Ελλάδα Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Ο νεολιθικός λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό

Πρώιμοι χρόνοι στην Ελλάδα

Οι άνθρωποι ζουν στην ελληνική επικράτεια εδώ και πολλούς αιώνες. Η Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα ξεκίνησε γύρω στο 6500 π.Χ. και διήρκεσε μέχρι το 3000 π.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνθρωποι της Ελλάδας άρχισαν να μένουν σε μόνιμες κατοικίες, να καλλιεργούν δημητριακά και να εκτρέφουν ζώα. Ξεκίνησαν επίσης να χρησιμοποιούν κεραμικά και να αναπτύσσουν νέες τεχνικές κατασκευής. Η Ελλάδα ήταν ένας από τους πρώτους πολιτισμούς στον κόσμο που υιοθέτησε τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Ως αποτέλεσμα, οι νεολιθικοί οικισμοί στην Ελλάδα ήταν πιο σύνθετοι από τους νεολιθικούς οικισμούς σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Μερικά από τα σημαντικότερα νεολιθικά χωριά στην Ελλάδα περιλαμβάνουν:

  • Σέσκλο, στη Θεσσαλία, είναι ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς στην Ελλάδα. Οι ανασκαφές στο Σέσκλο έχουναποκαλύψει σπίτια, αγγεία και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται από το 6500 π.Χ.
  • Δήμηνι, επίσης στη Θεσσαλία, είναι ένας άλλος σημαντικός νεολιθικός οικισμός. Οι ανασκαφές στο Διμήνι έχουν αποκαλύψει έναν μεγάλο οικισμό με περισσότερα. Οι κάτοικοι του Διμηνίου καλλιεργούσαν σιτηρά, εκτρέφουν ζώα και ασχολούνταν με την τέχνη.
  • Λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, στη Καστοριά, είναι ένας μοναδικός νεολιθικός οικισμός που χτίστηκε πάνω σε μια λίμνη. Οι ανασκαφές στο Δισπηλιό έχουν αποκαλύψει σπίτια, αγγεία και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται από το 5.200 π.Χ.

Αρχικά οι Κυκλαδίτες και μετά οι Μινωίτες γύρω στο 3000- 2500  π.Χ και μετ. δημιούργησαν από τους πρώτους προηγμένους πολιτισμούς στον κόσμο. Από αυτούς επηρεάστηκε και ένας άλλος  ελληνικός πολιτισμός , ο πολιτισμός των Μυκηναίων.

Ο κυκλαδικός πολιτισμός ήταν μια προηγμένη κοινωνία που άκμασε στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους από το 3200 έως το 1100 π.Χ. Οι άνθρωποι των Κυκλάδων ήταν επιδέξιοι ναυπηγοί, αγρότες και τεχνίτες. Ήταν επίσης γνωστοί για τα μαρμάρινα ειδώλιά τους.

Γραμμική Α

Περίπου το 2.500 π.Χ. αναπτύχθηκε μια εξελιγμένη κοινωνία στο νησί της Κρήτης. Είναι γνωστή ως ο Μινωικός πολιτισμός. Περίπου το 1.950 π.Χ. οι κάτοικοι είχαν επινοήσει μια μορφή γραφής με τη χρήση ιερογλυφικών. Αυτή η γραφή ονομάζεται γραμμική Α. Οι Μινωίτες ήταν ένας πολιτισμός της εποχής του χαλκού. (Κατασκεύαζαν εργαλεία και όπλα από χαλκό). Ο πολιτισμός τους βρισκόταν στο απόγειό του από το 1700 π.Χ. έως το 1500 π.Χ. περίπου. Ωστόσο, ο μινωικός πολιτισμός παρακμάζει μετά το 1450 π.Χ. Δεν είμαστε σίγουροι γιατί, αλλά μπορεί να κατακτήθηκαν από Μυκηναίους από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Παλάτι της Κνωσού

Οι περισσότεροι Μινωίτες ζούσαν σε μικρά χωριά και ζούσαν από τη γεωργία. Καλλιεργούσαν σιτάρι, κριθάρι, σταφύλια και ελιές. Εκτρέφανε κατσίκες, βοοειδή, πρόβατα και χοίρους. Οι Μινωίτες αγρότες έπρεπε να δίνουν μέρος της σοδειάς τους στον ηγεμόνα ως φόρο. Οι Μινωίτες ήταν επίσης εμπορικοί άνθρωποι. Έκαναν εμπόριο με τη Σικελία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής. Οι Μινωίτες εξήγαγαν κρασί, ελαιόλαδο, ξυλεία και κεραμικά. (Οι Μινωίτες αγγειοπλάστες έφτιαχναν πολύ λεπτά κεραμικά που ονομάζονταν κεραμικά Καμάρες). Εξήγαγαν επίσης κοσμήματα και όπλα. Οι έμποροι εισήγαγαν μόλυβδο, χαλκό, οψιδιανό και ελεφαντόδοντο.

