Ισπανία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα    Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Τοπίο στα Πυρηναία

Η φύση της Ισπανίας

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τοπία και κλιματικές ζώνες στην Ισπανία, οι οποίες καθορίζουν και τα φυτά και τα ζώα που ζουν εκεί. Και τα δύο είναι πολύ πλούσια σε είδη. Η θέση της στην Ευρώπη, απομονωμένη από τα Πυρηναία, έχει επίσης ευνοήσει την επιβίωση ειδών που έχουν εξαφανιστεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η γειτνίαση με την Αφρική -στο Στενό του Γιβραλτάρ- έχει με τη σειρά της ευνοήσει την εισβολή άλλων ειδών που δεν απαντώνται διαφορετικά στην Ευρώπη.

Ποια ζώα ζουν στην Ισπανία;

Οι λύκοι της Ιβηρικής έχουν λευκές ρίγες στη μουσούδα τους.

Τα Πυρηναία στα σύνορα με τη Γαλλία αποτελούν ένα φυσικό φράγμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό επέτρεψε σε ορισμένα είδη ζώων να επιβιώσουν στην Ισπανία, τα οποία έχουν εξαφανιστεί στην υπόλοιπη ήπειρο. Ο συγκριτικά αραιός πληθυσμός βοήθησε επίσης ορισμένα είδη ζώων να επιβιώσουν.

Ο ιβηρικός λύκος είναι ενδημικό είδος της βορειοδυτικής Ισπανίας. Ορισμένες αγέλες ζουν επίσης στα βουνά της Ανδαλουσίας. Περίπου 2000 από τους λύκους ζουν στην Ισπανία. Ο αριθμός των καφέ αρκούδων στην Ισπανία υπολογίζεται σε 160.

Μαγγούστα

Ο Ιβηρικός λύγκας είναι πολύ σπάνιος και γι' αυτό προστατεύεται. Βρίσκεται επίσης μόνο στην Ιβηρική Χερσόνησο. Είναι μικρότερος από τον συγγενή του στη βόρεια Ευρώπη και έχει μακρύτερο "μουστάκι". Οι περισσότεροι Ιβηρικοί λύγκες ζουν σε ένα εθνικό πάρκο της Ανδαλουσίας.

 

Ντεσμάν των Πυρηναίων

Άλλα ζώα στην Ισπανία απαντώνται κατά τα άλλα μόνο στην Αφρική ή στην Εγγύς Ανατολή. Εδώ ζει επίσης το μοναδικό είδος μαγγούστα στην Ευρώπη, το Ichneumon. Άλλα ζώα είναι η κοινή γενέττα, το ισπανικό αγριοκάτσικο και ο σαμουά των Πυρηναίων. Ο νότος της Ισπανίας φιλοξενεί επίσης τον χαμαιλέοντα, τον αμμοδρόμο, τον Desman των Πυρηναίων  και τον αφρικανικό σκαντζόχοιρο. Ο Ντεσμάν των Πυρηναίων είναι εντομοφάγος. Τα Ντεσμάν  ανήκουν στην οικογένεια των τυφλοπόντικων και εκτός από το desman των Πυρηναίων, υπάρχει και το ρωσικό desman.

Ισπανικό Αγριοκάτσικο
Σαμουά των Πυρηναίων
κοινή γενέττα
Ο Ιβηρικός Λύγκας

 

αφρικανικός σκαντζόχοιρος
Οι χαμαιλέοντες ζουν επίσης στη νότια Ισπανία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τυπικά και κοινά είδη ζώων είναι το κόκκινο ελάφι, το αγριογούρουνο, οι σκίουροι, οι αλεπούδες και τα κουνέλια.

Ο λαγός της Ιβηρικής μπορεί να πηδήξει αρκετά μακριά!

Εκτός από τον καφέ λαγό, ο οποίος ζει επίσης εδώ, υπάρχουν δύο είδη λαγού που εμφανίζονται μόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία (και επομένως είναι ενδημικά): ο λαγός της Ιβηρικής και ο λαγός του Καστροβιέχο (λαγός σκούπας). Ο τελευταίος ζει μόνο στα βουνά της Κανταβρίας στην Ισπανία. Τα μουφλόν (ευρωπαϊκό αγρινός) και οι μαρμότες ζουν στα βουνά.

Η γιγαντιαία σαύρα της Γκραν Κανάρια μεγαλώνει αρκετά!

Οι σαύρες, οι γκέκο, τα φίδια και οι χελώνες συγκαταλέγονται στα είδη ερπετών. Η σαύρα δρομέας και o αβλέφαρος, για παράδειγμα, είναι ενδημικά. Μόνο στα Κανάρια Νησιά ζουν αρκετά είδη της σαύρας των Καναρίων Νήσων. Ορισμένα από αυτά είναι γιγαντιαία, όπως για παράδειγμα η γιγαντιαία σαύρα Gran Canaria της φωτογραφίας. Το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά.

Φυσικά, υπάρχουν και αμφίβια, όπως ο ισπανικός ραβδωτός τρίτωντας. Μόνο η Ιβηρική Χερσόνησος φιλοξενεί τον ισπανικό τρίτων, τον βάτραχο της Μαγιόρκα (Ferreret) και τη χρυσή ραβδωτή σαλαμάνδρα.

