Σλοβενία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική     Καθημερινότητα   Φαγητά      Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Γιορτές

Τι φυτρώνει στη Σλοβενία;

Από τα 3.000 είδη φυτών που απαντώνται στη Σλοβενία, τα 60 είναι ενδημικά. Αυτό σημαίνει ότι φύονται μόνο στη Σλοβενία και πουθενά αλλού. Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά φυτά εδώ;

Αν κοιτάξετε το χάρτη, θα δείτε ότι η Σλοβενία εκτείνεται σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες επιρροής: την περιοχή των Άλπεων, τις μεσογειακές ακτές, τις πεδιάδες της Παννονίας στα ανατολικά και τις περιοχές του Καρστ (διεθνής όρος που αφορά. κυρίως περιοχές στις οποίες επικρατούν συνθήκες. διάλυσης των ασβεστολιθικών). Αν δείτε στον χάρτη, θα αναγνωρίσετε επίσης τα διαφορετικά υψόμετρα, τα οποία ευνοούν επίσης διαφορετικά είδη φυτών.

Παρεμπιπτόντως, πάνω από το ένα τρίτο της χώρας είναι φυσικό καταφύγιο και η Σλοβενία είναι η τρίτη πιο δασώδης χώρα στην Ευρώπη. Σχεδόν το 60% της χώρας καλύπτεται από δάση. Μόνο η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν περισσότερα δάση.

Στα βουνά της Σλοβενίας...

γεντιανή Τρίγκλαβ
ιουλιανή παπαρούνα

Μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού στη Σλοβενία θα βρείτε ανθισμένα ορεινά λιβάδια όπου, για παράδειγμα, ανθίζουν η γεντιανή Τρίγκλαβ ή το τριαντάφυλλο Τρίγκλαβ . Και τα δύο είναι φυτά που μπορείτε να βρείτε μόνο στη Σλοβενία.

Η ιουλιανή παπαρούνα είναι επίσης κάτι πολύ ιδιαίτερο. Το ίδιο ισχύει και για τα Dianthus webbianus. Το κίτρινο κεφάλι (hypochaeris uniflora) είναι ένα άλλο λουλούδι με αστείο όνομα. Γνωστά φυτά που φυτρώνουν στη Σλοβενία είναι η γεντιανή και το εντελβάις.

Οι οξιές και οι βελανιδιές αναπτύσσονται στις καρστικές περιοχές της χώρας, όπως και οι καστανιές. Στα λιβάδια ανθίζουν παιώνιες και γλαδιόλες.

Αν περπατήσετε νοτιοδυτικότερα, θα ανακαλύψετε φυτά που είναι τυπικά της Μεσογείου και χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική, όπως το δεντρολίβανο, ο μάραθος και το φασκόμηλο.

Κυπαρίσσια, πουρνάρια, πεύκα, πεύκα, πικροδάφνες και ακόμη και φοίνικες μπορείτε να βρείτε κατά μήκος της σλοβενικής ακτής. Στη Σλοβενία φυτρώνουν επίσης αμπέλια και ελαιόδεντρα.

κίτρινο κεφάλι (hypochaeris uniflora)
Dianthus webbianus.
παιώνια
Γλαδιόλες

 

 

 

 

 

 

Ποια ζώα ζουν στη Σλοβενία;

Μαντέψτε το όνομα του πιο διάσημου ζώου της Σλοβενίας! Το ιμπέξ (αγριοκάτσικο) είχε ήδη εξαφανιστεί από τη Σλοβενία, αλλά τώρα έχει επανεισαχθεί. Όπως και το μουφλόν (αγρινός), ζει κυρίως στις ορεινές περιοχές της Σλοβενίας. Κατά καιρούς μπορείτε επίσης να εντοπίσετε αγριόγιδα σε πεζοπορίες στα βουνά, αλλά δυστυχώς ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται στη Σλοβενία.

Τα βουνά φιλοξενούν επίσης πετροκούναβους, μαρμότες και ορεινούς λαγούς. Ωστόσο, σπάνια θα τα δείτε. Το ίδιο ισχύει και για τις καφέ αρκούδες, τους λύκους και τις άγριες γάτες. Παρεμπιπτόντως, η Σλοβενία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό καφέ αρκούδων στην Ευρώπη, εκτός από τη Ρωσία. Λέγεται ότι υπ

αγριόγιδα

άρχουν 600 έως 700 σλοβενικές αρκούδες.

Μαρμότα
πετροκούναβο
Ibex
μουφλόν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply