Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά
Νόστιμα ορεκτικά
Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι αρέσκονται να τρώνε ένα ή δύο ορεκτικά πριν από το γεύμα για να ικανοποιήσουν την πείνα τους. Αυτά μπορεί να είναι κύβοι τυριού, αλλά και φέτες αγγουριού ή ντομάτας, ελιές, μύδια ή μικρά ψάρια. Η τυροκαυτερή, η πατατοσαλάτα και τα ντολμαδάκια είναι επίσης τυπικά. Υπάρχει επίσης μελιτζανοσαλάτα, για την οποία οι μελιτζάνες ψήνονται στη σχάρα και στη συνέχεια πιέζονται από κόσκινο και γίνονται σαλάτα. Αλλά το πιο γνωστό είναι ίσως το τζατζίκι, το ελληνικό γιαούρτι με σκόρδο.
Γύρος, μπιφτέκι και άλλα ελληνικά πιάτα
Ο γύρος φτιάχνεται από χοιρινό κρέας. Μαρινάρεται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ελαιόλαδο, καρυκεύεται με κρεμμύδια, ρίγανη και πιπέρι και στη συνέχεια ψήνεται σε σουβλάκι. Στη συνέχεια, το βάζετε σε ένα ψωμί που ονομάζεται πίτα και προσθέτετε κρεμμύδια, ντομάτες, πατάτες και τζατζίκι.
Το μπιφτέκι είναι επίσης δημοφιλές. Ο μουσακάς που φτιάχνεται από μελιτζάνες, κιμά και πατάτες με μια λευκή σάλτσα που ονομάζεται σάλτσα μπεσαμέλ, είναι επίσης πολύ γνωστά. Υπάρχουν επίσης σουβλάκια, σουβλάκια κρέατος από αρνί ή χοιρινό που ψήνονται στα κάρβουνα. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα- κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει επίσης τη δική της ξεχωριστή κουζίνα.
Τι γίνεται με τα ψάρια;
Τα πιάτα με ψάρι είναι επίσης τυπικά για την Ελλάδα. Θα μπορούσατε να νομίζετε ότι προέρχονται κατευθείαν από τη θάλασσα. Ωστόσο, αυτό συχνά δεν ισχύει. Τα ψάρια είναι συχνά πολύ ακριβά και εισάγονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Όχι πάντα, αλλά συχνά ή δυστυχώς όλο και πιο συχνά.
Όλο τυρί ή όχι;
Σίγουρα γνωρίζετε τη φέτα, ένα μαλακό τυρί που μπορεί να παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα και χρησιμοποιείται για πίτες, γλυκά ή ακόμη και σαλάτες. Οι Έλληνες αρέσκονται επίσης να τρώνε μαζί με το τυρί τους νόστιμες ελληνικές ελιές.
Παρεμπιπτόντως, το ψωμί σερβίρεται με κάθε γεύμα στην Ελλάδα, ακόμη και αν το γεύμα αποτελείται ήδη από πατάτες ή ζυμαρικά. Εκτός από το σκούρο χωριάτικο ψωμί, μπορείτε να πάρετε και λευκό ψωμί.
Και τα επιδόρπια;
Αν φάτε κάτι γλυκό στην Ελλάδα, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάτι πολύ γλυκό. Ίσως γνωρίζετε τον μπακλαβά; Πρόκειται για γλυκά κομμάτια σφολιάτας γεμισμένα με αμύγδαλα και ξηρούς καρπούς και περιχυμένα με μέλι. Το πιάτο προέρχεται αρχικά από την Τουρκία. Οι λουκουμάδες είναι επίσης πολύ γλυκοί. Πρόκειται για τηγανητές μπάλες ζύμης με κανέλα.