Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Χριστούγεννα
Τυπική Ισπανία;
Τι πιστεύετε, υπάρχει κάτι τυπικά ισπανικό; Η Μαγιόρκα, τα Κανάρια Νησιά (π.χ. Τενερίφη), η Βαρκελώνη και η Ανδαλουσία στον μακρινό νότο είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί διακοπών για τους Έλληνες.
Φλαμένκο
Πολλοί άνθρωποι θα θεωρούσαν πιθανότατα το φλαμένκο και τις ταυρομαχίες τυπικά ισπανικά. Το φλαμένκο προέρχεται στην πραγματικότητα από την Ανδαλουσία. Ωστόσο, θεωρείται παραδοσιακή ισπανική μουσική. Μία ή περισσότερες γυναίκες χορεύουν υπό την τυπική μουσική της κιθάρας. Κροταλίζουν καστανιέτες σε αυτήν. Μερικές φορές συνοδεύεται από τραγούδι.
Ταυρομαχίες
Οι ταυρομαχίες έχουν μακρά παράδοση στην Ισπανία, αλλά εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενες. Οι ταυρομαχίες λαμβάνουν χώρα σε μια αρένα. Ο τορέρο (ταυρομάχος) πειράζει τον ταύρο με ένα κόκκινο πανί. Δύο λογχοφόροι τραυματίζουν τον ταύρο στο λαιμό και έτσι τον ερεθίζουν ακόμη περισσότερο. Στο τέλος, ο ταύρος σκοτώνεται από τον matador (τον κύριο ταυρομάχο) με σπαθί.
Οι θεατές επευφημούν τις επιτυχημένες ενέργειες των ταυρομάχων με τις κραυγές Olé, ένα τυπικό ισπανικό επιφώνημα. Κατά τη διάρκεια της ταυρομαχίας ακούγεται αρκετές φορές η μουσική Paso doble. Περίπου 2000 ταυρομαχίες λαμβάνουν χώρα στην Ισπανία κάθε χρόνο. Οι αντίπαλοι των ταυρομαχιών τις θεωρούν ως σκληρή μεταχείριση των ζώων, η οποία είναι περιττή και σκληρή. Μερικές φορές τραυματίζονται και θεατές κατά τη διάρκεια ταυρομαχιών.
Ταυρομαχίες στην Παμπλόνα
Υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις που μας φαίνονται μάλλον επικίνδυνες. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ταυρομαχίες στην Παμπλόνα. Κάθε χρόνο τον Ιούλιο, λαμβάνουν χώρα οι Sanfermines, ένα φεστιβάλ προς τιμήν του προστάτη της Παμπλόνα.
Εκτός από τις διάφορες ταυρομαχίες, είναι κυρίως οι ταυροδρομίες που είναι γνωστές πολύ πέρα από την Ισπανία - ιδίως επειδή πάντα υπάρχουν τραυματισμοί ή ακόμη και θάνατοι. Αρκετοί ταύροι οδηγούνται στους δρόμους, με τους άνδρες να τρέχουν μακριά τους.
Castell: Ανθρώπινοι πύργοι
Και μια άλλη παράξενη παράδοση: πύργοι φτιαγμένοι από ανθρώπους. Έχουν μακρά παράδοση στην Καταλονία και ονομάζονται castells. Αυτό σημαίνει "κάστρα" στα ελληνικά. Οι άνθρωποι που "στοιβάζονται" ο ένας πάνω στον άλλο ονομάζονται castellers.
Φτιάχνουν μέχρι και εννέα ή και δέκα ορόφους. Τα παιδιά βρίσκονται συχνά στην κορυφή επειδή είναι ελαφριά. Ο κορυφαίος καστελλέρης ονομάζεται Enxeneta (σκίουρος) και τεντώνει το χέρι του στον αέρα μόλις χτιστεί το κάστρο. Αυτό είναι το σημάδι ότι η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί. Το "κάστρο" στη συνέχεια αποσυναρμολογείται και πάλι γρήγορα, καθώς τα χαμηλότερα άτομα πρέπει να σηκώσουν βαρύ φορτίο.
Τα κάστρα στήνονται συνήθως για μεγάλες γιορτές, ενώ υπάρχουν και διαγωνισμοί.