Τσεχία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πράγα: Χιλιάδες Τσέχοι διαδηλώνουν με αίτημα την παραίτηση της  πεντακομματικής κυβέρνησης - ertnews.grΚάτοικοι στην Τσεχική Δημοκρατία

10,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Τσεχική Δημοκρατία. Οι περισσότεροι από αυτούς τους κατοίκους είναι Τσέχοι, δηλαδή το 90%, δηλαδή 90 στους 100 κατοίκους. Το 3,7 τοις εκατό του τσεχικού πληθυσμού ανήκει στην εθνοτική ομάδα των Μοραβών (Η Μοραβία είναι ιστορική περιοχή στο ανατολικό τμήμα της Τσεχίας.). Οι Σλοβάκοι (με τσεχική υπηκοότητα) αποτελούν το 1,9 τοις εκατό. Το ποσοστό των Ρομά εκτιμάται σε 3 τοις εκατό.

Μεταξύ των αλλοδαπών που ζουν στην Τσεχική Δημοκρατία, οι Ουκρανοί και οι Σλοβάκοι είναι οι περισσότεροι, ακολουθούμενοι από Βιετναμέζους, Ρώσους, Γερμανούς και Πολωνούς.

Οι 75 στους 100 Τσέχους ζουν σε κάποια πόλη. Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι η Πράγα, το Μπρνο, η Οστράβα και το Πίλσεν. Ο μέσος όρος γεννήσεων είναι 1,5 παιδιά ανά γυναίκα. Οι περισσότεροι Τσέχοι ζουν σε δικό τους σπίτι ή διαμέρισμα, δηλαδή περίπου το 60%.

Παρεμπιπτόντως, οι Τσέχοι θεωρούνται ένας χαρούμενος και ευτυχισμένος λαός που ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Αγαπούν τον αθλητισμό, ιδίως το χόκεϊ επί πάγου, και απολαμβάνουν την κοινωνική συναναστροφή με φίλους.

Αν και υπάρχουν πολλές εκκλησίες στην Πράγα, όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου στο Κάστρο της Πράγας, οι Τσέχοι δεν είναι πολύ θρησκευόμενοι.

Θρησκεία στην Τσεχική Δημοκρατία

Οι περισσότεροι Τσέχοι δεν δήλωσαν τη θρησκευτική τους ένταξη στις έρευνες. Το 7% ανήκει στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το 1,1% στην Προτεσταντική Εκκλησία. Το 3,2% είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά, Βουδιστές, Εβραίοι ή Μουσουλμάνοι.

Οι υπόλοιποι, δηλαδή περίπου το 90 τοις εκατό του πληθυσμού, δεν ανήκουν σε καμία εκκλησία. Αυτό έχει να κάνει με την ιστορία της χώρας. Από το 1948 έως το 1989, η πρώην Τσεχοσλοβακία βρισκόταν υπό κομμουνιστική κυριαρχία. Δεν είχαν καμία σχέση με τη θρησκεία και την πίστη. Οι κομμουνιστικές αρχές και η χριστιανική πίστη θεωρούνταν ασυμβίβαστες. Ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, η πίστη παρ' όλα αυτά διατηρούσε τη θέση της, πολλοί Τσέχοι έγιναν μη θρησκευόμενοι. Σήμερα, η Τσεχική Δημοκρατία θεωρείται μία από τις λιγότερο θρησκευόμενες χώρες στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν να θέλουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα!

Ποια γλώσσα ομιλείται στην Τσεχική Δημοκρατία;

Στην Τσεχική Δημοκρατία ομιλείται η τσεχική γλώσσα. Η τσεχική γλώσσα είναι μία από τις σλαβικές γλώσσες. Η τσεχική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας. Την ομιλεί το 95 τοις εκατό του πληθυσμού ως μητρική του γλώσσα. Το 1,6 τοις εκατό μιλάει σλοβακικά.

Το τσεχικό αλφάβητο

Η τσεχική γλώσσα γράφεται με λατινικά γράμματα. Ορισμένα γράμματα μπορούν να έχουν προφορά: á, é, í, ó, ú και ý. Αυτά τα φωνήεντα πρέπει να προφέρονται μακρόσυρτα.

Στη συνέχεια υπάρχει το hatschek, ένα τικ ή ένα ανοιχτό καπάκι, για τα č (tsch), ď (dje), ě (je), ň (nj), ř (rsch), š (sch), ť (tje) και ž (sch). Υπάρχει επίσης το ů (uh). Το τσεχικό αλφάβητο έχει συνολικά 31 γράμματα.

Γραπτή γλώσσα, καθομιλουμένη και διάλεκτοι

Στα τσέχικα γίνεται διάκριση μεταξύ της γραπτής γλώσσας (η οποία ακούγεται στην τηλεόραση, για παράδειγμα) και της καθομιλουμένης, η οποία είναι πολύ διαφορετική. Αυτή η προφορική μορφή της τσεχικής γλώσσας είναι επίσης γνωστή ως κοινή τσεχική γλώσσα. Η τσεχική γλώσσα χωρίζεται επίσης σε διάφορες διαλέκτους. Η τσεχική γλώσσα ομιλείται διαφορετικά στα δυτικά της χώρας από ό,τι στα ανατολικά.

Τσέχικα και σλοβακικά

Η τσεχική και η σλοβακική γλώσσα μοιάζουν πολύ. Επομένως, οι ομιλητές και των δύο γλωσσών μπορούν συνήθως να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον αρκετά καλά. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης διαφορές, ιδίως στην προφορά. Το αλφάβητο διαφέρει επίσης. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ô στα τσέχικα και ř στα σλοβακικά. Ωστόσο, το λεξιλόγιο είναι σε μεγάλο βαθμό το ίδιο. Υπάρχουν διαφορές στις ξένες λέξεις, για παράδειγμα, οι οποίες τείνουν να υιοθετούνται στα σλοβακικά και να αντικαθίστανται από νεολογισμούς στα τσέχικα. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ουγγρικές λέξεις στα σλοβακικά.

Αφήστε μια απάντηση