Ελλάδα Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Μπλε: Ευρωζώνη (19) Πράσινο: κράτη μέλη της ΕΕ που υποχρεούνται να υιοθετήσουν το ευρώ βάσει συνθήκης (7) Καφέ: κράτος μέλος της ΕΕ με ρήτρα εξαίρεσης από την εισαγωγή του ευρώ (2) Κίτρινο: Μέλη εκτός ΕΕ που χρησιμοποιούν επίσημα το ευρώ (Ανδόρα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος και Βατικανό) Μωβ: Μη μέλη της ΕΕ που χρησιμοποιούν ανεπίσημα το ευρώ (2)

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πλέον ελαφρά

Με λίγα λόγια, η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτό οφειλόταν αφενός στις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την οποία η Ελλάδα εξακολουθεί να αισθάνεται, αλλά και στην πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα γίνουν φτωχοί ή είναι ήδη φτωχοί. Τα πράγματα είναι τώρα κάπως καλύτερα. Η ΕΕ έχει επενδύσει ιδιαίτερα στη χώρα. Ο τουρισμός αναπτύσσεται επίσης κατά την περίοδο μετά τον κορονοϊό. Πρόκειται για μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τη χώρα.

Το ελληνικό κράτος έπαιρνε πολύ λίγα χρήματα από φόρους και ξόδευε πάρα πολλά. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που όχι μόνο υπήρχε για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα στηρίξει την Ελλάδα με δάνεια. Αυτό έχει μέχρι στιγμής σώσει την Ελλάδα από την πλήρη χρεοκοπία. Αλλά τα πράγματα εξακολουθούν να μην φαίνονται καλά για τα οικονομικά της χώρας. Ενώ ορισμένοι λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να δώσει καθόλου άλλα χρήματα στην Ελλάδα και ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει, άλλοι πιστεύουν ότι το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα δεν έχει νόημα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό απλώς επιδείνωσε την κρίση. Όπως μπορείτε να δείτε, τόσο οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες όσο και οι πολιτικοί μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποπληρώσει δάνεια και η ανεργία μειώνεται.

 

Οι πλούσιοι συχνά δεν πληρώνουν καθόλου φόρους

Ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα: Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοια πλοία δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα

Οικονομικοί εμπειρογνώμονες και πολιτικοί στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφωνούν για το θέμα αυτό. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να ορθοποδήσει οικονομικά. Ορισμένοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πάρα πολλές, άλλοι πολύ λίγες.

Η διαφθορά και η φοροδιαφυγή αποτελούν επίσης σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα. Πολλοί πλούσιοι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό και πληρώνουν ελάχιστους ή καθόλου φόρους. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταφέρει να θέσει αυτούς τους ανθρώπους προ των ευθυνών τους. Αν αυτοί οι άνθρωποι πλήρωναν τους φόρους τους στη χώρα, η Ελλάδα θα είχε πολύ λιγότερα προβλήματα, τουλάχιστον αυτό έχουν υπολογιστεί από ειδικούς.

Η Ελλάδα εξάγει ελιές, αλλά η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ζήσει μόνο από αυτό.

Οι ελιές από μόνες τους δεν αρκούν

Τώρα γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν οι εξαγωγές της Ελλάδας. Στη χώρα υπάρχουν πολλά πολύτιμα μέταλλα, όπως ο άργυρος, τα οποία θα μπορούσαν να εξορυχθούν. Ωστόσο, το πρόβλημα εδώ είναι ότι η εξόρυξη θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος, γι' αυτό και πολλοί άνθρωποι αντιτίθενται σε αυτή. Ωστόσο, ορισμένοι βλέπουν μόνο τις πρόσθετες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν από τα ορυχεία αργύρου και χαλκού. Και εδώ, επίσης, δεν υπάρχει συναίνεση.

Πολλές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Ελλάδα εξαρτώνται από τους τουρίστες.

Τι άλλο εξάγεται από την Ελλάδα; Οι σημαντικότερες εξαγωγές είναι οι ελιές, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, οι ντομάτες και το τσιμέντο.

Εξαρτάται από τον τουρισμό

Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα. Αν οι τουρίστες μείνουν μακριά, η ελληνική οικονομία υποφέρει. Και ειδικά σε περιόδους κρίσης, οι τουρίστες αρέσκονται να αναζητούν άλλους προορισμούς διακοπών. Ωστόσο, πολλές θέσεις εργασίας συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Ωστόσο, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί και πάλι από το 2013. Το 2012, 15 εκατομμύρια τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα, ενώ το 2015 ήταν 23 εκατομμύρια. Υπήρξε μια σοβαρή ύφεση κατά την περίοδο του κοροναϊού, όταν πολλοί άνθρωποι δεν ήταν πλέον σε θέση να ταξιδέψουν. Χώρες όπως η Ελλάδα υπέφεραν ιδιαίτερα, αλλά τώρα η Ελλάδα έχει ανακάμψει και πολλοί τουρίστες επισκέπτονται ξανά την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση