Ισπανία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Στο σπήλαιο Altamira, οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής άφησαν πίσω τους ζωγραφιές όπως αυτόν τον βίσονα

Προϊστορία: Κέλτες και Βάσκοι

Οι πρώτες αποδείξεις για ανθρώπινη παρουσία στην Ισπανία βρέθηκαν στην τοποθεσία Atapuerca στη Βόρεια Ισπανία. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει υπολείμματα ανθρώπων που ζούσαν εκεί πριν από 1.200.000 χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πιθανότατα κυνηγοί-συλλέκτες που ζούσαν σε μικρές ομάδες. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι στην Ισπανία άρχισαν να αναπτύσσουν πιο εξελιγμένες πολιτισμούς. Κατά τη διάρκεια της νεολιθικής περιόδου, οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν τη γη και να εκτρέφουν ζώα. Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν στην ανάπτυξη πιο μόνιμων οικισμών και στην εμφάνιση πιο περίπλοκων κοινωνικών θεσμών. Κατά τη διάρκεια της εποχής του χαλκού, η Ισπανία άρχισε να έρχεται σε επαφή με άλλες πολιτισμικές περιοχές της Μεσογείου. Οι άνθρωποι στην Ισπανία άρχισαν να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία και όπλα από χαλκό και άρχισαν να αναπτύσσουν εμπόριο με άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια της εποχής του σιδήρου, η Ισπανία άρχισε να αναπτύσσει ισχυρούς πολιτισμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πολιτισμούς ήταν βασισμένοι σε πόλεις και είχαν αναπτυγμένες εμπορικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι Έλληνες άρχισαν να φτάνουν στην Ιβηρική χερσόνησο τον 7ο αιώνα π.Χ. Ίδρυσαν επίσης εμπορικές αποικίες σε όλη τη χώρα.

Οι Ίβηρες (πιθανότατα ένας αρχαίος παλαιοϊβηρικός λαός που προήλθε από τη Βόρεια Αφρική) έφτασαν στην περιοχή πιθανότατα τον 6ο αιώνα π.Χ.., γεγονός που τους καθιστά την παλαιότερη εθνοτική ομάδα εδώ. Η Ιβηρική Χερσόνησος πήρε το όνομά της από αυτούς. Οι Κέλτες (αρχαίο φυλετικό σύνολο που ζούσε κυρίως στην κεντρική και δυτική Ευρώπη κατά την προϊστορική και την αρχαία περίοδο) μετανάστευσαν από το βορρά από το 500 π.Χ. περίπου. Η τρίτη ομάδα των παλαιότερων λαών είναι οι Βάσκοι

Οι Φοίνικες και η γη των λαγών

Οι Ρωμαίοι άφησαν πίσω τους πολλά από τα κτίριά τους στην Ισπανία, όπως αυτό το θέατρο στη Μέριδα.

Οι Φοίνικες ήταν ένας πολιτισμός που προερχόταν από την αρχαία Λιβύη. Ήρθαν στην Ιβηρική χερσόνησο τον 9ο αιώνα π.Χ. και ίδρυσαν εμπορικές αποικίες σε όλη τη χώρα.Αυτό το έθνος εμπόρων και ναυτικών δημιούργησε αποικίες σε όλη τη Μεσόγειο. Μία από αυτές ήταν το Καντίθ, που βρίσκεται στη σημερινή Ισπανία. Οι Φοίνικες ονόμασαν τη χώρα Ισχαπάν: γη των κατοίκων των βράχων. Πίστευαν ότι τα πολλά κουνέλια που τρέχουν εδώ γύρω ήταν κάτοικοι των βράχων. Οι Ρωμαίοι αργότερα μετέτρεψαν την Ισχαπάν σε Ισπανία, η οποία στη συνέχεια έγινε Ισπανία.

Ρωμαίοι στην Ισπανία

Οι Ρωμαίοι έφτασαν στην Ιβηρική χερσόνησο τον 3ο αιώνα π.Χ. για να εμποδίσουν την επέκταση των Καρχηδονίων. Οι Ρωμαίοι νίκησαν τους Καρχηδονίους στη μάχη της Ιλπικής το 218 π.Χ. και άρχισαν να κατακτούν την Ιβηρική χερσόνησο. Η κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου από τους Ρωμαίους ήταν μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Οι Ρωμαίοι αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση από τους τοπικούς πληθυσμούς, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους. Η κατάκτηση ολοκληρώθηκε τελικά τον 1ο αιώνα π.Χ. με την κατάκτηση της Βαρκελώνης από τον Ρωμαίο στρατηγό Πομπήιο το 60 π.Χ.

