Σερβία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Rescued Donkeys Produce Some Expensive, Exclusive CheeseΤο πιο ακριβό τυρί στον κόσμο

Ένα κιλό τυρί από γάλα γαϊδούρας κοστίζει τουλάχιστον 1000 ευρώ. Αλλά τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το τυρί που παράγεται στη Σερβία; Το γεγονός ότι μόνο ένας αγρότης, ο Slobodan Simic, παράγει το τυρί από γάλα γαϊδούρας είναι αρκετά εξαιρετικό. Η φάρμα του βρίσκεται στο φυσικό καταφύγιο Zasavic κοντά στο Βελιγράδι.

Αλλά γιατί κοστίζει τόσο πολύ; Χρειάζονται 25 λίτρα γάλα γαϊδούρας για να φτιαχτεί ένα κομμάτι τυρί. Συγκριτικά, χρειάζονται μόνο 10 λίτρα για ένα ολόκληρο κιλό κανονικού τυριού σε φέτες. Επιπλέον, ένας γάιδαρος παράγει πολύ λιγότερο γάλα από μια κατσίκα ή μια αγελάδα. Ένα κομμάτι τυριού 50 γραμμαρίων, το οποίο ο παραγωγός του ονόμασε Simic Pule, κοστίζει 65 ευρώ. Το γεγονός ότι ο Slobodan Simic δεν έχει ανταγωνισμό όσον αφορά το τυρί είναι επειδή η διαδικασία παραγωγής του είναι μυστική. Εκτός από τον ίδιο, κανείς άλλος δεν έχει φτιάξει ποτέ τυρί από γάλα γαϊδούρας.

An Archaeological Puzzle on the Danube - The New York TimesΟ πολιτισμός της Σερβίας

Η Σερβία υπήρξε επί μακρόν θέατρο συγκρούσεων, πολέμων και φυγής. Παρόλα αυτά, η χώρα έχει διατηρήσει μια εκτεταμένη πολιτιστική κληρονομιά. Υπάρχουν ιστορικά μνημεία και φυσικά μνημεία που προσελκύουν ιδιαίτερα τους τουρίστες.

Στο σερβικό δήμο Majdanek βρίσκεται η τοποθεσία Lepenski Vir της Μέσης Λίθινης Εποχής και της Νεολιθικής Εποχής, η οποία μαρτυρά ότι η περιοχή αυτή υπήρξε πολιτιστικό κέντρο του προϊστορικού κόσμου. Έχουν επίσης διασωθεί κατάλοιπα από την εποχή της ρωμαϊκής πολιορκίας. Υπάρχουν επίσης πολλά ορθόδοξα μοναστήρια, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, ορισμένα από τα οποία, όπως τα Studenica και Visoki Dečani, έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Studenica Monastery
Μοναστήρι του Βίσοκι Ντέτσανι

 

 

 

 

 

 

 

Νυχτερινή ζωή της Σερβίας

Η άγρια νυχτερινή ζωή είναι πραγματικά χαρακτηριστική για τη Σερβία. Δεν υπάρχει μέρα που να μην συμβαίνει τίποτα το βράδυ. Όλες οι γενιές απολαμβάνουν το πάρτι, είτε σε ένα κλαμπ, είτε σε ένα μπαρ, είτε απλά σε μια ωραία παρέα στο δρόμο. Οι πάγκοι με φαγητό και οι φούρνοι είναι επίσης ανοιχτοί τη νύχτα για να εξυπηρετήσουν τους γλεντζέδες. Στους ανθρώπους αρέσει να διασκεδάζουν, ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως το Βελιγράδι.

Σιδηρά Πύλη

Η σιδερένια πύλη

Στη Σερβία βρίσκεται επίσης η λεγόμενη Σιδηρά Πύλη. Πρόκειται για ένα ρήγμα κοιλάδας, δηλαδή μια κοιλάδα όπου ένας ποταμός (στην προκειμένη περίπτωση ο Δούναβης) διαπερνά μια οροσειρά. Η Σιδηρά Πύλη έχει παίξει ρόλο σε όλη την ιστορία και την ανάπτυξη της Σερβίας. Οι Ρωμαίοι έχτισαν εκεί μια γέφυρα και η περιοχή αποτέλεσε το θέατρο πολλών μαχών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από τη μία πλευρά, το μέρος είναι ιστορικά ενδιαφέρον και από την άλλη, προσφέρει ένα εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό.

Gusle

Μουσική με Γκούσλε

Ο σερβικός πολιτισμός περιλαμβάνει επίσης μουσική. Υπάρχουν λαϊκοί χοροί και η κατάλληλη μουσική συνοδεία. Το έγχορδο όργανο gusle έχει ανακηρυχθεί εθνικό όργανο. Αφηγούνται ηρωικές ιστορίες για έναν guslar που παίζει gusle.

Οι άνθρωποι στη Σερβία αρέσκονται επίσης να χορεύουν. Ο kolo, ένας στρογγυλός χορός, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χορέψει κανείς το kolo. Διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Leave a Reply