Ισλανδία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Η ομορφιά της φύσης είναι χαρακτηριστική για την Ισλανδία.

Τυπική Ισλανδία

Η φυσική ομορφιά των θερμοπίδακων, των καταρρακτών και των παγετώνων είναι χαρακτηριστική της Ισλανδίας. Το άφθονο πράσινο κατοικείται από άλογα και πρόβατα. Είναι περισσότερα από ό,τι οι άνθρωποι. Και ο καιρός; Μπορεί να αλλάξει γρήγορα και τη βροχή μπορεί να ακολουθήσει η ηλιοφάνεια! Μια ισλανδική παροιμία λέει ότι πρέπει να περιμένετε μόνο δέκα λεπτά αν δεν σας αρέσει ο καιρός!

Η ζωή στο ηφαίστειο

Έκρηξη του Eyjafjallajökull στις 17 Απριλίου 2010

Με τα πολλά ηφαίστεια, οι Ισλανδοί ζουν μια αρκετά ανέμελη ζωή. Όμως ένα από αυτά μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και να παραλύσει την εναέρια κυκλοφορία, για παράδειγμα. Αυτό συνέβη το 2010, όταν ξέσπασε το Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ. Μια τέτοια έκρηξη είναι κάτι ξεχωριστό και για τους Ισλανδούς, αλλά η ζωή στα ηφαίστεια είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Η έκρηξη του Fagradalsfjall το 2021 και το 2022 ήταν ακίνδυνη σε σύγκριση με αυτήν.

Ισλανδικό άλογο Ισλανδικό πόνι

Εκτός από τις ηφαιστειακές εκρήξεις, οι σεισμοί είναι επίσης μέρος της καθημερινής ζωής στην Ισλανδία. Η ισλανδική γη τρέμει κάθε μέρα - αλλά οι περισσότεροι σεισμοί είναι τόσο μικροί που δεν τους αντιλαμβάνεστε καν.

Ισλανδικό άλογο

Το ισλανδικό άλογο είναι φυσικά επίσης τυπικά ισλανδικό.Πρόκειται για μια ράτσα αλόγου που προέρχεται από την Ισλανδία. Οι Βίκινγκς έφεραν τους προγόνους του ισλανδικού αλόγου εδώ. Άλλες φυλές αλόγων δεν επιτρέπεται να έρθουν στο νησί, γι' αυτό και το ισλανδικό άλογο έχει εξελιχθεί σε μια πολύ καθαρή φυλή.

Τα ισλανδικά άλογα είναι πολύ δυνατά και μπορούν να μεταφέρουν και έναν ενήλικα, αν και δεν αναπτύσσονται πολύ ψηλά, με 135 έως 146 εκατοστά στην πλάτη. Ζουν ημι-άγρια, πράγμα που σημαίνει ότι βόσκουν ελεύθερα το καλοκαίρι και σε περιφραγμένα μαντριά το χειμώνα.

Έχουν πολύ παχύ τρίχωμα το χειμώνα, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στο κλίμα της Ισλανδίας. Τα ισλανδικά άλογα μπορούν όχι μόνο να περπατούν, να τρέχουν και να καλπάζουν, αλλά και να κάνουν tölt(πλευρικό βάδισμα τεσσάρων χτύπων ). Αυτό το βάδισμα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τους αναβάτες.

 

Οι πέτρινοι πύργοι δείχνουν το δρόμο.

Οι πέτρες δείχνουν το δρόμο

Οι πέτρινοι πύργοι  δεν βρίσκονται μόνο στην Ισλανδία. Συνήθως χρησίμευαν ως οδοδείκτες στα βουνά ή σε δύσβατα εδάφη, όπου υπάρχει συχνά ομίχλη. Στη Σκανδιναβία, υπάρχει επιπλέον η δεισιδαιμονία ότι ο πεζοπόρος πρέπει να τοποθετεί άλλη μια πέτρα στην κορυφή κάθε πύργου για να προστατεύεται από τα trolls.