 

Γκέκο
Σαύρα δρομέας
αβλέφαρος

 

 

 

 

 

Οι γύπες ζουν στην Ισπανία.

 

Τα πουλιά απαντούν σε πολυάριθμα είδη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διάφορα είδη γύπα, όπως ο γυπαετός με γενειάδα, ο οποίος πετάει γύρω από τα Πυρηναία και τα Κανταβρικά Όρη. Ο μαυρόγυπας ζει στο κέντρο της χώρας και ο γυπαετός σε μεγάλα τμήματα της χώρας. Άλλα μεγάλα πουλιά είναι ο αυτοκρατορικός αετός (ενδημικό είδος της Ιβηρικής Χερσονήσου) και ο χρυσαετός.

Στα Κανάρια Νησιά ζει επίσης το άγριο καναρίνι. Το 1496, οι Ισπανοί έφεραν το πουλί στην ηπειρωτική χώρα, πιθανότατα λόγω του όμορφου τραγουδιού του. Το καναρίνι αναπαράχθηκε στη συνέχεια από αυτό.

Ζαχαριάς της Ιβηρικής

Καθώς η Ισπανία έχει τόσο μεγάλη ακτογραμμή και συνορεύει με τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα, διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Τα ποτάμια φιλοξενούν επίσης πολλά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων 31 ενδημικών ειδών. Επειδή κανένας ποταμός δεν διασχίζει τα σύνορα με τη Γαλλία, παραμένουν ενδημικά μόνο στην Ιβηρική Χερσόνησο. Σε αυτά περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, ο Ζαχαριάς της Ιβηρικής

 

Δρυς στη Γαλικία

Τι αναπτύσσεται στην Ισπανία;

Η βορειοδυτική και η βόρεια Ισπανία έχουν ατλαντικό κλίμα. Βρέχει πολύ. Γι' αυτό αναπτύσσεται εδώ ένα πυκνό φυλλοβόλο δάσος, στο οποίο κυριαρχούν οι βελανιδιές και οι οξιές, ιδίως οι αγγλικές βελανιδιές και οι χαλκόδεντρες οξιές. Υπάρχουν επίσης πουρνάρια, καστανιές, σκλήθρα, πουρνάρια, σημύδες και αγριοτριανταφυλλιές, καθώς και πλατάνια. Τα κατώτερα είδη περιλαμβάνουν ρείκια, φτέρες και σκούπα. Τα πεύκα και οι ευκάλυπτοι έχουν αναδασωθεί σε όλη τη χώρα, όπου τα δάση είχαν κοπεί.

Φοίνικες στην Κόρδοβα

Τα κωνοφόρα, όπως τα έλατα, τα έλατα και τα πεύκα, συναντώνται όλο και περισσότερο σε μεγαλύτερα υψόμετρα στα βουνά. Ερείκη και άρκευθος μπορούν επίσης να βρεθούν εδώ. Όσο ψηλότερα είναι τα βουνά, τόσο χαμηλότερα γίνονται τα φυτά. Το όριο των δέντρων βρίσκεται σε υψόμετρο 2300 μέτρων: πάνω από αυτό, δεν φυτρώνουν πλέον δέντρα, παρά μόνο χαμηλοί θάμνοι, βρύα και λειχήνες.

Όπου το κλίμα είναι μεσογειακό, φυτρώνουν φοίνικες, λεβάντα, μυρτιά, κίστος και δάφνη. Οι φελλώδεις βελανιδιές ευδοκιμούν επίσης εδώ στο ξηρότερο τοπίο. Αυτά είναι τυπικά μεσογειακά φυτά.

15 εθνικά πάρκα προστατεύουν τη φύση στην Ισπανία. Σε αυτά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν φυτά που απειλούνται με εξαφάνιση. Τέσσερα από αυτά βρίσκονται στα Κανάρια νησιά.

Δαφνοδάσος στη La Palma

Φυτά των Καναρίων Νήσων

Τα Κανάρια Νησιά έχουν τη δική τους χλωρίδα με το ηφαιστειογενές υπέδαφος και την απομακρυσμένη τοποθεσία τους. Πολλά φυτά είναι ενδημικά εδώ, που σημαίνει ότι απαντούν μόνο στα Κανάρια Νησιά. Περίπου 500 είδη μόνο θεωρούνται ενδημικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, το πεύκο των Καναρίων Νήσων και η οχιά του Wildpret. Μπορείτε να βρείτε μια εικόνα αυτού του φυτού παρακάτω.

Δεν είναι ενδημικά, αλλά απαντώνται συχνά στα Κανάρια Νησιά είναι επίσης: τα ελαιόδεντρα, οι χουρμαδιές, οι φιστικιές και οι καναρινιές δράκαινες. Το δάσος δάφνης είναι χαρακτηριστικό της Γκομέρα, της Τενερίφης και της Πάλμα. Εδώ φυτρώνουν η δάφνη της Αζόρειας, η ινδική περσέα, η βαρβουζάνα και η βρωμερή δάφνη. Μπορούν επίσης να βρεθούν δέντρα γκαϊλ.

 

Αυτό το δάσος δάφνης αναπτύσσεται στην Τενερίφη.
Δράκος των Καναρίων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply