Πολωνία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πώς είναι το σχολείο στην Πολωνία;

Στην Πολωνία, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των έξι ετών από το 2012 (προηγουμένως ξεκινούσαν το σχολείο στην ηλικία των επτά ετών). Ορισμένα παιδιά πηγαίνουν επίσης στο νηπιαγωγείο, το Przedszkola, πριν από αυτό. Ωστόσο, ένα έτος προσχολικής εκπαίδευσης είναι υποχρεωτικό, το zerówka, που είναι η μηδενική τάξη, κατά κάποιο τρόπο.

Το δημοτικό σχολείο εδώ ονομάζεται Szkoła podstawowa και διαρκεί  8 χρόνια.Η διδασκαλία χωρίζεται σε δύο στάδια:

τάξεις I-III - πρώιμο στάδιο κατά το οποίο τα παιδιά αποκτούν βασικές, ολοκληρωμένες γνώσεις,
τάξεις IV-VIII - δεύτερο στάδιο με διδασκαλία βασισμένη σε γνωστικά αντικείμενα.

Αργότερα οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε έναν από τους πολλούς τύπους σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 18 ετών):

4ετές γενικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (liceum ogólnokształcące),
5ετές τεχνικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (technikum),
3ετές ειδικό σχολείο προετοιμασίας για την απασχόληση (szkoła specjalna przysposabiająca do pracy),
3ετή κλαδικά επαγγελματικά σχολεία σταδίου Ι (branżowa szkoła I stopnia),
διετή κλαδικά επαγγελματικά σχολεία του σταδίου ΙΙ (branżowa szkoła II stopnia).

Μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι μαθητές μπορούν να δώσουν εξετάσεις ωριμότητας (matura), οι οποίες τους δίνουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορούν επίσης να φοιτήσουν σε σχολεία μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (szkoły policealne).

Το σχολικό έτος αρχίζει πάντα την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει τον επόμενο Ιούνιο. Στην Πολωνία, οι βαθμοί απονέμονται από το 1 έως το 6 - αλλά το 6 είναι ο καλύτερος βαθμός εδώ!

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα από την πέμπτη τάξη και μετά. Ωστόσο, μπορούν επίσης να επιλέξουν τα γερμανικά, τα ρωσικά ή τα γαλλικά.

Η σχολική μεταρρύθμιση του 2017

Το 2017, πραγματοποιήθηκε σχολική μεταρρύθμιση στην Πολωνία. Όχι μόνο καταργήθηκαν τα γυμνάσια και παρατάθηκαν τα χρόνια του δημοτικού σχολείου, αλλά υπήρχαν και νέα προγράμματα σπουδών, για παράδειγμα στη βιολογία και την ιστορία. Εισήχθησαν νέα σχολικά μαθήματα, όπως η χημεία στο δημοτικό σχολείο. Ωστόσο, πολλά δημοτικά σχολεία δεν διαθέτουν καν εργαστήριο χημείας.

Ποια είναι τα ονόματα των παιδιών στην Πολωνία;

Τα ονόματα των κοριτσιών στα πολωνικά τελειώνουν πάντα σε -a. Τα πιο δημοφιλή ονόματα κοριτσιών είναι τα Zuzanna, Lena, Julia, Maja, Zofia, Hanna, Amelia, Aleksandra, Alicja και Natalia.

Τα ονόματα αγοριών στην Πολωνία τελειώνουν σε ένα σύμφωνο. Τα αγόρια ονομάζονται συχνά Jakub, Antoni, Szymon, Jan, Filip, Kacper, Aleksander, Franciszek, Mikołaj ή Wojciech.

Τα πολωνικά ονόματα κατοικίδιων ζώων σε υποκοριστική μορφή είναι πολύ δημοφιλή. Η Agnieszka γίνεται τότε Aga, η Iwona γίνεται Iwonka και η Hanna γίνεται Hanka. Για τα αρσενικά ονόματα, το Jan γίνεται Janek ή το Krzysztof γίνεται Krzyś. Τα πιο συνηθισμένα επώνυμα στην Πολωνία είναι Nowak, Kowalski και Wiśniewski.

Παιδική ηλικία στην Πολωνία

Και τι αρέσει να κάνουν τα πολωνικά παιδιά; Υπάρχουν πολλές πρόσθετες δραστηριότητες που προσφέρονται στο σχολείο. Υπάρχουν αθλητικές ομάδες, μαθήματα μουσικής και ομάδες μελέτης στο σχολείο. Στα πολωνικά παιδιά αρέσει να τρώνε pierogi, bigos ή barsczc. Μπορείτε να μάθετε τι είναι αυτά στην ενότητα Φαγητό στην Πολωνία.

Τρώγεται πολύ φαγητό, ιδίως στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Το καλύτερο πράγμα είναι όταν το τραπέζι είναι γεμάτο με λιχουδιές. Γιορτάζουν και τραγουδούν επίσης πολύ. Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για τους Πολωνούς. Ωστόσο, όπως και σε εμάς, πολλές οικογένειες έχουν πλέον μόνο ένα παιδί. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να έχετε φίλους για να παίζετε μαζί τους τα απογεύματα.

Μόνος στο σπίτι

Πολλοί Πολωνοί εργάζονται στο εξωτερικό, για παράδειγμα ως εργάτες στη Γερμανία. Στη συνέχεια αφήνουν τα παιδιά τους μόνα τους για εβδομάδες κάθε φορά - συνήθως με τον πατέρα ή τους παππούδες τους, μερικές φορές τα φροντίζουν γείτονες, μερικές φορές είναι εντελώς μόνα τους και μόνα τους. Στη συνέχεια πρέπει να φροντίζουν το νοικοκυριό, να κάνουν τα ψώνια, το πλύσιμο και το καθάρισμα - και φυσικά να πηγαίνουν ακόμα στο σχολείο. Υπολογίζεται ότι 100.000 πολωνόπουλα ζουν στην Πολωνία χωρίς μητέρα ή πατέρα.

Αφήστε μια απάντηση