Ισλανδία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Η αλιεία είναι ένας σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ισλανδία. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα αλιευτικό σκάφος στο Húsavík στα βόρεια της Ισλανδίας.

Αλιεία: σημαντική για την οικονομία της Ισλανδίας
Παρόλο που η σημασία της αλιείας έχει μειωθεί, εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία της Ισλανδίας. Η αλιεία αντιπροσωπεύει το 12 τοις εκατό της συνολικής οικονομικής παραγωγής και το 40 τοις εκατό των κερδών από τις εξαγωγές. Το 5 τοις εκατό του ενεργού πληθυσμού απασχολείται σε αυτόν τον τομέα. Ένα επιπλέον 7% απασχολείται στην επεξεργασία των ψαριών στη βιομηχανία.

Τα ιχθυαποθέματα γύρω από την Ισλανδία είναι άφθονα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν διακυμάνσεις, για παράδειγμα λόγω υπεραλίευσης, ή η τιμή των ψαριών μπορεί να πέσει - καθιστώντας την οικονομία ευάλωτη.

Φαλαινοθηρία στα ανοικτά της Ισλανδίας

Θλιβερή εικόνα: Επειδή οι φάλαινες είναι πολύ μεγάλες για να επεξεργαστούν άμεσα, αγκυροβολούνται στην πλευρά του πλοίου και ρυμουλκούνται στο λιμάνι. Η φαλαινοθηρία πρόκειται να απαγορευτεί στην Ισλανδία από το 2024.

Η Ισλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να ασκούν τη φαλαινοθηρία. Η φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε το 1986 και ειδικές άδειες χορηγούνται μόνο για επιστημονικούς σκοπούς. Το 2003, η φαλαινοθηρία άρχισε και πάλι στην Ισλανδία, αρχικά ως ερευνητικό πρόγραμμα. Η εμπορική φαλαινοθηρία ασκείται και πάλι από το 2006. Κυνηγιούνται οι φάλαινες μινκ και οι πολύ μεγαλύτερες φάλαινες πτερύγια, οι οποίες απειλούνται με εξαφάνιση.

Το κρέας των φαλαινών πωλείται κυρίως στην Ιαπωνία. Στην ίδια την Ισλανδία, καταναλώνεται κυρίως το κρέας της φάλαινας μινκ. Συνολικά, ωστόσο, η ζήτηση έχει μειωθεί. Δεν είναι μόνο οι οργανώσεις προστασίας των ζώων που διαμαρτύρονται για τη φαλαινοθηρία, αλλά και η αντίσταση στην Ισλανδία αυξάνεται. Η τουριστική βιομηχανία αντιστέκεται τώρα επίσης, καθώς η παρακολούθηση φαλαινών είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των τουριστών.

Η γεωργία στην Ισλανδία αφορά κυρίως τα ζώα. Εδώ μπορείτε να δείτε τη μονάδα οδήγησης προβάτων.

Η φαλαινοθηρία ανεστάλη το 2019. Υπάρχουν σχέδια για την πλήρη απαγόρευση της φαλαινοθηρίας από το 2024. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η Ιαπωνία, ως ο κύριος αγοραστής κρέατος φάλαινας, επιτρέπει και πάλι το κυνήγι φαλαινών.

Η κτηνοτροφία της Ισλανδίας

Η γεωργία της Ισλανδίας ασχολείται λίγο με τη γεωργία. Ούτε οι έρημοι από λάβα ούτε οι παγετώνες είναι κατάλληλοι για χωράφια. Αντίθετα ασχολείται πολύ με την εκτροφή ζώων: Πρόβατα και ισλανδικά άλογα, και σε μικρότερο βαθμό βοοειδή.

Ωστόσο, τα αγροτικά ζώα είναι προσαρμοσμένα στις αντίξοες συνθήκες. Από τον Ιούνιο, τα πρόβατα και τα άλογα βόσκουν ελεύθερα στα υψίπεδα, και τον Σεπτέμβριο μαζεύονται μαζί με τα άλογα και μεταφέρονται στα βοσκοτόπια της ακτής ή στους στάβλους.

Tourismus IslandΤουρισμός στην Ισλανδία

Ο τουρισμός στην Ισλανδία έχει αυξηθεί πάρα πολύ, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Με περίπου 300.000 επισκέπτες από το εξωτερικό το 2000, ο αριθμός των ετήσιων τουριστών ξεπέρασε για πρώτη φορά τον πληθυσμό της Ισλανδίας. Από το 2009, ο αριθμός συνέχισε να αυξάνεται απότομα και το 2014 ήταν λίγο κάτω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες από το εξωτερικό. Το 2017 ήταν ακόμη και 2,2 εκατομμύρια. Οικονομικά, ο τουρισμός αποφέρει στην Ισλανδία πολλά χρήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και προβλήματα, όπως το γεγονός ότι τα διαμερίσματα είναι μόλις και μετά βίας προσιτά, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να νοικιάζουν σε τουρίστες παρά σε κατοίκους.

Βιομηχανία και ενέργεια

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Nesjavellir είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ισλανδίας που παράγει ενέργεια από τη γεωθερμία.

Η Ισλανδία έχει πολλές δυνατότητες αξιοποίησης της υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω των πολλών ποταμών και καταρρακτών της. Υπάρχει επίσης γεωθερμική ενέργεια, η οποία παράγεται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η Ισλανδία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες μόνο από αυτές τις δύο πηγές και συνεπώς κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ενέργεια χαμηλού κόστους έχει επίσης οδηγήσει στην παραγωγή αλουμινίου στην Ισλανδία. Για το σκοπό αυτό απαιτείται πολλή ηλεκτρική ενέργεια. Η πρώτη ύλη για το αλουμίνιο, ο βωξίτης, μεταφέρεται στην Ισλανδία και επεξεργάζεται περαιτέρω σε εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου.

Η οικονομική κρίση της Ισλανδίας

Όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση χτύπησε το 2008, η Ισλανδία επλήγη ιδιαίτερα σκληρά. Η εθνική χρεοκοπία αποφεύχθηκε με την εθνικοποίηση τριών μεγάλων ισλανδικών τραπεζών. Άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο βουνό χρέους. Η ισλανδική κορώνα υποτιμήθηκε επίσης. Στη συνέχεια, η οικονομία ανέκαμψε από το 2011 και μετά.

Αφήστε μια απάντηση