Η ομιλούμενη λατινική γλώσσα εξελίχθηκε στην ισπανική γλώσσα (καστιλιάνικη). Τον 4ο αιώνα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε και η Ισπανία ανήκε πλέον στη Δυτική Ρώμη.

Η απεικόνιση δείχνει τρεις Βησιγότθους βασιλείς.

Βησιγότθοι

Στις αρχές του 5ου αιώνα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρεε και γερμανοί λαοί εισέβαλαν. Το 409 μ.Χ. οι Αλάνες, οι Σουέβες και οι Βάνδαλοι διέσχισαν τα Πυρηναία και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας.

Ωστόσο, ένας άλλος γερμανικός λαός, οι Βησιγότθοι έγιναν σύμμαχοι των Ρωμαίων. Το 416-418 εισέβαλαν στην Ισπανία. Νίκησαν τους Αλάνους αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκαν στη Γαλλία. Οι Βάνδαλοι απορρόφησαν στη συνέχεια τους εναπομείναντες Αλάνους, αλλά το 429 πέρασαν στη Βόρεια Αφρική αφήνοντας την Ισπανία στους Σουηβούς.

Ο βασιλιάς των Βησιγότθων Θεόδωρος Β΄ (453-466) οδήγησε στρατό στην Ισπανία και το 456 συνέτριψε τους Σουέβους στη μάχη. Το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας τέθηκε υπό την κυριαρχία των Βησιγότθων. Μετά το 409 ένα μικρό τμήμα της βορειοανατολικής Ισπανίας παρέμεινε υπό ρωμαϊκό έλεγχο. Ωστόσο, το 476 το κατέλαβαν οι Βησιγότθοι. Το 587 ο βασιλιάς Ρεκασβίνθ έγινε καθολικός και το 654 ο βασιλιάς Ρεκασβίνθ έφτιαξε έναν ενιαίο κώδικα δικαίου για το βασίλειό του.

Οι Βησιγότθοι ίδρυσαν νέες πόλεις στην Ισπανία. Διατήρησαν επίσης τον ρωμαϊκό πολιτισμό και η μάθηση άνθισε. Τον 6ο αιώνα, ο Άγιος Ισίδωρος της Σεβίλλης έζησε στην Ισπανία. Ήταν λαμπρός λόγιος. Έγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων έργα για την ιστορία, τη θεολογία, τη γραμματική, τη γεωγραφία και την αστρονομία. Ωστόσο, οι Βησιγότθοι βασιλείς δεν ήταν ποτέ πολύ ισχυροί. Το βασίλειο των Βησιγότθων στην Ισπανία υπέφερε από εσωτερικές διαιρέσεις και στο τέλος αποτέλεσε εύκολη λεία για τους Μαυριτανούς.

Οι Μαυριτανοί και η Reconquista στην Ισπανία

Το τζαμί της Κόρδοβα είναι ένα από τα κτίρια που άφησαν πίσω τους οι Μαυριτανοί στην Ισπανία.

Το 711 μ.Χ., οι Άραβες και οι Βέρβεροι (μαζί τους ονόμασαν Μαυριτανούς) από τη Βόρεια Αφρική εισέβαλαν στην Ιβηρική χερσόνησο. Οι Βησιγότθοι, που κυβέρνησαν την Ιβηρική χερσόνησο για αιώνες, είχαν ήδη εξασθενίσει και ηττήθηκαν από τους Άραβες στη μάχη του Γουαδάλαχάρα. Οι Άραβες και οι Βέρβεροι, που ήταν μουσουλμάνοι, ίδρυσαν ένα βασίλειο στην Ιβηρική χερσόνησο, το οποίο ονομάστηκε Αλ-Ανταλούς. Το βασίλειο αυτό διήρκεσε για περίπου 800 χρόνια, μέχρι την Reconquista, την ανακατάληψη της Ιβηρικής χερσονήσου από τους Χριστιανούς. Μέχρι το 1250 μόνο η Γρανάδα, το νοτιότερο τμήμα της Ισπανίας, παρέμενε στα χέρια των Μουσουλμάνων.