Στην Ισλανδία, μάλλον ισχύουν και τα δύο: οι πέτρινοι πύργοι χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό και την προστασία από τα trolls! Στο παρελθόν, αυτοί οι μικροί πύργοι βρίσκονταν πιθανώς σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο, αλλά σήμερα πολλοί από αυτούς έχουν καταρρεύσει.

Η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα είναι μια εξωτερική πισίνα στην Ισλανδία που θερμαίνεται με γεωθερμική ενέργεια.

Μπάνιο στο καυτό νερό

Οι Ισλανδοί είναι γνωστοί για την αγάπη τους για το κολύμπι! Οι πισίνες είναι σημαντικοί τόποι συνάντησης για τους Ισλανδούς. Λόγω των πολλών ηφαιστείων στο νησί, υπάρχουν επίσης πολλές θερμές πηγές. Αυτές χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των λουτρών. Το ζεστό ιαματικό νερό χρησιμοποιείται επίσης για τη θέρμανση των καυτών γλαστρών.

Τα καυτά δοχεία μπορεί να εμφανίζονται φυσικά ή να δημιουργούνται τεχνητά. Το πιο διάσημο από αυτά τα λουτρά είναι η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα κοντά στο Ρέικιαβικ. Ακόμη και πολλά ιδιωτικά σπίτια διαθέτουν ένα ζεστό δοχείο.

Ισλανδικά πουλόβερ - Lopapeysa

Έτσι μοιάζει ένα ισλανδικό πουλόβερ,

Είμαστε επίσης εξοικειωμένοι με τα μάλλινα πουλόβερ. Σας κρατούν ωραία και ζεστά το χειμώνα, επειδή πλέκονται από χοντρό, χοντρό μαλλί. Υπάρχουν επίσης τέτοια πουλόβερ στην Ισλανδία.

Το ισλανδικό πουλόβερ ονομάζεται Lopapeysa στα ισλανδικά. Χαρακτηριστικό του ισλανδικού πουλόβερ είναι τα πολύχρωμα στρογγυλά σχέδια γύρω από το λαιμό και τους ώμους. Επιπλέον, το μαλλί δεν βάφεται, αλλά χρησιμοποιούνται τα φυσικά χρώματα των ισλανδικών προβάτων, δηλαδή λευκό, γκρι και μαύρο σε όλες τις αποχρώσεις.

 

Τέχνη του δρόμου στην Ισλανδία

Η τέχνη του δρόμου μπορεί να βρεθεί σε πολλές γωνιές του Ρέικιαβικ. Οι τοιχογραφίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό της Ισλανδίας ότι υπάρχει πολλή τέχνη του δρόμου. Ιδιαίτερα οι τοιχογραφίες μπορούν να βρεθούν παντού, καθώς και τα γκράφιτι. Σε αντίθεση με την εικόνα μας, είναι συχνά πολύ πολύχρωμα. Συνήθως δεν γίνονται παράνομα, αλλά έχουν εγκριθεί και ανατεθεί.

Η τοιχογραφία στη φωτογραφία μας δημιουργήθηκε από τον Guido van Helten, έναν Αυστραλό καλλιτέχνη. Βρίσκεται μαζί με άλλες τοιχογραφίες σε ένα πρώην θέατρο. Εκεί παρουσιάστηκε ένα θεατρικό έργο το 1961. Ο van Helten ζωγράφισε τις σκηνές από φωτογραφίες της παράστασης. Επομένως, απεικονίζουν Ισλανδούς ηθοποιούς.

Το Glima είναι το εθνικό άθλημα στην Ισλανδία.

Εθνικό άθλημα στην Ισλανδία: Γκλίμα

Οι Ισλανδοί έχουν επίσης ένα εθνικό άθλημα. Ονομάζεται Γκλίμα (Glíma). Πρόκειται για μια ειδική μορφή πάλης.

Ισχύουν ορισμένοι κανόνες: Οι αντίπαλοι πρέπει να στέκονται όρθιοι, πρέπει να κυκλώνουν συνεχώς ο ένας τον άλλον, πρέπει να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον πάνω από τους ώμους τους και δεν μπορούν να σπρώξουν τον αντίπαλό τους προς τα κάτω ή να πέσουν πάνω του. Οι αντίπαλοι μπορούν να αγγίζουν ο ένας τον άλλον μόνο από τις ζώνες που φορούν γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς τους.

Υπάρχουν οκτώ λαβές και περίπου 50 ρίψεις. Στη συνέχεια χρησιμοποιείτε τα πόδια, τα πέλματα και τους γοφούς σας για να προσπαθήσετε να ρίξετε τον αντίπαλό σας κάτω. Έχετε δύο λεπτά για να το κάνετε αυτό. Αν και τα δύο χέρια ή τα χέρια αγγίξουν το έδαφος, χάνετε.

Εκτός από το γκλίμα, το ποδόσφαιρο και το χάντμπολ είναι επίσης πολύ δημοφιλή αθλήματα στην Ισλανδία.

Ανάγνωση: το εθνικό χόμπι

Η Ισλανδία είναι η χώρα των βιβλίων! Εκτός από το τραγούδι, το διάβασμα είναι κάτι σαν το εθνικό χόμπι των Ισλανδών. Υπάρχουν επίσης πολλοί συγγραφείς σε αυτή τη μικρή χώρα. Δυστυχώς, βιβλία από άλλες γλώσσες σπάνια μεταφράζονται στα ισλανδικά, επειδή δεν αξίζει τον κόπο με τόσο λίγους κατοίκους. Γι' αυτό πολλοί άνθρωποι στην Ισλανδία απλώς μεταφράζουν τέτοια βιβλία για τους συμπατριώτες τους.

Τα Χριστούγεννα υπάρχει και κάτι άλλο ξεχωριστό: ο χριστουγεννιάτικος κατακλυσμός βιβλίων. Αυτό ονομάζεται επίσης Jólabókaflóð (Jolabokaflod) στα ισλανδικά. Σε κάθε νοικοκυριό αποστέλλεται ένας κατάλογος με τα νεοεκδοθέντα βιβλία. Αυτό τους επιτρέπει να επιλέξουν τα βιβλία που θέλουν να βάλουν στο τραπέζι των δώρων. Γιατί το αγαπημένο δώρο των Ισλανδών τα Χριστούγεννα είναι τα βιβλία!

Το φθινόπωρο, τα ισλανδικά πρόβατα επιστρέφουν από τα βοσκοτόπια και την ημι-άγρια ζωή.

Στο Jólabókaflóð ανακοινώνονται επίσης οι υποψηφιότητες για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου και πραγματοποιούνται πολλές αναγνώσεις συγγραφέων. Υπάρχουν 83 βιβλιοπωλεία στη χώρα.

Réttir - η επιστροφή των προβάτων στο σπίτι

Τα ισλανδικά πρόβατα βόσκουν στα λιβάδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στη συνέχεια ζουν ημι-άγρια. Το φθινόπωρο επιστρέφουν στο σπίτι τους. Αυτό ονομάζεται réttir. Διαφορετικά, πιθανόν να μην επιβίωναν τον ισλανδικό χειμώνα με το πολύ χιόνι και το κρύο.

Στη συνέχεια, τα πρόβατα οδηγούνται πίσω από τα υψίπεδα από τους ιδιοκτήτες προβάτων και τα σκυλιά τους. Συνήθως όλο το χωριό βοηθάει. Στο σπίτι, το μαλλί τους στη συνέχεια κουρεύεται για να φτιαχτεί, για παράδειγμα, μια lopapeysa.

Αφήστε μια απάντηση