Πολωνία Ζώα και φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πεσμένο δέντρο στο δάσος Białowieża

Τι φυτρώνει στην Πολωνία;

Λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο (27%) της Πολωνίας καλύπτεται από δάση. Τα πεύκα και οι οξιές είναι τα πιο συνηθισμένα δέντρα. Τα έλατα είναι πιο κοινά στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως και οι βελανιδιές και τα έλατα στα νότια.

Το αρχέγονο δάσος Bialowieza στα σύνορα με τη Λευκορωσία είναι μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή. Εναι ένα από τα τελευταία και πιο αρχαία δάση στην Ευρώπη. Βρίσκεται κατά μήκος του συνόρου μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας. Το δάσος Białowieża έχει διαγραφεί από τον κατάλογο των παγκόσμιων πολιτιστικών και φυσικών κληρονομιών της UNESCO. Σε αυτό θα βρούμε έλατα, πεύκα, οξιές και καστανιές.

Ένα ιδιαίτερο δάσος είναι το "Στραβό δάσος", το "Krzywy Las" γνωστό και ως το "Κούρβα Λες". Βρίσκεται κοντά στο χωριό Nowe Czarnowo στη βόρεια Πολωνία. Αυτό το δάσος κέρδισε τη φήμη του λόγω των περίεργα σχηματισμένων δέντρων, κυρίως πεύκων, που καμπυλώνουν σε έναν περίεργο τρόπο προς τα πάνω. Τα δέντρα στο Krzywy Las έχουν κυρτούς σχηματισμούς, με τους κορμούς τους να σχηματίζουν σχεδόν ορθογώνιες ή σπειροειδείς καμπύλες προς τα επάνω. Αυτή η φαινομενικά παράδοξη μορφή των δέντρων έχει κάνει το Krzywy Las ένα δημοφιλές τουριστικό προορισμό και ένα αντικείμενο περιέργειας.

Τα χωράφια, οι λίμνες, τα βουνά και φυσικά η ακτή αποτελούν επίσης βιότοπο για πολλά φυτά και ζώα. Η Βαλτική Θάλασσα, για παράδειγμα, φιλοξενεί τυπικά φυτά και λουλούδια σε αμμόλοφους που τους αρέσει η υγρασία και αναπτύσσονται δίπλα στις λίμνες και τα ποτάμια.

Υπάρχουν 23 εθνικά πάρκα στην Πολωνία για την προστασία της φύσης.

Το Στραβό Δάσος (πολωνικά: Krzywy Las) είναι άλσος από παράξενα σχηματισμένα πεύκα, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκριφίνο στο Βοεβοδάτο Δυτικής Πομερανίας της Πολωνίας.
Αυτό το πεύκο μεγαλώνει στραβά και πλάγια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποια ζώα ζουν στην Πολωνία;

Στην Πολωνία ζουν καφέ αρκούδες, λύκοι, λίγκες, βίσονες, άλκες και κάστορες. Τα αγριογούρουνα και τα ελάφια αισθάνονται επίσης σαν στο σπίτι τους στα δάση. Στα όρη Τάτρα μπορούν να βρεθούν Αίγαγροι, μαρμότες ,λαγοί του βουνού και δενδροκούναβοι.

Βίσονας
Άλκη
Λίγκας

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαρμότες
Άγρια φύση των αιγάγρων στα βουνά υψηλά Τάτρας

 

Δενδροκούναβο (Martes martes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Πολωνία είναι επίσης ένας παράδεισος για τα πουλιά. Πολλά από τα μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται στη Δυτική Ευρώπη το καλοκαίρι αναπαράγονται εδώ. Οι πελαργοί παρατηρούνται συχνά εδώ. Η Πολωνία έχει τους περισσότερους πελαργούς στην Ευρώπη. Εδώ αναπαράγονται 40.000 ζευγάρια πελαργών.

Άλλα είδη πουλιών στην Πολωνία είναι η τσούχτρα, ο στικταετός, η Βαλτόπαπια και η μεγάλη γκρίζα κουκουβάγια.

Στιακταετός
Βαλτόπαπια
μεγάλη γκρίζα κουκουβάγια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση