Λιθουανία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Πού βρίσκεται η Λιθουανία;

Η Λιθουανία βρίσκεται στη βορειοανατολική Ευρώπη και είναι το νοτιότερο από τα τρία κράτη της Βαλτικής. Βρίσκονται όλα στην ανατολική ακτή της Βαλτικής Θάλασσας.

Έχει χερσαία σύνορα στα βόρεια με τη Λετονία, στα ανατολικά και νοτιοανατολικά με τη Λευκορωσία, στα νότια με την Πολωνία και την περιοχή της περιφέρειας Καλίνινγκραντ, η οποία ανήκει στη Ρωσία, δηλαδή τη διοικητική περιφέρεια του Καλίνινγκραντ. Συνεπώς, η Λιθουανία έχει τέσσερις γειτονικές χώρες.

Γεωφυσικός χάρτης Λιθουανίας

Πώς είναι γεωμορφολογικά η Λιθουανία;

Στη Λιθουανία, τα επίπεδα τοπία εναλλάσσονται με ελαφρώς λοφώδη ή κυματιστά εδάφη. Στα δυτικά βρίσκεται η κορυφογραμμή της Βαλτικής, ενώ στα νοτιοανατολικά βρίσκονται οι πρόποδες της κορυφογραμμής της Λευκορωσίας. Και οι δύο είναι αλυσίδες λόφων που δημιουργήθηκαν από κινήσεις των παγετώνων. Το ψηλότερο βουνό της Λιθουανίας, το Αουκστόγιας , βρίσκεται επίσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, αν και με 293 μέτρα είναι μάλλον χαμηλό.

Σχεδόν το ένα τρίτο της Λιθουανίας καλύπτεται από δάση. Τα έλη και οι βάλτοι καλύπτουν περίπου το 3% της χώρας.

Λίμνες και ποτάμια στη Λιθουανία

Η περιοχή των λιμνών βρίσκεται στα βορειοανατολικά, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετές λίμνες στα νότια.

Οι ποταμοί Μέμελ και Neris πηγάζουν από τη Λευκορωσία και οι δύο ρέουν μέσα από τη Λιθουανία. Ο ποταμός Neris εκβάλλει στον ποταμό Μέμελ .

Ο Μέμελ γίνεται ο συνοριακός ποταμός μεταξύ της Λιθουανίας και του ρωσικού αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ. Σχηματίζει δέλτα στην πεδιάδα του Τίλσιτ και στη συνέχεια ρέει σε διάφορους κλάδους μέσω της λιμνοθάλασσας του Κουρονίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Κουρδονία Νήσος

Τι είναι η Λιμνοθάλασσα του Κουρουνίου και η  Αμμολωρίδα;Λιμνοθάλασσα του Κουρουνίου και η  Αμμολωρίδα

Η λιμνοθάλασσα είναι μια περιοχή που χωρίζεται από την πραγματική θάλασσα. Το νερό είναι χαμηλότερο εκεί. Η λιμνοθάλασσα του Κουρουνίου βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα. Στα βόρεια ανήκει στη Λιθουανία, στα νότια στην περιφέρεια Καλίνινγκραντ, δηλαδή στη Ρωσία.

Η Αμμολωρίδα τoy Κουρουνίου, μια στενή χερσόνησος, τη χωρίζει από τη Βαλτική Θάλασσα. Έχει συνολικό μήκος 98 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης μεταξύ Λιθουανίας και Ρωσίας. Υπάρχουν αρκετά χωριά στην αμμολωρίδα αυτή. Στο βόρειο άκρο βρίσκεται το μοναδικό άνοιγμα προς τη Βαλτική Θάλασσα. Το μοναδικό λιμάνι της Λιθουανίας βρίσκεται εδώ στην πόλη Κλαϊπέντα.

Ο Νέρις ρέει επίσης μέσα από το Βίλνιους.
Στη Λιθουανία υπάρχουν πολλά δάση και νερά!

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς είναι ο καιρός στη Λιθουανία;

Αν και η Βαλτική Θάλασσα φέρνει ζεστό και υγρό αέρα στη Λιθουανία, το κλίμα είναι γενικά ηπειρωτικό. Είναι επίσης γνωστό ως εύκρατο-ηπειρωτικό. Σε ένα ηπειρωτικό κλίμα, οι διαφορές στη θερμοκρασία κυμαίνονται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπάρχει επίσης μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα.

Τα καλοκαίρια τείνουν να είναι ήπια, ενώ οι χειμώνες είναι δροσεροί. Η μέση θερμοκρασία στη Λιθουανία είναι μείον 5 βαθμοί τον Ιανουάριο και 17 βαθμοί τον Ιούλιο. Η επιρροή της Βαλτικής Θάλασσας μειώνεται προς τα ανατολικά και οι διαφορές θερμοκρασίας είναι ακόμη μεγαλύτερες εδώ.

Παλιό Κέντρο

Πρωτεύουσα της Λιθουανίας

Το Βίλνιους είναι η πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Το Βίλνιους βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας στον ποταμό Νέρις. Ο ποταμός Βίλνια εκβάλλει εδώ στον Νέρις, δίνοντας στην πόλη το όνομά της. Με 570.000 κατοίκους, είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας.

Το παλιό κέντρο της πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Υπάρχουν πολλά μπαρόκ κτίρια που έχουν χτιστεί από Ιταλούς αρχιτέκτονες από τον 16ο αιώνα. Η παλιά πόλη διαθέτει περισσότερες από 50 εκκλησίες.

Το Βίλνιους είναι και πάλι η πρωτεύουσα της Λιθουανίας από το 1940. Το Κάουνας ήταν η πρωτεύουσα της χώρας μεταξύ 1920 και 1940.

 

Η πλατεία μπροστά από τον Καθεδρικό ναό της Βίλνιους
Η Βίλνιους είναι μία καταπράσινη πόλη
Το κάστρο Trakai στη λίμνη Galve

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply