Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Φαγητά Καθημερινότητα Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά
Φιλοξενία
Οι Σέρβοι θεωρούνται πολύ φιλόξενοι και ανοιχτόμυαλοι, ακόμη και απέναντι σε επισκέπτες από άλλες χώρες. Το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν συστήνεστε είναι να σφίξετε το χέρι. Ωστόσο, αν γνωρίζετε ήδη λίγο ο ένας τον άλλον και καταλαβαίνετε καλά ο ένας τον άλλον, την επόμενη φορά που θα συναντηθείτε θα σας φιλήσουν τρεις φορές στο μάγουλο και θα σας αγκαλιάσουν θερμά. Αν βγείτε για φαγητό με Σέρβους ως προσκεκλημένοι, συνηθίζεται να σας προσκαλούν. Θα ήταν μάλλον αγένεια να επιμείνετε να πληρώσετε.
Γάμοι
Οι γάμοι είναι ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός στη Σερβία, καθώς ο γάμος χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Οι γαμήλιες γιορτές είναι πολύ πλούσιες, ιδίως στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Η νύφη λαμβάνει δώρα με τη μορφή οικιακών αντικειμένων, γεγονός που αποσκοπεί στην εκπλήρωση του ρόλου της κατά την παραδοσιακή έννοια.
Επιπλέον, η οικογένεια της νύφης πρέπει συνήθως να καλύψει τα έξοδα της γιορτής. Στις πιο σύγχρονες περιοχές, ωστόσο, τα έξοδα συχνά επιμερίζονται. Εδώ, οι γυναίκες είναι συνήθως πιο ισότιμες από ό,τι στην ύπαιθρο.
Ο ρόλος των γυναικών
Κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής εποχής της Γιουγκοσλαβίας, άνδρες και γυναίκες ήταν σχεδόν ίσοι. Ίδιος αριθμός ανδρών και γυναικών απασχολούνταν στην οικονομία και οι γυναίκες ήταν κατά κύριο λόγο ισότιμες. Στη δεκαετία του 1990, οι δομές αυτές κατέρρευσαν.
Προωθήθηκε πλέον η "παραδοσιακή εικόνα της γυναίκας", σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες πρέπει να απασχολούνται κυρίως στο νοικοκυριό, ενώ ο άνδρας εργάζεται και αναλαμβάνει το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας. Η ενίσχυση της εκκλησίας εκείνη την εποχή ενθάρρυνε αυτή την εξέλιξη. Δυστυχώς, οι γυναίκες εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και μερικές φορές θεωρούνται ακόμη και ιδιοκτησία από τους συζύγους τους. Βρίσκονται επίσης σε μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας στη Σερβία.
Ποδόσφαιρο
Η Γιουγκοσλαβία έχει ήδη συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με εθνική ομάδα. Το 2006, συμμετείχε ως Σερβία-Μαυροβούνιο. Ως ανεξάρτητη χώρα, η Σερβία προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική και μάλιστα κέρδισε έναν αγώνα εναντίον της Γερμανίας. Οι κάτοικοι της Σερβίας είναι επίσης λάτρεις του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα τα παιδιά απολαμβάνουν να παίζουν στους δρόμους και στο γήπεδο.
Διακρίσεις εις βάρος των Ρομά
Η εθνική μειονότητα των Ρομά καταπιέζεται και υφίσταται διακρίσεις στη Σερβία. Οι Ρομά ζουν αποκλεισμένοι από την κοινωνία σε παραγκουπόλεις όπου χτίζουν τα σπίτια τους από κάθε είδους παλιοσίδερα. Οι αρουραίοι, τα σκουπίδια και οι αρρώστιες είναι στην ημερήσια διάταξη σε αυτούς τους οικισμούς.
Ωστόσο, οι Ρομά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ξεφύγουν από αυτή τη μιζέρια, καθώς οι πιθανότητες να βρουν δουλειά στην αγορά εργασίας είναι αρκετά χαμηλές λόγω των διακρίσεων. Επομένως, πολλοί καταφεύγουν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Εκεί, όμως, η αίτησή τους για άσυλο συνήθως απορρίπτεται και πρέπει να επιστρέψουν στη μιζέρια. Τα παιδιά υποφέρουν ιδιαίτερα από την κατάσταση αυτή. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην ενότητα Προβλήματα των παιδιών.