Σερβία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Εδώ μπορείτε να δείτε τη Σερβία και τις γύρω χώρες.

Πού βρίσκεται η Σερβία;

Ο τοπογραφικός χάρτης δείχνει σαφώς ότι η Σερβία είναι επίπεδη στο βορρά και ορεινή στο νότο.

Η Σερβία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Βαλκανική Χερσόνησο. Από άποψη έκτασης, είναι το μεγαλύτερο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για μια χώρα που δεν έχει θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι δεν συνορεύει πουθενά με τη θάλασσα, αλλά περιβάλλεται παντού από κράτη. Τα κράτη αυτά που συνορεύουν με τη Σερβία είναι η Ουγγαρία στα βόρεια, η Ρουμανία και η Βουλγαρία στα ανατολικά και η Μακεδονία, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο στα νότια. Η Σερβία συνορεύει επίσης με το Μαυροβούνιο στα νοτιοδυτικά και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα δυτικά.

Πώς είναι το τοπίο στη Σερβία;

Το τοπίο της Σερβίας μπορεί να χωριστεί σε δύο περιοχές, οι οποίες σχηματίζονται από τους ποταμούς Δούναβη και Σάβo περίπου στο κέντρο της χώρας. Στα βόρεια της Σερβίας βρίσκεται η περιοχή της Βοϊβοντίνα. Πρόκειται για πεδινή περιοχή. Η περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Βελιγράδι, όπου συναντώνται οι ποταμοί Σάβoς και Δούναβης, είναι επίσης επίπεδη.

Νότια του Δούναβη και του Σάβου, η περιοχή γίνεται ορεινή. Τα βουνά αυτά είναι οι πρόποδες γειτονικών ορεινών περιοχών, όπως οι Δειναρικές Άλπεις ,η οροσειρά του Αίμου ή Αίμος - λεγόμενη και Βαλκάνια όρη- και τα Καρπάθια. Ωστόσο, εδώ υπάρχουν επίσης ποτάμιες πεδιάδες και οροπέδια.

Ο Δούναβης χωρίζει τη Σερβία (δεξιά) από τη Ρουμανία (αριστερά)

Νερά

Η Σερβία είναι μια χερσαία χώρα και, ως εκ τούτου, δεν συνορεύει με την ανοικτή θάλασσα. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει έλλειψη υδάτινων σωμάτων στη χώρα. Υπάρχουν πολλά ποτάμια και λίμνες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών τεχνητών λιμνών. Η Λίμνη των Σιδηρών Πυλών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην κοίτη του ποταμού Δούναβη. Τέτοιες λίμνες φιλοξενούν πολλά ψάρια, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τον τοπικό πληθυσμό και τροφοδοτούν επίσης με νερό τη γύρω φύση. Ο σημαντικότερος ποταμός είναι ο Δούναβης και οι παραπόταμοί του είναι ο Τίσα, ο Σάβος και ο Μοράβας.

Πώς είναι το κλίμα στη Σερβία;

Το κλίμα στη Σερβία είναι μέτρια θερμό. Το κλίμα είναι εύκρατο ηπειρωτικό, αλλά και ήπιο λόγω της γειτνίασης με την Αδριατική, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Το καλοκαίρι κάνει αρκετή ζέστη και το χειμώνα κάνει αρκετό κρύο και πέφτει χιόνι. Στα βουνά στα νότια είναι πιο δροσερά από ό,τι στα βόρεια. Οι περισσότερες βροχές πέφτουν στα βορειοανατολικά. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στη Σερβία είναι 10 βαθμοί.

Φρούσκα Γκόρα

Εθνικά πάρκα

Η σερβική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την ομορφιά της χώρας και προσπαθεί να τη διατηρήσει. Για το σκοπό αυτό, έχουν δημιουργηθεί πολλά φυσικά καταφύγια και εθνικά πάρκα. Περίπου το οκτώ τοις εκατό της συνολικής έκτασης της χώρας προστατεύεται. Η Φρούσκα Γκόρα, για παράδειγμα, αποτελεί εθνικό πάρκο από το 1960. Είναι διάσημο για τα φαρμακευτικά φυτά και τα ζώα, όπως οι λύγκες και τα κουνάβια. Επειδή υπάρχει τόσο πολύτιμη φύση στη Σερβία, υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία και άλλων κέντρων προστασίας της φύσης.

Άποψη της πρωτεύουσας της Σερβίας, Βελιγράδι

Η πρωτεύουσα: Βελιγράδι

Η πρωτεύουσα της Σερβίας ονομάζεται Βελιγράδι. Το όνομα αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως "λευκή πόλη". Αποτελεί το πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, καθώς φιλοξενεί σημαντικά κυβερνητικά ιδρύματα, καθώς και πολλά πανεπιστήμια και κολέγια. Το Βελιγράδι είναι επίσης η επίσημη έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως πολλές μεγάλες πόλεις, έτσι και το Βελιγράδι συνδέεται με ένα ποτάμι, καθώς ο Σάββας εκβάλλει εδώ στον Δούναβη. Στο παρελθόν και σήμερα, τα εμπορεύματα μπορούσαν και μπορούν να μεταφέρονται μέσω του ποταμού. Λόγω της θέσης του, η πόλη του Βελιγραδίου είναι επίσης γνωστή ως η "πύλη των Βαλκανίων". Το Βελιγράδι φιλοξενεί 1,2 εκατομμύρια κατοίκους.

 

 

Leave a Reply