Β. Μακεδονία Καθημερινότητα

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Η εκκλησία του Αγίου Γιοβάν Κανέο βρίσκεται στη λίμνη Οχρίδα.

Λίμνη Οχρίδα

Ευτυχώς, ο τελευταίος σεισμός ήταν αρκετά ασθενής

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η λίμνη Οχρίδα έχει ηλικία πέντε εκατομμυρίων ετών! Αυτό την καθιστά μία από τις παλαιότερες λίμνες στον κόσμο. Στη λίμνη ζουν ενδιαφέροντα είδη, όπως για παράδειγμα η πέστροφα της Οχρίδας. Ονομάζεται έτσι επειδή μπορεί να βρεθεί μόνο στη λίμνη Οχρίδα. Αλλά δεν είναι μόνο οι επιστήμονες που απολαμβάνουν τη λίμνη, πολλοί επισκέπτες πηγαίνουν επίσης εκεί για να απολαύσουν τις παραλίες γύρω από αυτή. Η εκκλησία του Αγίου Γιοβάν Κανέο με φόντο τη λίμνη Οχρίδα έχει γίνει μια διάσημη εικόνα και, ως ένα βαθμό, το σύμβολο της Β.Μακεδονίας.

Κίνδυνος σεισμού;

Η Β.Μακεδονία βρίσκεται σε μια περιοχή που πλήττεται επανειλημμένα από σεισμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή της Μεσογείου, όπου βρίσκεται η Μακεδονία, βρίσκεται πάνω σε πολλές μικρότερες τεκτονικές πλάκες. Τα όρια των πλακών συναντώνται και η πίεση που προκύπτει μπορεί να προκαλέσει σεισμούς.

Είναι γνωστοί τρεις ιδιαίτερα ισχυροί σεισμοί από τις τελευταίες δύο χιλιετίες: ένας το 518, ένας το 1555 και ένας το 1963. Ωστόσο, υπήρξε και άλλος ένας σεισμός στην περιοχή πιο πρόσφατα, το 2009. Αυτός ήταν λίγο λιγότερο ισχυρός, αλλά άφησε κάποιες ζημιές στην περιοχή γύρω από τα Σκόπια.

Οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις στα Σκόπια ανάβουν πραγματικά μόνο τον Ιανουάριο.

Χριστούγεννα

Στη Β.Μακεδονία, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σύμφωνα με το ορθόδοξο παλαιό ημερολόγιο, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου. Μια ιδιαίτερη παράδοση την παραμονή των Χριστουγέννων είναι το μοίρασμα μιας φρατζόλας ψωμιού με ένα νόμισμα ψημένο μέσα σε αυτή. Μοιράζεται μεταξύ των μελών της οικογένειας, χωρίς να γνωρίζουν πού είναι κρυμμένο το νόμισμα. Το άτομο που θα βρει το νόμισμα πιστεύεται ότι θα έχει καλή τύχη την επόμενη χρονιά.

Αντί για κρέας τρώγονται φασόλια, λάχανο, ξηροί καρποί, κρασί και, κυρίως, ψάρι, καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να νηστεύει τα Χριστούγεννα.

Καρναβάλι

Το καρναβάλι γιορτάζεται επίσης στη Β.Μακεδονία. Η αφορμή είναι το νέο έτος στο Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη Εκκλησία. Το σύνθημα της γιορτής είναι: "Μεταμφιεστείτε καλά, ώστε το κακό να μην σας αναγνωρίσει. Κατόπιν κάψτε τη μάσκα και μαζί της το κακό. Μόνο το καλό μένει".

Σύμφωνα με αυτά τα λόγια, οι άνθρωποι ντύνονται και γιορτάζουν. Υπάρχουν παρελάσεις και υπέροχα διακοσμημένα άρματα, παρόμοια με αυτά που ίσως γνωρίζετε από την πατρίδα σας. Μπορείτε να δείτε πώς μοιάζει αυτό στις φωτογραφίες:

Καρναβάλι στη Β.Μακεδονία
Πολλές μεταμφιέσεις είναι διεθνείς.

Αφήστε μια απάντηση