Έτσι χωρίστηκε η Ιβηρική Χερσόνησος γύρω στο 1030.

Βασίλεια της Αστούριας, της Ναβάρας, της Λεόν, της Αραγονίας και της Καστίλης

Τα βασίλεια της Αστούριας, της Ναβάρας, της Λεόν, της Αραγονίας και της Καστίλης ήταν τα πέντε βασικά βασίλεια που σχηματίστηκαν στην Ιβηρική χερσόνησο κατά τη διάρκεια της Reconquista, της χριστιανικής ανακατάληψης της χερσονήσου από τους Μαυριτανούς. Η Αστούρια διαιρέθηκε το 910 και έγινε το Βασίλειο της Λεόν μετά την επανένωση το 924. Το Βασίλειο της Αραγονίας σχηματίστηκε το 1035, ακολουθούμενο από το Βασίλειο της Καστίλης το 1038, το οποίο ενώθηκε με τη Λεόν τον 13ο αιώνα. Τον 15ο αιώνα παρέμειναν η Καστίλη, η Αραγονία και η Ναβάρα.

Οι καθολικοί μονάρχες: Η Ιερά Εξέταση και η ανακάλυψη της Αμερικής

Ο Φερδινάνδος της Αραγωνίας και η Ισαβέλλα της Καστίλης ήταν οι καθολικοί μονάρχες.

Η Ισαβέλλα της Καστίλης παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο της Αραγωνίας (ενώ ήταν ακόμη πριγκίπισσα). Η προκύπτουσα ένωση των δύο βασιλείων έθεσε τα θεμέλια για μια πανισπανική αυτοκρατορία.

Οι δύο "καθολικοί βασιλείς" έβαλαν να διώξουν όλες τις άλλες θρησκείες και άρχισε η ισπανική Ιερά Εξέταση. Η Ιερά Εξέταση ήταν μια θρησκευτική οργάνωση που στόχος της ήταν να διασφαλίσει ότι όλοι οι κάτοικοι της Ισπανίας ήταν πιστοί στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Όλοι οι Εβραίοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Με την υποστήριξη της Ισαβέλλας και του Φερδινάνδου, ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε τη βάση για την ισπανική αποικιακή αυτοκρατορία.

Ο πίνακας απεικονίζει τον Κάρολο Ε΄

Η κόρη της Ισαβέλλας και του Φερδινάνδου, Ιωάννα της Καστίλης. παντρεύτηκε τον Αψβούργο Φίλιππο τον Ωραίο. Ο γιος τους Κάρολος έγινε στη συνέχεια βασιλιάς της Ισπανίας ως Κάρολος Ε' το 1516. Το 1519, ο Κάρολος έγινε επίσης βασιλιάς και στη συνέχεια αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Οι θρησκευτικοί πόλεμοι αυτής της περιόδου ενέπλεξαν επίσης τον Κάρολο σε πολέμους, ιδίως εναντίον της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Ο Κάρολος δεν μπόρεσε να σταματήσει τη Μεταρρύθμιση, αν και επέβαλε την αυτοκρατορική απαγόρευση στον Μαρτίνο Λούθηρο το 1521. Η Μεταρρύθμιση επικράτησε. Ο Κάρολος αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1556. Η αυτοκρατορία των Αψβούργων διαιρέθηκε. Ο γιος του Καρόλου Φίλιππος έλαβε την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, τη Βουργουνδία και τις κτήσεις στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια του ογδοηκονταετούς πολέμου, οι Ισπανοί λεηλάτησαν την Αμβέρσα.

Οι Αψβούργοι στον ισπανικό θρόνο

Οι Αψβούργοι παρέμειναν στον ισπανικό θρόνο μέχρι το 1700. Το 1568 ξεκίνησε ένας ογδοντάχρονος πόλεμος εναντίον των Κάτω Χωρών. Ο Ογδοηκονταετής Πόλεμος ξεκίνησε στις 5 Απριλίου 1568, όταν ο Φρανσίσκο φαν Γκεντ, ένας Ολλανδός ευγενής, ηγήθηκε εξέγερσης ενάντια στην ισπανική κυριαρχία. Η εξέγερση ξεκίνησε στις επαρχίες της Φλάνδρας και της Ολλανδίας, οι οποίες ήταν υπό ισπανική κυριαρχία. Το 1648, οι Κάτω Χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.

Το 1580, η Πορτογαλία προσαρτήθηκε στην Ισπανία μετά το θάνατο του τελευταίου Πορτογάλου βασιλιά. Η Πορτογαλία ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1640.

Το 1588, ο βασιλιάς Φίλιππος Β', που κυβέρνησε από το 1556 έως το 1598, ήταν ένας φιλόδοξος ηγέτης που ήθελε να αυξήσει την ισπανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Το 1588, ο Φίλιππος Β' έστειλε την Ισπανική Αρμάδα, έναν τεράστιο στόλο 130 πλοίων, να εισβάλει στην Αγγλία. Η Ισπανική Αρμάδα ήταν μια επιβλητική δύναμη, αλλά η εκστρατεία της στην Αγγλία ήταν μια αποτυχία. Η Αρμάδα έπεσε σε κακοκαιρία στα στενά της Μάγχης και υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι Βρετανοί έστειλαν μια μικρή δύναμη πλοίων για να επιτεθούν στην Αρμάδα και την ανάγκασαν να υποχωρήσει.

Μετά το θάνατο του Καρόλου Β', το 1700 ξέσπασε διαμάχη για τη διαδοχή, καθώς δεν είχε διάδοχο: ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής.

Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής

Οι Βουρβόνοι στον ισπανικό θρόνο

Ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής ήταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή σύγκρουση που διήρκεσε από το 1701 έως το 1714. Οι κύριοι διεκδικητές του ισπανικού θρόνου ήταν ο Φίλιππος, Δούκας του Ανζού, εγγονός του Καρόλου Β' μέσω της κόρης του Μαρίας Θηρεσίας, και ο Κάρολος, Δούκας της Βυρτεμβέργης, εγγονός του Καρόλου Β' μέσω της αδελφής του Μαρίας Άννας. Η Γαλλία υποστήριξε τον Φίλιππο, Δούκα του Ανζού, ενώ η Αγγλία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Πρωσία υποστήριξαν τον Κάρολο, Δούκα της Βυρτεμβέργης.

Ο πόλεμος άρχισε με την εισβολή του Φιλίππου, Δούκα του Ανζού, στην Ισπανία το 1701. Οι Γάλλοι στρατιώτες κατέκτησαν γρήγορα την Ισπανία και ο Φίλιππος στέφθηκε βασιλιάς ως Φίλιππος Ε' της Ισπανίας. Οι αντίπαλες δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και ο πόλεμος εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Γάλλοι στρατιώτες ηττήθηκαν στη μάχη της Μοναστέρου το 1706 και στη μάχη του Μπουξάρ το 1709. Μετά από μια σειρά αποτυχιών, η Γαλλία αναγκάστηκε να υπογράψει τη Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713. Σύμφωνα με τη συνθήκη, ο Φίλιππος Ε' παρέμεινε βασιλιάς της Ισπανίας, αλλά η Γαλλία παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματά της στην ισπανική κληρονομιά. Ο Φίλιππος Ε' της Ισπανίας ίδρυσε τη δυναστεία των Βουρβόνων-Ισπανίας. Οι Βουρβόνοι κυβέρνησαν την Ισπανία για 180 χρόνια, μέχρι το 1833, όταν η Ισπανία έγινε κοινοβουλευτική μοναρχία

Η Ισπανία έχασε σχεδόν όλες τις αποικίες της στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο.

Οι ισπανικές αποικίες ανεξαρτητοποιούνται

Μεταξύ 1809 και 1825, οι ισπανικές αποικίες στην Κεντρική και Νότια Αμερική ανεξαρτητοποιήθηκαν σταδιακά. Όταν ξέσπασε εξέγερση στην Κούβα το 1895, αυτό οδήγησε σε πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών το 1898. Σε αυτόν τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο νίκησαν οι ΗΠΑ.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν τις ισπανικές αποικίες στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένων της Κούβας, του Πουέρτο Ρίκο, των Φιλιππίνων και των Γκουάμ. Η Ισπανία παραιτήθηκε από όλες τις απαιτήσεις της στην Αμερική στη Συνθήκη του Παρισιού, η οποία υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1898. Μόνο στην Αφρική η Ισπανία είχε ακόμη μικρότερες αποικίες (Μαρόκο και Ισημερινή Γουινέα).

