Ισπανία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα    Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

 Η Ισπανία βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ευρώπη. Μαζί με την Πορτογαλία, η Ισπανία βρίσκεται στην Ιβηρική Χερσόνησο. Έχει χερσαία σύνορα με την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Στα ανατολικά, η Ισπανία βρίσκεται στη Μεσόγειο, στα νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά στον Ατλαντικό. Η Ισπανία είναι μοναρχία- βασιλιάς της χώρας είναι ο Φελίπε ΣΤ'.

Οι Ισπανοί αποκαλούν τη χώρα τους España. Η ισπανική γλώσσα, η οποία εδώ ονομάζεται καστιλιάνικη, δεν είναι η μόνη γλώσσα που ομιλείται στην Ισπανία. Τα καταλανικά, τα βασκικά και τα γαλικιανά είναι άλλες γλώσσες που ομιλούνται σε ορισμένες περιοχές. Η Ισπανία φιλοξενεί πολλά ζώα, όπως αρκούδες, λύγκες και λύκους, καθώς και ιπποπόταμους, αγριογούρουνα και μογγούστες.

Στην ιστορία της Ισπανίας, οι Ρωμαίοι κατέκτησαν τη χώρα στην αρχαιότητα. Επομένως, η ισπανική γλώσσα προέρχεται από τα λατινικά που μιλούσαν οι Ρωμαίοι. Στη συνέχεια, οι Μαυριτανοί ήρθαν στην Ισπανία κατά τον Μεσαίωνα. Έφεραν το Ισλάμ στη χώρα. Ωστόσο, οι καθολικοί Ισπανοί αντιστάθηκαν και ανακατέκτησαν τη χώρα τους. Το 1492, ολόκληρη η Ισπανία ξαναγύρισε στα χέρια των Ισπανών.

Τον 16ο αιώνα, οι Ισπανοί έπλευσαν στη Νότια Αμερική και κατέκτησαν οι ίδιοι πολλές χώρες εκεί ως κονκισταδόροι (Κονκισταδόρες ονομάζονται οι εξερευνητές και κατακτητές που κατέκτησαν και άνοιξαν την Κεντρική και Νότια Αμερική τον 16ο αιώνα.). Ίδρυσαν αποικίες εκεί. Αυτό ήταν συχνά αιματηρό και οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί καταπιέζονταν και είχαν σκληρή μεταχείριση.

Αλλά και στην ίδια την Ισπανία τα πράγματα δεν ήταν ειρηνικά, ειδικά αφότου ένας άνδρας που ονομαζόταν Φράνκο ήρθε στην εξουσία. Μόνο μετά τον θάνατό του το 1975 η Ισπανία έγινε η χώρα που είναι σήμερα.

Έκταση 504.645 τχμ
Κάτοικοι 48,19 εκατ
Γλώσσα Ισπανικά, περιφερειακά επίσης καταλανικά, γαλικιανά και άλλες γλώσσες
Πρωτεύουσα Μαδρίτη
Ο μεγαλύτερος ποταμός Έβρος (910 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Τέιδε στην Τενερίφη (3718 μ.)
νόμισμα Ευρώ
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 1986

Περίγραμμα ΙσπανίαςΣημαία Ισπανίας

Η σημαία της Ισπανίας είναι ερυθρό-κίτρινο-κόκκινη, με την κίτρινη λωρίδα να έχει διπλάσιο πλάτος από τις επιμέρους κόκκινες λωρίδες. Στο εσωτερικό της κίτρινης λωρίδας βρίσκεται το ισπανικό οικόσημο. Οι Ισπανοί αποκαλούν επίσης τη σημαία τους la Rojigualda, που σημαίνει κόκκινη και χρυσοκίτρινη σημαία. Τα χρώματα κίτρινο και κόκκινο είναι τα εθνικά χρώματα της Ισπανίας από τον Μεσαίωνα. Ήταν τα χρώματα της Καστίλης και της Αραγωνίας. Η σημαία εισήχθη το 1785 για να αναγνωρίζονται καλύτερα τα πλοία του ισπανικού στόλου, της Αρμάδας. Αυτή ήταν ο πρόδρομος της σημερινής σύγχρονης ισπανικής σημαίας, η οποία εισήχθη το 1981.

Εθνικός Ύμνος

Δόξα, δόξα, κορώνα της Πατρίδας,
φως της ανεξαρτησίας,
που είναι χρυσός στο Λάβαρό σου.
Ζωή, ζωή, μέλλον της Πατρίδας,
στα μάτια σου είναι
μια ανοικτή καρδιά.
Πορφυρό και χρυσό: αθάνατη σημαία·
στα χρώματά σου, δεμένοι είμαστε, σάρκα και ψυχή.
Πορφυρό και χρυσό: να θέλεις και να πετυχαίνεις·
Εση ελλασα ειναι καλυτερη ιψηθειας.
Δόξα, δόξα, κορώνα της Πατρίδας,
φως της ανεξαρτησίας,
που είναι χρυσός στο Λάβαρό σου.
Πορφυρό και χρυσό: αθάνατη σημαία·
στα χρώματά σου, δεμένοι είμαστε, σάρκα και ψυχή.

Leave a Reply