Β. Μακεδονία Χώρα

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Πού βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία;

Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα από τα βαλκανικά κράτη, καθώς η χώρα βρίσκεται στη βαλκανική χερσόνησο. Η Βόρεια Μακεδονία είναι  μια περίκλειστη χώρα, που σημαίνει ότι δεν συνορεύει με τη θάλασσα, παρά μόνο με άλλες χώρες. Αυτές είναι η Βουλγαρία στα ανατολικά, η Ελλάδα στα νότια, η Αλβανία στα δυτικά και η Σερβία στα βόρεια. Το αμφισβητούμενο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου συνορεύει με τη Β.Μακεδονία στα βορειοδυτικά.

Ποια είναι η μορφολογία εδάφους στη Βόρεια Μακεδονία;

Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια μάλλον ορεινή χώρα. Αυτό οφείλεται στους πρόποδες των Διναρικών Ορέων στα δυτικά της χώρας. Συνολικά, η Β.Μακεδονία είναι μια λοφώδης και ορεινή χώρα.

Ωστόσο, κατά μήκος των μεγάλων ποταμών της χώρας, του Βαρδάρη και του Μαύρου Δρίνου, το έδαφος είναι μάλλον επίπεδο. Εκτός από αυτούς τους ποταμούς, υπάρχουν επίσης αρκετές μεγάλες λίμνες στη Βόρεια Μακεδονία. Τα δύο τρίτα της λίμνης Οχρίδας (ή Αχρίδας) και της Μεγάλης λίμνης Πρεσπών ανήκουν στη Βόρεια Μακεδονία.Πιο συγκεκριμένα η Λίμνη Οχρίδα είναι η βαθύτερη λίμνη των Βαλκανίων και τα 2/3 της ανήκουν στην Β. Μακεδονία και το 1/3 στην Αλβανία. Η  Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Εδώ να σημειώσουμε ότι λόγω της καθόδου της στάθμης του νερού στη Μικρή Πρέσπα, το μέρος που ανήκει στην Αλβανία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Το μικρό χωριό Jance στη Βόρεια Μακεδονία είναι κρυμμένο στα βουνά.
Μια μικρή εκκλησία στέκεται δίπλα στη λίμνη Οχρίδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ουρανός πάνω από τη λίμνη Dojran στη Μακεδονία είναι μπλε με σύννεφα.

Πώς είναι το κλίμα στη Βόρεια Μακεδονία;

Στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχουν τέσσερις εποχές, όπως και εδώ, δηλαδή άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνας. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι σχετικά σύντομες και ήπιες, ενώ το καλοκαίρι και ο χειμώνας είναι πολύ μεγάλες.

Το καλοκαίρι είναι αρκετά ζεστό και δεν βρέχει σχεδόν ποτέ. Το χειμώνα, ωστόσο, κάνει πολύ κρύο. Τότε μπορεί επίσης να υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις, δηλαδή βροχή και χιόνι. Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στη μετάβαση από το μεσογειακό κλίμα στο ηπειρωτικό κλίμα. Διαφέρει επίσης ανάλογα με την περιοχή. Στα βουνά, για παράδειγμα, είναι πάντα λίγο πιο κρύο.

Πρόκειται για κρατικό κτίριο στα Σκόπια.

Η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας: Σκόπια

Η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας είναι τα Σκόπια και βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας. Είναι επίσης η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας. Περίπου 530.000 άνθρωποι ζουν εκεί. Το ιδιαίτερο των Σκοπίων είναι η ιστορία της πόλης, καθώς έχει ηλικία αρκετών χιλιάδων ετών.

Όποιος ταξίδευε μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην Ευρώπη στο παρελθόν περνούσε συνήθως από τα Σκόπια. Το μέρος αυτό βίωσε πολλές συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Παρόλο που τμήματα της πόλης έχουν καταστραφεί ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ιστορίας, κάποια ίχνη αρχαίων πολιτισμών και γεγονότων έχουν διατηρηθεί.

Leave a Reply