Πολωνία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πού βρίσκεται η Πολωνία; Ποιες είναι οι γειτονικές χώρες της Πολωνίας;

Η Πολωνία βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη. Συνορεύει με τη Γερμανία στα δυτικά, την Τσεχία και τη Σλοβακία στα νότια, τη Λευκορωσία και τη Λιθουανία στα ανατολικά, καθώς και με τη Ρωσία (ένα μικρό τμήμα του χωρίζεται από την Καλίνινγκραντ) στα βορειοανατολικά.

Στα βόρεια βρίσκεται η Βαλτική Θάλασσα. Αυτό δίνει στην Πολωνία 524 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Αρκετά νησιά ανήκουν επίσης στην Πολωνία. Το μεγαλύτερο νησί της Βαλτικής Θάλασσας είναι το Βολίν. Η Πολωνία μοιράζεται το νησί Ούζεντομ με τη Γερμανία.

Ο τοπογραφικός χάρτης δείχνει επίσης τα τοπία της Πολωνίας. Όσο πιο καφέ είναι το χρώμα, τόσο πιο ορεινή είναι η περιοχή.

Τοπίο στην Πολωνία

Η Πολωνία έχει διάφορα τοπία. Μετά την ακτή υπάρχουν μικρότερα βουνά, ακολουθούμενα από πεδινές περιοχές στα νότια. Στα νότια υπάρχουν ψηλότερα βουνά.

Στην πολωνική ακτή της Βαλτικής υπάρχουν δύο λιμνοθάλασσες. Πρόκειται για περιοχές που χωρίζονται από την πραγματική θάλασσα με ακρωτήρια ή νησιά. Η λιμνοθάλασσα Στσέτσιν στα δυτικά ανήκει στην Πολωνία. Η Πολωνία τη μοιράζεται με τη Γερμανία και γίνεται διάκριση μεταξύ της γερμανικής μικρής λιμνοθάλασσας και της πολωνικής μεγάλης λιμνοθάλασσας. Η λιμνοθάλασσα Στσέτσιν χωρίζεται από την ανοιχτή Βαλτική Θάλασσα από τα νησιά Ούζεντομ και Βολίν.

Στα ανατολικά βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Βιστούλα, το ανατολικό τμήμα της οποίας ανήκει στο Καλίνινγκραντ. Η λιμνοθάλασσα του Βιστούλα χωρίζεται από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Αμμολωρίδα του Βιστούλα, μια στενή λωρίδα γης.

Οι οροσειρές της Πολωνίας στα νότια περιλαμβάνουν τα Σουδητικά Όρη, τα Ανατολικά Καρπάθια και τα Όρη του Τιμίου Σταυρού. Στα όρη Τάτρα βρίσκεται το ψηλότερο βουνό της Πολωνίας, το Ρίσι με 2503 μέτρα.

Ποτάμια και λίμνες στην Πολωνία

Υπάρχουν πολλά ποτάμια στην Πολωνία. Ο μακρύτερος ποταμός είναι ο Βιστούλα. Έχει μήκος 1048 χιλιόμετρα. Πηγάζει στη Σιλεσία, στο νότιο άκρο της Πολωνίας, και στη συνέχεια ρέει προς τα βόρεια σε πολλές μεγάλες στροφές μέχρι να εκβάλει στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στο Γκντανσκ. Ο Όντερ αποτελεί τον συνοριακό ποταμό προς τη Γερμανία. Ο Μπουγκ διατρέχει τα ανατολικά σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Η Πολωνία είναι πλούσια σε λίμνες. Η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας είναι η Śniardwy στα βορειοανατολικά. Όπως και η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη, η λίμνη Mamry, αποτελεί μέρος της περιοχής των λιμνών Masurian. Μόνο εδώ υπάρχουν περίπου 2.700 λίμνες που είναι μεγαλύτερες από ένα εκτάριο.