 

Ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα (δεξιά), εδώ με τον βασιλιά Αλφόνσο ΧΙΙΙ, κυβέρνησε την Ισπανία ως δικτάτορας.

Ο 20ός αιώνας: Δημοκρατία: Από τη μοναρχία στη Δεύτερη Δημοκρατία

Ο Αλφόνσος ΙΓ΄ήταν βασιλιάς της Ισπανίας από το 1886. Η χώρα ήταν μια καθυστερημένη αγροτική χώρα, οι κοινωνικές αντιθέσεις ήταν μεγάλες, όπως και οι οικονομικές δυσκολίες. Το μεγαλύτερο μέρος της γης ανήκε σε λίγους μεγάλους γαιοκτήμονες. Σε συμφωνία με τον βασιλιά, ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα εγκαθίδρυσε στρατιωτική δικτατορία το 1923. Ο Ριβέρα υποσχέθηκε να σταθεροποιήσει τη χώρα και να την οδηγήσει σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Η δικτατορία του Ριβέρα έλαβε αρχικά υποστήριξη από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ισπανίας. Ωστόσο, η υποστήριξη αυτή μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, καθώς η δικτατορία έγινε πιο καταπιεστική. Η δικτατορία του Ριβέρα έληξε το 1930, όταν ο Ριβέρα αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μια σειρά από μαζικές διαμαρτυρίες. Η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία το 1931.

Διάδοχός του ήταν ο στρατηγός Μπερενγκιέρ, ο οποίος προκήρυξε εκλογές τον Απρίλιο του 1931. Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τις εκλογές τον Απρίλιο του 1931. Η νίκη των ρεπουμπλικανών προκάλεσε την παραίτηση του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ΄, ο οποίος αυτοεξορίστηκε στην Ιταλία. Η Ισπανία ανακηρύχθηκε δημοκρατία στις 14 Απριλίου 1931. Ανακηρύχθηκε η Δεύτερη Δημοκρατία (είχε υπάρξει Πρώτη Δημοκρατία για λιγότερο από δύο χρόνια το 1873/74. Η δημοκρατία ιδρύθηκε μετά την παραίτηση του βασιλιά Αλφόνσου ΙΒ΄ της Ισπανίας. Η πρώτη κυβέρνηση της δημοκρατίας ήταν υπό την ηγεσία του Εμίλιο Καστέλλες.). Αλλά τα παλιά προβλήματα παρέμειναν.

 

Στρατηγός Franco

Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος (1936-1939)

Η Ισπανία το 1936 ήταν μια χώρα σε πολιτική και κοινωνική αναταραχή. Η χώρα ήταν διχασμένη μεταξύ των υποστηρικτών της δημοκρατίας και των υποστηρικτών του συντηρητισμού και του φασισμού. Στις 17 Ιουλίου 1936, μια ομάδα στρατιωτικών υπό την ηγεσία του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο πραγματοποίησε πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατικής κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αναλάβει την εξουσία σε όλα τα μέρη της χώρας. Ρεπουμπλικάνοι και σοσιαλιστές προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να αναλάβει την εξουσία. Αυτό οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Φράνκο έλαβε υποστήριξη από τις φασιστικές δυνάμεις του Γερμανικού Ράιχ και της Ιταλίας. Η νίκη των πραξικοπηματιών σήμανε το τέλος της Δημοκρατίας.

Δικτατορία του Φράνκο (1939-1975)

Παρόλο που ο Φράνκο είχε λάβει υποστήριξη από τις φασιστικές δυνάμεις του Γερμανικού Ράιχ και της Ιταλίας, στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο η Ισπανία έμεινε ουδέτερη. Τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του χαρακτηρίστηκαν από πολιτικές εκκαθαρίσεις: οι αντίπαλοι συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στα επόμενα χρόνια της δικτατορίας, η Ισπανία παρέμεινε πολιτικά απομονωμένη. Οικονομικά, η χώρα ανέκαμψε.

 

Ο Χουάν Κάρλος Α΄ ήταν βασιλιάς της Ισπανίας από το 1975 έως το 2014.

Μετάβαση: Η Ισπανία γίνεται και πάλι μοναρχία (1975-1982)

Μετά το θάνατο του Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος Α΄ έγινε βασιλιάς του ισπανικού κράτους - όπως είχε αποφασίσει ο Φράνκο με το Σύνταγμα του 1947.Ο Χουάν Κάρλος Α΄, εγγονός του τελευταίου βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄, ήταν ένας δημοφιλής μονάρχης που βοήθησε στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Ισπανία. Ήταν ένας υποστηρικτής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργάστηκε για να ενώσει τη χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η μετατροπή της Ισπανίας σε δημοκρατία ήταν μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Η χώρα ήταν διχασμένη μεταξύ των υποστηρικτών της μοναρχίας και των υποστηρικτών της δημοκρατίας. Ωστόσο, ο Χουάν Κάρλος Α΄ βοήθησε να επιτευχθεί μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία. Το 1978, ψηφίστηκε νέο σύνταγμα και η Ισπανία έγινε κοινοβουλευτική μοναρχία. Το 1981, ένα άλλο στρατιωτικό πραξικόπημα αποτράπηκε.Το πραξικόπημα της 23ης Φεβρουαρίου 1981 στην Ισπανία ήταν μια απόπειρα για την κατάργηση της δημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας. Το πραξικόπημα σχεδιάστηκε από μια ομάδα στρατιωτικών υπό την ηγεσία του αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Τεχέρο Μολίνα. Οι πραξικοπηματίες εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Ισπανίας, γνωστό ως Κορτές, ενώ συνεδρίαζε για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο πρωθυπουργό Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο.Οι πραξικοπηματίες απήγαγαν τους βουλευτές και τους κρατούσαν ως ομήρους. Ο Τεχέρο Μολίνα απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο ζήτησε την παραίτηση του Κάλβο Σοτέλο και την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας.Η απάντηση του Χουάν Κάρλος Α΄, βασιλιά της Ισπανίας, ήταν αποφασιστική. Ο βασιλιάς καταδίκασε το πραξικόπημα και κάλεσε τους Ισπανούς να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.Η αντίδραση του λαού ήταν άμεση. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο πραξικόπημα. Μετά από 18 ώρες, οι πραξικοπηματίες τελικά παραδόθηκαν. Το πραξικόπημα είχε αποτύχει.

Ο Φελίπε ΣΤ' είναι βασιλιάς της Ισπανίας από το 2014.

Δημοκρατία από το 1982

Ο Φελίπε Γκονζάλες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) έγινε πρωθυπουργός το 1982 και παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 1996. Η Ισπανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Στη Χώρα των Βάσκων, η τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ επιδίωξε αυτονομία και σκότωσε αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους σε επιθέσεις. Η GAL, η οποία συστάθηκε από το κράτος για να καταπολεμήσει την ΕΤΑ, χρησιμοποίησε επίσης τρομοκρατικά μέσα.

Η εμπλοκή του κράτους σε αυτό, η κακή οικονομική κατάσταση και τα σκάνδαλα διαφθοράς οδήγησαν το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο Χοσέ Μαρία Αζνάρ έγινε πρωθυπουργός (1996-2004). Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένα πολιτικά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Επικρίθηκε επίσης επειδή υποστήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

Το 2004, το PSOE επέστρεψε στην εξουσία υπό τον José Luis Rodríguez Zapatero. Το 2007, η οικονομία εισήλθε σε ύφεση. Το 2011, το PP κέρδισε και πάλι με τον Μαριάνο Ραχόι στο τιμόνι. Το 2014, ο Χουάν Κάρλος παρέδωσε το στέμμα στον γιο του, Φελίπε VI. Στην Καταλονία, το κίνημα ανεξαρτησίας δυνάμωσε το 2017, οδηγώντας στην κρίση της Καταλονίας. Το 2018, ο Pedro Sánchez από το PSOE έγινε ο νέος πρωθυπουργός.

Leave a Reply