 

Κάθε μινωικό ανάκτορο περιβαλλόταν από μια μεγάλη, ανοχύρωτη πόλη. Το γεγονός ότι οι πόλεις ήταν ανοχύρωτες έδειχνε ότι η ζωή στην αρχαία Κρήτη ήταν ειρηνική. Ίσως το γεγονός ότι οι Μινωίτες διέθεταν έναν μεγάλο και ισχυρό στόλο να τους έκανε ασφαλείς.

Το ελληνικό θαύμα. Μυκήνες

Περίπου το 1.600 π.Χ. ο πολιτισμός εξαπλώθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτός ο πρώιμος ελληνικός πολιτισμός ονομάζεται Μυκηναϊκός από την πόλη των Μυκηνών, η οποία βρέθηκε από τον μεγάλο Γερμανό αρχαιολόγο Σλήμαν. Οι Μυκηναίοι ζούσαν σε πόλεις-κράτη. Τα παλάτια τους ήταν οχυρωμένα και έδειχναν ότι η ζωή ήταν λιγότερο ειρηνική από ό,τι στην Κρήτη.

Κάθοδος των Δωριέων

Οι Μυκηναίοι ήταν επίσης μεγάλοι έμποροι και οι τεχνίτες τους δούλευαν με χρυσό και ασήμι. Ωστόσο, μετά το 1200 π.Χ. ο μυκηναϊκός πολιτισμός πήρε την κατιούσα και το 1100 π.Χ. η Ελλάδα είχε εισέλθει σε σκοτεινή εποχή.

Εκείνη την εποχή ένας λαός που ονομαζόταν Δωριείς κατέκτησε τις μυκηναϊκές πόλεις. Ωστόσο, οι Δωριείς εισήγαγαν επίσης τον σίδηρο στην Ελλάδα. Περίπου το 800 π.Χ. ένας νέος πολιτισμός αναδύθηκε στην Ελλάδα βασισμένος σε πόλεις-κράτη όπως η Αθήνα και η Σπάρτη.

Η Μάχη του Μαραθώνα

Το 490 π.Χ. ο Δαρείος, ο Πέρσης βασιλιάς, οδήγησε στρατό στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι Πέρσες συνετρίβησαν στη μάχη του Μαραθώνα. Το 480 ο επόμενος Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης εισέβαλε ξανά στην Ελλάδα, αλλά ηττήθηκε ολοκληρωτικά στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Την επόμενη χρονιά οι Έλληνες θριάμβευσαν στη μάχη των Πλαταιών.

Το 477 π.Χ. η Αθήνα σχημάτισε μια συμμαχία ελληνικών πόλεων-κρατών που ονομάστηκε Δηλιακή Συμμαχία. Ωστόσο, η Αθήνα ήρθε σε σύγκρουση με τη Σπάρτη και διεξήγαγαν έναν μακρύ πόλεμο από το 431 έως το 404 π.Χ. Ονομάστηκε Πελοποννησιακός πόλεμος και έληξε με τη νίκη των Σπαρτιατών. Ωστόσο, η Σπάρτη αργότερα ήρθε σε ρήξη με την πόλη της Θήβας. Οι Θηβαίοι κέρδισαν μια μεγάλη νίκη στα Λεύκτρα το 371 μ.Χ. Για σύντομο χρονικό διάστημα, η Θήβα έγινε η κορυφαία ελληνική πόλη. Η Σπάρτη και η Αθήνα ένωσαν τις δυνάμεις τους εναντίον της Θήβας το 362. Ο μεγάλος Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας σκοτώθηκε και η δύναμη των Θηβών μειώθηκε.

Εν τω μεταξύ, στο βορρά, η δύναμη της Μακεδονίας αυξανόταν. Το 338 π.Χ. ο Φίλιππος της Μακεδονίας νίκησε στη μάχη μια συμμαχία Ελλήνων. Δολοφονήθηκε το 336 π.Χ., αλλά ο γιος του Αλέξανδρος ανέλαβε σταθερά τον έλεγχο της Ελλάδας.

Τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. η Ελλάδα διέπρεψε στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τη λογοτεχνία. Παρήγαγε επίσης μερικούς από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους και μαθηματικούς του κόσμου. Μας έδωσαν επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέγας Αλέξανδρος

Το 334 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος οδήγησε έναν στρατό στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας. Συνέτριψε τους Πέρσες στη μάχη της Ισσού το 333 π.Χ. και κατέκτησε μια τεράστια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από την Αίγυπτο μέχρι την Ινδία. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. και η αυτοκρατορία του διαλύθηκε. Ωστόσο, ο ελληνικός πολιτισμός διαδόθηκε στη Μέση Ανατολή.

Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου οι ελληνικές πόλεις ανεξαρτητοποιήθηκαν και πάλι. Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε για πολύ. Η Ρώμη ήταν μια ανερχόμενη δύναμη. Το 168 π.Χ. οι Ρωμαίοι νίκησαν τους Μακεδόνες. Το 86 π.Χ. κατέλαβαν την Αθήνα. Η Ελλάδα έγινε επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστή ως Αχαΐα.

Ωστόσο, υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία, η Ελλάδα ευημερούσε. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, η Ελλάδα προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό. Ο Άγιος Παύλος ταξίδεψε στην Ελλάδα τον 1ο αιώνα μ.Χ. και στη συνέχεια ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε σταδιακά στην περιοχή. Το 395 μ.Χ. η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίστηκε σε ανατολική και δυτική. Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έγινε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.

Βυζαντινή Ελλάδα

Αγία Σοφία

Ο μεγάλος αυτοκράτορας Ιουστινιανός βασίλευσε από το 527-565. Επί των ημερών του οι ρωμαϊκές επιρροές εξασθένησαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι ελληνικές ισχυροποιήθηκαν. Ο Ιουστινιανός προσπάθησε να διατηρήσει τα λατινικά ως επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας και έτσι έγινε γνωστός ως ο "τελευταίος των Ρωμαίων".

Ο Ιουστινιανός ήταν επίσης διάσημος για την οικοδόμηση. Το σπουδαιότερο κτίσμα του ήταν η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία χτίστηκε μεταξύ 532 και 538. Εκτός από την αρχιτεκτονική και οι άλλες τέχνες άκμασαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι Βυζαντινοί κατασκεύαζαν σπουδαία ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, κοσμήματα και εικονογραφημένα χειρόγραφα.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ηράκλειου (610-641) οι δεσμοί με τη Δυτική Ευρώπη εξασθένησαν και η ελληνική γλώσσα έγινε τελικά η επίσημη γλώσσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1054 η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία διαχωρίστηκε επίσημα από τη Δυτική Εκκλησία.

Το 1204 οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, ορισμένα τμήματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας παρέμειναν ανεξάρτητα και διοικούνταν από αυτοκράτορες στην εξορία. Σταδιακά οι εξόριστοι αυτοκράτορες κέρδισαν πίσω εδάφη και το 1261 ανακατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν ανέκαμψε ποτέ.

Άλωση της Πόλης

Από τα τέλη του 13ου αιώνα, το Βυζάντιο απειλήθηκε από έναν νέο λαό από την Κεντρική Ασία, τους Οθωμανούς Τούρκους. Αυτοί σταδιακά απέκτησαν δύναμη και το Βυζάντιο συρρικνώθηκε. Την εποχή του αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ (1391-1425) η Βυζαντινή Αυτοκρατορία αποτελούνταν από την Κωνσταντινούπολη και μικρά τμήματα της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Ωστόσο, η Κωνσταντινούπολη έπεσε τελικά το 1453 και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έφτασε στο τέλος της.

Από τον 15ο αιώνα έως τις αρχές του 19ου αιώνα η Ελλάδα κυβερνήθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους. Η τουρκική αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειό της τον 16ο αιώνα. Ωστόσο, από τα τέλη του 17ου αιώνα παρακμάζει σιγά σιγά και στα τέλη του 18ου αιώνα ο εθνικισμός αναπτύσσεται στην Ελλάδα.

Φιλική Εταιρεία

Στις αρχές του 19ου αιώνα υπήρχαν πολλοί Έλληνες ομογενείς που ζούσαν στην Οδησσό στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το 1814 ορισμένοι από αυτούς δημιούργησαν τη Φιλική Εταιρεία για να αγωνιστούν για την ελληνική ανεξαρτησία. Σύντομα η κοινωνία αυτή διαδόθηκε ευρέως στην Ελλάδα και στις 25 Μαρτίου 1821 ξέσπασε εξέγερση κατά των Τούρκων. Τελικά, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επενέβησαν και ένας γαλλικός, βρετανικός και ρωσικός στόλος κατέστρεψε τον τουρκικό στόλο στη μάχη του Ναβαρίνου το 1827. Η Ελλάδα έγινε τελικά ανεξάρτητη το 1829.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία αποφάσισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μοναρχία και έστειλαν τον πρίγκιπα Όθωνα της Βαυαρίας. Αυτός έγινε βασιλιάς της Ελλάδας το 1833. Το 1863 αντικαταστάθηκε από έναν Δανό που έγινε βασιλιάς Γεώργιος Α. Το 1893 άνοιξε η διώρυγα της Κορίνθου μεταξύ Ιονίου και Αιγαίου. Το 1896 αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εν τω μεταξύ στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν στις ΗΠΑ.

Το 1912 η Ελλάδα, μαζί με τους συμμάχους της, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, πολέμησε στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Στη συνέχεια η Ελλάδα και η Σερβία διαφώνησαν με τη Βουλγαρία και διεξήγαγαν τον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο εναντίον της το 1913. Στη συνέχεια, η Ελλάδα έμεινε με την επικράτειά της πολύ διευρυμένη.

Σμύρνη 1922 : Η Μικρασιατική Καταστροφή που άλλαξε την Ελλάδα

Όταν ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος το 1914, η Ελλάδα, αρχικά παρέμεινε ουδέτερη, αλλά το 1917 προσχώρησε στους συμμάχους. Το 1922 οι Έλληνες κατέλαβαν τη Σμύρνη (σημερινή Σμύρνη) στην Τουρκία. Η Ελλάδα και η Τουρκία έκαναν ειρήνη με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε μια τεράστια ανταλλαγή πληθυσμών με εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες να εγκαταλείπουν την Τουρκία. Το 1924 η Ελλάδα έγινε δημοκρατία, αλλά ο βασιλιάς επανήλθε το 1935. Στη συνέχεια, το 1936 ο πρωθυπουργός Μεταξάς έγινε ουσιαστικά δικτάτορας της Ελλάδας.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ελλάδα

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, αλλά γρήγορα απωθήθηκαν στην Αλβανία. Ο Μεταξάς αρνήθηκε να επιτρέψει στα βρετανικά στρατεύματα να αποβιβαστούν στην Ελλάδα από φόβο μήπως προκαλέσουν τη Γερμανία, αλλά πέθανε τον Ιανουάριο του 1941 και ο διάδοχός του αντέστρεψε την απόφαση αυτή. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. Κατέλαβαν την Αθήνα στις 23 Απριλίου. Στη συνέχεια η Ελλάδα κατελήφθη από Γερμανούς και Ιταλούς. Οι Έλληνες υπέφεραν τρομερά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πολλοί πέθαναν από την πείνα. Ωστόσο, κομμουνιστές και μη κομμουνιστές σχημάτισαν ομάδες αντίστασης. Οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944 και στις 18 Οκτωβρίου μια εξόριστη ελληνική κυβέρνηση επέστρεψε στην Αθήνα. Ωστόσο, στα τέλη του 1944 άρχισαν οι μάχες μεταξύ κομμουνιστών και μη κομμουνιστών στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ έστειλαν βοήθεια στους μη κομμουνιστές και μέχρι το 1949 είχαν τον έλεγχο της Ελλάδας.

Οι εκλογές διεξήχθησαν το 1952 και κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και 1960, η Ελλάδα έγινε πιο ευημερούσα. Ωστόσο, το 1967 ο στρατός πραγματοποίησε πραξικόπημα και εισήγαγε στρατιωτική δικτατορία. Ο στρατός διατήρησε την εξουσία στην Ελλάδα μέχρι το 1974, όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.

Το 1981 η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΕ. Το 2001 η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ. Το 2009 η Ελλάδα εισήλθε σε σοβαρή οικονομική κρίση. Μέχρι το 2012 η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 25%. Ωστόσο, στη συνέχεια μειώθηκε. Τον Νοέμβριο του 2018 βρισκόταν στο 18,5%. Από το 2017 η οικονομία της Ελλάδας άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται. Το 2020 ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10,4 εκατομμύρια.

 

 

Leave a Reply