όρη Τάτρα
Και πάλι τα όρη Τάτρα
Ο Βιστούλα διασχίζει την Κρακοβία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς είναι το κλίμα στην Πολωνία;

Το κλίμα της Πολωνίας βρίσκεται σε μια μεταβατική ζώνη. Ο ξηρός αέρας της ηπείρου συναντά εδώ τον υγρό αέρα της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι ο βορράς και η δύση έχουν θαλάσσιο κλίμα, ενώ ο νότος και η ανατολή έχουν ηπειρωτικό κλίμα.

Αυτό σημαίνει ότι βρέχει περισσότερο στα βόρεια και δυτικά και ότι οι διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα είναι μικρότερες. Στο νότο και την ανατολή, οι διαφορές αυτές της θερμοκρασίας είναι συνεπώς μεγαλύτερες (ακόμη και μέσα σε μία μόνο ημέρα) και βρέχει λιγότερο. Ωστόσο, τα βουνά στο μακρινό νότο αποτελούν εδώ εξαίρεση, καθώς βρέχει περισσότερο σε ολόκληρη την Πολωνία. Ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος και ο θερμότερος ο Ιούλιος.

Η Βαρσοβία βρίσκεται ακριβώς στη μετάβαση από το θαλάσσιο στο ηπειρωτικό κλίμα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 8,5 βαθμοί. Οι χειμώνες είναι δροσεροί έως και παγωμένοι, αλλά τα καλοκαίρια είναι ζεστά έως καυτά.

Βαρσοβία Ιστορικό Κέντρο

Πρωτεύουσα της Πολωνίας

Η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι η Βαρσοβία. Στα πολωνικά ονομάζεται Warszawa.  Δεν ξέρουμε ακριβώς από πού προέρχεται το όνομα. Ίσως να σημαίνει "χωριό του Βαρς". Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά το 1241.

Η Βαρσοβία βρίσκεται στην ενδοχώρα στον ποταμό του Βιστούλα. Η Βαρσοβία απέχει περίπου 350 χιλιόμετρα από τη Βαλτική Θάλασσα στα βόρεια και τα Καρπάθια Όρη στα νότια. Στην πόλη ζουν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εναέρια άποψη της καιόμενης Βαρσοβίας, Σεπτέμβριος 1939

Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εδώ υπήρχαν μόνο ερείπια. Μόνο έξι σπίτια έμειναν όρθια! Μετά την καταστολή της εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό κτιρίων. Στη συνέχεια, η Παλιά Πόλη ανοικοδομήθηκε πλήρως μετά τον πόλεμο.

Σήμερα, τα αξιοθέατα της Βαρσοβίας περιλαμβάνουν την πλατεία του Κάστρου με το κάστρο και τη στήλη του Σιγισμούνδου, την αγορά της Παλιάς Πόλης, το Μουσείο της εξέγερσης της Βαρσοβίας και το μνημείο του Βίλλι Μπραντ (πρώην καγκελάριου της Γερμανίας)  που γονατίζει* . Η Βασιλική Διαδρομή συνδέει τις πρώην κατοικίες και αξίζει σίγουρα μια βόλτα!

 

* Στις 7 Δεκεμβρίου 1970, ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Willy Brandt ταξίδεψε στη Βαρσοβία και αποφάσισε να κάνει μια ιστορική κίνηση σε μια περίοδο που οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Πολωνίας ήταν «παγωμένες»: Μπροστά στο Μνημείο των Ηρώων του Γκέτο, έπεσε στα γόνατά του για να ζητήσει συγχώρεση για τα εγκλήματα της ναζιστικής εποχής.

Το μνημείο του Βίλλι Μπραντ που γονατίζει
Μνημείο των Ηρώων του Γκέτο της Βαρσοβίας
Βαβέλ είναι το όνομα ενός κάστρου στην Κρακοβία. Εδώ ζούσαν οι Πολωνοί βασιλείς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply