστηκε το 1878 ότι θα έπρεπε τελικά να επανενταχθεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Εδώ απεικονίζονται οι Θράκες ηγέτες της εξέγερσης του Ίλιντεν.

Εξέγερση κατά των Οθωμανών ηγεμόνων

Ωστόσο, αυτό δεν άρεσε καθόλου στους κατοίκους της σημερινής Β.Μακεδονίας, οι οποίοι μόλις είχαν καταφέρει να απελευθερωθούν από τους Οθωμανούς ηγεμόνες. Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκαν πολυάριθμες εξεγέρσεις σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Οι Αλβανοί ίδρυσαν τη Λίγκα του Πρίζρεν (Η Λίγκα του Prizren αποτέλεσε μία από τις πρώτες οργανωμένες εκδηλώσεις του αλβανικού εθνικισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Λειτουργώντας ως αντίδραση στις αποφάσεις του Συνεδρίου του Αγίου Στεφάνου, η Λίγκα συγκροτήθηκε με σκοπό την προάσπιση του ενιαίου χαρακτήρα των αλβανικών πληθυσμών ), οι Βούλγαροι βοήθησαν στην οργάνωση της εξέγερσης Κρέσνα-Ράσλογκ και ίδρυσαν τις Επαναστατικές Επιτροπές Βουλγαρικής Μακεδονίας-Αδριανούπολης (BMARK). Αυτή η αντιοθωμανική οργάνωση ξεκίνησε την εξέγερση του Ίλιντεν κατά των Οθωμανών ηγεμόνων το 1903. Όταν ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι το 1912, η οθωμανική κυριαρχία έλαβε τελικά τέλος.

Η Β.Μακεδονία γίνεται τμήμα της Γιουγκοσλαβίας

Την εποχή του "Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας", η Β.Μακεδονία δεν ήταν ακόμη πραγματικό κράτος.

Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η τότε Μακεδονία διαιρέθηκε. Ένα μέρος πήγε στην Ελλάδα, ένα στη Σερβία και ένα στη Βουλγαρία. Το 1918, η σημερινή Β.Μακεδονία ενσωματώθηκε στο νέο σερβικό βασίλειο ως επαρχία. Οι Σέρβοι ονόμασαν τη νέα αυτή χώρα "Ηνωμένο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων" και από το 1929 έγινε το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.

Πολλοί κάτοικοι της Β.Μακεδονίας αντιστάθηκαν στους νέους ηγεμόνες, αλλά χωρίς επιτυχία. Όταν τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Β.Μακεδονία έγινε αυτόνομη περιοχή στο πλαίσιο της "Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας".

Το UÇK αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Προβλήματα στο νέο κράτος

Ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της Βόρειας ΜακεδονίαςΟι Αλβανοί στη Μακεδονία ζούσαν κυρίως στην επαρχία της Ιλλυρίας. Μετά από διαμάχες με τους Μακεδόνες, απαίτησαν το δικό τους κράτος και δημιουργήθηκε ένα αλβανικό κίνημα ανεξαρτησίας με την ονομασία "Εθνικός Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός". Καθώς οι επιθέσεις από εξτρεμιστές Αλβανούς αυξήθηκαν και ξέσπασε πόλεμος στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, στρατεύματα του ΝΑΤΟ άρχισαν να σταθμεύουν στη Β.Μακεδονία προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση. Πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο στη Β.Μακεδονία και η οικονομικά αδύναμη χώρα κατακλυζόταν όλο και περισσότερο. Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους μπόρεσαν να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, όταν η κατάσταση εκεί εκτονώθηκε από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.
Πολιτική σήμερα

Καθώς οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Βορειομακεδόνων συνεχίζονταν, η απόφαση ελήφθη υπέρ της πολιτικής προσέγγισης. Η αλβανική γλώσσα εισήχθη εν μέρει ως

Zoran Zaev, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

δεύτερη επίσημη γλώσσα, στους Αλβανούς της ΠΓΔΜ δόθηκε μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και μάλιστα εν μέρει η δυνατότητα αυτοδιοίκησης σε περιοχές που κατοικούνταν κυρίως από Αλβανούς.

Αν και η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, συνέχισαν να σημειώνονται εξτρεμιστικές επιθέσεις. Οι Αλβανοί άρχισαν επίσης να διαφωνούν στο εσωτερικό τους, καθώς ορισμένοι ήθελαν την ενσωμάτωση και την προσέγγιση με τη Μακεδονία, ενώ άλλοι συνέχισαν να επιδιώκουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος. Τον Σεπτέμβριο του 2007, υπήρξε ακόμη και καβγάς στο κοινοβούλιο μεταξύ μελών του κόμματος. Οι εξτρεμιστές Αλβανοί έχαναν όλο και περισσότερο την επιρροή τους. Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες να έρθουν πιο κοντά οι δύο πληθυσμιακές ομάδες.

Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Ζόραν Ζάεφ από τον Μάιο του 2017. Στη Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Διαμάχη για το όνομα Μακεδονία

Η Ελλάδα και η Β.Μακεδονία διαφωνούν για το όνομα "Μακεδονία" από το 1991. Όσο ήταν ακόμη μέρος της Γιουγκοσλαβίας, δεν υπήρχαν έντονες διαμάχες, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν. Η διαμάχη αυτή τραβούσε σε μάκρος για χρόνια.

Η ΠΓΔΜ έγινε Βόρεια Μακεδονία

Μόλις στις 11 Ιανουαρίου 2019 έγινε επίσημη η αλλαγή του ονόματος και η μετατροπή της "Μακεδονίας" σε "Βόρεια Μακεδονία". Στη συνέχεια, η αλλαγή τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019, αφού και τα δύο κοινοβούλια, δηλαδή το μακεδονικό και το ελληνικό, ενέκριναν την αλλαγή. Μια μακροχρόνια διαμάχη επιλύθηκε έτσι.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση