Πολωνία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Χριστούγεννα στη μεγαλειώδη Κρακοβία

Πώς γιορτάζουν οι Πολωνοί τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική οικογενειακή γιορτή του έτους στην Πολωνία. Τα σπίτια και οι δρόμοι στολίζονται για τα Χριστούγεννα ήδη από την περίοδο της Advent. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στήνεται την παραμονή των Χριστουγέννων.

Γύρω στις 5 το απόγευμα, μια χριστουγεννιάτικη γκοφρέτα σπάει σε κομμάτια και μοιράζεται σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό μπισκότο στο οποίο απεικονίζονται ο Ιησούς, η Μαρία και οι άγγελοι. Ο καθένας πηγαίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας με τη δική του γκοφρέτα, σπάει ένα κομμάτι της γκοφρέτας και το δίνει στο άλλο άτομο. Εύχονται ο ένας στον άλλον τα καλύτερα και καλή τύχη για το επόμενο έτος. Στη συνέχεια, ακολουθεί η Wigilia.

Wigilia

Τι είναι η Wigilia;

Η Wigilia είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους καθολικούς χριστιανούς στην Πολωνία. Τρώγεται με την οικογένεια πριν από την Pasterka. Μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Το εορταστικό μενού αποτελείται από δώδεκα πιάτα, κανένα από τα οποία δεν περιέχει κρέας.

Συχνά περιλαμβάνει πιερόγκι, σούπα παντζαριού, πλεξούδα μαγιάς και κυπρίνο ή ρολό. Κάθε καλεσμένος πρέπει να δοκιμάσει κάθε ένα από τα δώδεκα πιάτα. Όλα τα πιάτα τοποθετούνται στο τραπέζι ταυτόχρονα, ώστε να μην σερβίρονται το ένα μετά το άλλο. Παραδοσιακά, μια θέση αφήνεται κενή σε περίπτωση που έρθει κάποιος απροσδόκητος καλεσμένος.

Μερικές φορές υπάρχει λίγο άχυρο κάτω από το λευκό τραπεζομάντιλο σε ανάμνηση της γέννησης του Ιησού. Ένα νόμισμα μπορεί επίσης να τοποθετηθεί κάτω από τα πιάτα για να ζητηθεί οικονομική ευλογία για το επόμενο έτος. Μετά το γεύμα, οι άνθρωποι τραγουδούν τραγούδια και ανοίγουν τα δώρα.

Pasterka 2020. Co to za uroczystość? O której się rozpoczyna, ile trwa  pasterka?Η Pasterka

Τα μεσάνυχτα, η οικογένεια παρευρίσκεται στην Pasterka. Αυτή είναι η χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην Πολωνία. Ορισμένες οικογένειες παρακολουθούν δύο λειτουργίες ταυτόχρονα, μία στις 10 μ.μ. και μία τα μεσάνυχτα. Τραγουδιούνται επίσης τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, ενώ ο πολωνικός χριστουγεννιάτικος ύμνος "Bóg się rodzi" είναι απαραίτητος.

Και, φυσικά, όλοι εύχονται ο ένας στον άλλον "Boze Narodzenie" - Καλά Χριστούγεννα!

Αφήστε μια απάντηση