Ισλανδία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Τι άρεσε στους Ισλανδούς στο παρελθόν - και τι τους αρέσει σήμερα;

Κρέας φάλαινας σε σούβλα, σερβιρισμένο στο λιμάνι του Ρέικιαβικ

Παραδοσιακά, οι Ισλανδοί τρώνε πολύ ψάρι. Εξάλλου, υπάρχει άφθονο από αυτό στα ανοικτά των ακτών της χώρας. Το κρέας φάλαινας είναι ακόμη διαθέσιμο σήμερα, αλλά καταναλώνεται πολύ λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν. Τρώγεται περισσότερο κρέας από πρόβατα, βοοειδή και άλογα. Το καπνιστό αρνί, το οποίο εδώ ονομάζεται hangikjöt, είναι μια λιχουδιά. Τρώγεται συχνά με ένα λεπτό πλατύ ψωμί, flatbraud, ή με ψωμί σίκαλης, rúgbraud. Διατίθεται επίσης κρέας κουφονιού και αλκ.

Τα δημητριακά και τα λαχανικά δύσκολα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στο παρελθόν λόγω του σκληρού κλίματος και των μακρών χειμώνων. Γι' αυτό και δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στην ισλανδική κουζίνα, παρόλο που σήμερα μπορείτε να αγοράσετε τα πάντα στο σούπερ μάρκετ.

Οι μπανάνες φυτρώνουν ακόμη και σε θερμοκήπια στην Ισλανδία.

Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα και τα κράνα, παρείχαν παλαιότερα βιταμίνες. Ακριβώς όπως και τα μανιτάρια, εξακολουθούν να είναι δημοφιλή και σήμερα. Σήμερα, ωστόσο, ακόμη και οι μπανάνες και οι ντομάτες μπορούν να καλλιεργηθούν σε θερμοκήπια που θερμαίνονται με γεωθερμική ενέργεια.

 

Τα thorramatur είναι παραδοσιακά ισλανδικά πιάτα.

Thorramatur - παραδοσιακά ισλανδικά πιάτα και σπεσιαλιτέ

Τα Thorramatur - ή Þorramatur στα ισλανδικά - είναι παραδοσιακά ισλανδικά πιάτα. Μπορείτε να δείτε μερικά από αυτά στη φωτογραφία. Στα αριστερά είναι το flatbraud και το rúgbraud. Το πιάτο στα αριστερά περιέχει πιάτα με κρέας. Πάνω αριστερά είναι το hängikjöt, το καπνιστό αρνί. Πάνω δεξιά είναι το hrútspungar: όρχεις κριού τουρσί. Περιλαμβάνονται επίσης λουκάνικο συκωτιού και μαύρη πουτίγκα (αριστερά και στο κέντρο). Οι κύβοι στο κέντρο δεξιά είναι hákarl: κρέας καρχαρία από καρχαρία της Γροιλανδίας. Στο κάτω μέρος βρίσκεται μισό κεφάλι μαύρου προβάτου, το Svid (Svið).

Pönnukökur και skúffukaka - μμμμμμ!

Σε λίγο θα φάμε pönnukökur, ισλανδικές τηγανίτες!

Υπάρχουν, λοιπόν, μερικά πράγματα που χρειάζονται λίγη εξοικείωση για εμάς. Ωστόσο, οι pönnukökur, οι ισλανδικές τηγανίτες, δεν είναι τόσο ξένες για εμάς. Δεν θα τις απορρίπτατε, έτσι δεν είναι; Ψήνονται πολύ λεπτά. Υπάρχει επίσης βούτυρο στο μείγμα. Τρώγονται με μαρμελάδα ή/και κρέμα ή τυλιγμένες με ζάχαρη.

Μια άλλη γλυκιά σπεσιαλιτέ είναι το ισλανδικό κέικ σοκολάτας. Ονομάζεται Skúffukaka και μπορείτε να το ψήσετε μόνοι σας! Κάντε κλικ εδώ για να συμμετάσχετε!

Αφήστε μια απάντηση