Πολωνία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Ζλότι

Οικονομία στην Πολωνία

Συνολικά, η οικονομία της Πολωνίας πηγαίνει καλά. Η πολωνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και η Πολωνία άντεξε ακόμη και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση από το 2008 και μετά. Οι υπηρεσίες είναι πλέον ο σημαντικότερος τομέας, αντιπροσωπεύοντας το 57,4% της συνολικής οικονομικής παραγωγής. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον τραπεζικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες και τον τουρισμό. Πολλοί επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο στην Κρακοβία, τη Βαρσοβία και το Γκντανσκ ειδικότερα. Αλλά και οι λάτρεις της φύσης θα βρουν πολλές όμορφες περιοχές.

Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 40,2 τοις εκατό της οικονομίας. Για παράδειγμα, κατασκευάζονται μηχανές, αυτοκίνητα και πλοία και παράγονται τρόφιμα, φάρμακα, έπιπλα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Οι υποδομές έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έχουν κατασκευαστεί αυτοκινητόδρομοι και έχουν επισκευαστεί οι υπάρχοντες δρόμοι.

Το νόμισμα της Πολωνίας είναι το ζλότι. Διαιρείται σε 100 γρόσια.

Γεωργία στην Πολωνία

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η γεωργία ήταν η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος της Πολωνίας. Περίπου το ήμισυ της επιφάνειας της χώρας είναι καλλιεργήσιμη γη. Σήμερα, το 11,5% των Πολωνών εξακολουθεί να εργάζεται στη γεωργία, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 2,4% της συνολικής οικονομίας. Καλλιεργούνται πατάτες, σιτάρι, σίκαλη, μήλα και διάφορα λαχανικά. Περίπου το ήμισυ της συγκομιδής καταναλώνεται στο εσωτερικό της χώρας.

Εδώ γίνεται εξόρυξη χαλκού.

Εξόρυξη στην Πολωνία: χαλκός και άργυρος

Η Πολωνία είναι επίσης παραδοσιακά μια χώρα εξόρυξης. Η Πολωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού και αργύρου στον κόσμο. Εξορύσσεται επίσης αλουμίνιο, χρυσός και μόλυβδος.

Η Πολωνία εξάγει πολλά προϊόντα. Ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος είναι η Γερμανία. Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση η Μεγάλη Βρετανία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Γαλλία. Οι εξαγωγές περιλαμβάνουν μηχανήματα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και χημικά προϊόντα. Η Γερμανία είναι επίσης ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Πολωνίας όσον αφορά τις εισαγωγές.

Η ανεργία είναι συνολικά χαμηλή, αλλά πολύ άνισα κατανεμημένη. Είναι χαμηλή στις μεγάλες πόλεις, αλλά πολύ υψηλή σε περιοχές όπως τα Μασούρια.

Αφήστε μια απάντηση