Ισλανδία Παιδί και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Σχολείο στην Ισλανδία: Εδώ, τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ένα ισλανδικό γυμνάσιο.

Πώς είναι το σχολείο στην Ισλανδία;

Στην Ισλανδία, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο μαζί για δέκα χρόνια. Εδώ το σχολείο ονομάζεται Grunnskóli και περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια και την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των έξι ετών. Πριν από αυτό, πολλά παιδιά παρακολουθούν ένα νηπιαγωγείο, το Leikskóli. Αυτό σημαίνει σχολείο παιχνιδιού. Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μετά από δέκα χρόνι του Grunnskóli , φοιτούν στο (framhaldsskóli) δηλαδή στην Ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά όποιος έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση έχει το δικαίωμα να εισαχθεί σε ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές είναι συνήθως μεταξύ 16 και 20 ετών. Η γενική ακαδημαϊκή εκπαίδευση οργανώνεται κυρίως ως τριετής σειρά μαθημάτων που οδηγεί σε εξετάσεις απολυτηρίου. Η διάρκεια των μαθημάτων στην επαγγελματική εκπαίδευση ποικίλλει, διαρκώντας από ένα εξάμηνο έως δέκα, αλλά τα πιο διαδεδομένα είναι τα τριετή μαθήματα.

Η πρώτη ξένη γλώσσα είναι τα αγγλικά στην 5η τάξη και ακολουθεί τα δανικά στην 7η τάξη. Ωστόσο, τα μαθήματα της ίδιας της ισλανδικής γλώσσας είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά. Υπάρχουν και άλλα μαθήματα όπως μαγειρική, χειροτεχνία και ραπτική. Ακόμα και το σκάκι αποτελεί μάθημα. Διδάσκονται επίσης πώς να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή. Μαθαίνουν επίσης πολλά για τους προγόνους τους, τους Βίκινγκς.

Το σχολείο αυτό είναι το παλαιότερο σχολείο γυμνασίου στην Ισλανδία. Πρόκειται για το Menntaskólinn í Reykjavík.

Οι βαθμοί απονέμονται από το 0 έως το 10. Το 10 είναι ο καλύτερος βαθμός, με το 5 μόλις περάσατε. Οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν δέκα εβδομάδες! Αυτό επιτρέπει στα παιδιά της Ισλανδίας να απολαύσουν τις μεγάλες μέρες πριν σκοτεινιάσει ξανά νωρίς το χειμώνα.

Όταν οι μαθητές φτάνουν το πρωί, βγάζουν τα μπουφάν και τα παπούτσια τους. Κάθε παιδί έχει το δικό του ντουλαπάκι γι' αυτό. Στη συνέχεια περπατούν με κάλτσες. Αρχικά συναντιούνται στη γωνιά της συνέλευσης. Στη συνέχεια πηγαίνουν στην τάξη. Συχνά δύο τάξεις μαθαίνουν μαζί.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όλοι οι μαθητές παίζουν έξω. Το μεσημέρι, μπορούν να φάνε στην καντίνα του σχολείου. Το σχολείο τελειώνει στις 2.30 μ.μ. Δεν υπάρχουν εργασίες για το σπίτι, μόνο μερικές φορές οι μαθητές πρέπει να μάθουν κάτι στο σπίτι. Τους δίνεται ένα πρόγραμμα που τους λέει τι πρέπει να μάθουν σε μια εβδομάδα. Είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν πότε θα το κάνουν αυτό.

Πολλά σχολεία έχουν τη δική τους βιβλιοθήκη. Μια ισλανδική παροιμία λέει: Καλύτερα ξυπόλητος παρά χωρίς βιβλίο. Έτσι, το διάβασμα είναι πολύ σημαντικό. Όπως και το τραγούδι, παρεμπιπτόντως. Σχεδόν όλοι οι Ισλανδοί τραγουδούν σε μια χορωδία.

Πώς ονομάζονται τα παιδιά στην Ισλανδία;

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα στην Ισλανδία έχουν συχνότερα τα μικρά ονόματα Emilía, Embla, Sara, Aþena, Mattildur, Sóley, Katla, Viktoría, Guðrún και Saga. Τα κοριτσίστικα ονόματα Elísabet, Eva, Emma, Rakel, Birta και Katrín έχουν χάσει μέρος της δημοτικότητάς τους.

Τα αγόρια ονομάζονται ιδιαίτερα συχνά Aron, Jökull, Alexander, Kári, Emil, Jón, Mattías, Mikael, Òliver και Atlas. Έχουν έτσι αντικαταστήσει άλλα κοινά ισλανδικά ονόματα αγοριών των τελευταίων ετών, όπως Guðmundur, Kristján, Kristófer, Jóhann, Róbert και Viktor. Ποια ονόματα σας αρέσουν ιδιαίτερα;

Πώς ζουν τα παιδιά στην Ισλανδία;

Τα περισσότερα ισλανδικά παιδιά παρακολουθούν ένα νηπιαγωγείο πριν από το σχολείο. Αυτό ονομάζεται Leikskóli: σχολείο παιχνιδιού. Πολλά παιδιά πηγαίνουν στο Leikskóli από την ηλικία των 2 ετών.

Καθώς στην Ισλανδία ζουν μόνο 387.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς γνωρίζονται μεταξύ τους. Η οικογενειακή ζωή είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά είναι πραγματικά ευπρόσδεκτα παντού. Φυσικά, το πώς ζει ένα παιδί στην Ισλανδία εξαρτάται και από το αν ζει στην πόλη ή στην ύπαιθρο. Στην ύπαιθρο, υπάρχουν επίσης απομονωμένα αγροκτήματα όπου οι συμπαίκτες είναι μακριά.

Αλλά ο καιρός είναι ο ίδιος σε όλη την Ισλανδία: κρύος και θυελλώδης. Αλλά ακόμη και τα παιδιά είναι συνηθισμένα σε αυτό. Το χειμώνα, φορούν χοντρές στολές και δεν κρυώνουν. Οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις είναι επίσης φυσιολογικές γι' αυτά. Εξάλλου, μεγαλώνουν με αυτά.

Ευτυχώς, αυτά τα τρολ δεν είναι αληθινά.

Και το ίδιο ισχύει και για τα trolls και τα ξωτικά. Για τους Ισλανδούς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζουν στη γειτονιά τους. Και τα δύο ανήκουν στους Huldufolk, τους "κρυμμένους ανθρώπους". Τα ξωτικά μοιάζουν με τους ανθρώπους, μόνο που είναι πολύ μικρότερα. Ζουν σε βράχους ή πέτρες. Δεν πρέπει να καταστρέψετε ένα μέρος όπου ζουν ξωτικά. Οι Ισλανδοί στήνουν ακόμη και καλύβες αντικατάστασης σε περίπτωση που ένα σπίτι ξωτικών καταστραφεί κατά την κατασκευή ενός σπιτιού. Παρεμπιπτόντως, η βασίλισσα των ξωτικών της Ισλανδίας λέγεται ότι ζει στο Alfaborg, έναν λόφο στα ανατολικά της χώρας. Η λέξη σημαίνει λόφος ξωτικών.

Τα τρολ, από την άλλη πλευρά, είναι τεράστια. Θα πρέπει να τα προσέχετε, καθώς τους αρέσει να πετούν πέτρες και δεν είναι απαραίτητα καλοπροαίρετα απέναντι στους ανθρώπους. Τα τρολ που δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους μέχρι την ανατολή του ήλιου υποτίθεται ότι πετρώνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να αναγνωρίσετε τα τρολ ή τα πρόσωπά τους σε πολλούς βράχους στην Ισλανδία. Πολλά τοπία έχουν επίσης πάρει το όνομά τους από τρολ.

Ισλανδικά γλυκά

Prins Polo

Στα ισλανδικά παιδιά αρέσουν φυσικά και τα γλυκά. Αλλά το ίδιο κάνουν και οι γονείς τους! Η γλυκόριζα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Η γλυκόριζα κυκλοφορεί σε αμέτρητες μορφές, ως γλυκό, σε σοκολάτα και σε μπάρες. Το Gou, για παράδειγμα, έχει μπάλες γλυκόριζας με σοκολάτα!

Μεταξύ των σοκολάτων, το Hraun Bar είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Hraun σημαίνει λάβα και έτσι υποτίθεται ότι μοιάζει η μπάρα. Η Freyju Smá Draumur, το "μικρό όνειρο", περιέχει μια μπάρα γλυκόριζας. Αν και η σοκολατένια γκοφρέτα Prins Póló προέρχεται από την Πολωνία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ισλανδία.

Παρεμπιπτόντως, το Σάββατο είναι η ημέρα των γλυκών στην Ισλανδία. Τα γλυκά για να τα ανακατέψετε μόνοι σας προσφέρονται τότε στη μισή τιμή.

Στα ισλανδικά παιδιά αρέσει επίσης το παγωτό - άλλωστε, ζουν στη "Χώρα των Πάγων"! Το μαλακό παγωτό με επικάλυψη σοκολάτας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Αυτό τρώγεται όλο το χρόνο.

 

Αφήστε μια απάντηση