Τσεχία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

 Πώς είναι το σχολείο στην Τσεχική Δημοκρατία;

Στην Τσεχική Δημοκρατία, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των έξι ετών. Πριν από αυτό, πολλά παιδιά φοιτούν σε νηπιαγωγείο, όπως ακριβώς και εδώ. Το δημοτικό σχολείο διαρκεί εννέα χρόνια για όλους τους μαθητές. Τα πρώτα πέντε σχολικά έτη είναι συνδυασμένα σε μία βαθμίδα και στη συνέχεια η 6η έως την 9η τάξη σε άλλη βαθμίδα. Στην πρώτη βαθμίδα, ένας δάσκαλος διδάσκει σχεδόν όλα τα μαθήματα, ενώ στη δεύτερη βαθμίδα, ένας δάσκαλος διδάσκει συνήθως μόνο ένα μάθημα. Το "δημοτικό σχολείο" ονομάζεται základní škola στα τσεχικά.

Όσοι τα πάνε πολύ καλά στο σχολείο μπορούν να μεταφερθούν σε ένα γυμνάσιο, το gymnázium, μετά την 5η ή 7η τάξη. Αυτό είναι επίσης δυνατό μετά την 9η τάξη. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να περάσετε τις εισαγωγικές εξετάσεις. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση σε έως και τρία γυμνάσια και επιτρέπεται να αποτύχετε στις εξετάσεις μία φορά - οπότε μπορείτε να τις επαναλάβετε μία φορά. Θα εξεταστείτε στα μαθηματικά και τα τσεχικά (Γλώσσα), για παράδειγμα.

Στη συνέχεια, μπορείτε να πάτε στο γυμνάσιο. Πρέπει να πηγαίνετε στο σχολείο για συνολικά 13 χρόνια. Το Απολυτήριο ονομάζεται Maturita στην Τσεχική Δημοκρατία. Οι μαθητές στο γυμνάσιο ονομάζονται studenti. Στο τελευταίο έτος του σχολείου, οι μαθητές συναντώνται με τον καθηγητή τους και ο καθηγητής παρουσιάζει σε κάθε μαθητή μια "κορδέλα". Αυτή κρεμιέται στη σχολική τσάντα, ώστε να τη βλέπουν όλοι: Αυτός ο μαθητής είναι τελειόφοιτος αυτή τη σχολική χρονιά. Πριν από τις τελικές εξετάσεις τον Μάιο, όλοι οι απόφοιτοι του σχολείου παρουσιάζονται σε έναν πίνακα, το ταμπλό, ο οποίος εκτίθεται σε μια βιτρίνα.

Βαθμοί, μαθήματα και ξένες γλώσσες στην Τσεχική Δημοκρατία

Υπάρχουν επίσης βαθμοί στην Τσεχική Δημοκρατία. 1 είναι ο καλύτερος βαθμός και 5 ο χειρότερος. Ένα μάθημα διαρκεί 45 λεπτά. Τα μαθήματα γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η πρώτη ξένη γλώσσα μαθαίνεται από την 3η τάξη. Συνήθως είναι τα αγγλικά, μερικές φορές και τα γερμανικά. Μέχρι περίπου το 1995, η Τσεχική Δημοκρατία ήταν η μόνη χώρα όπου περισσότεροι μαθητές μάθαιναν γερμανικά από αγγλικά. Αυτό έχει πλέον αλλάξει.

Το τσεχικό σχολικό έτος αρχίζει πάντα την 1η Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τον επόμενο Ιούνιο. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι καλοκαιρινές διακοπές.

Παιδιά στην Τσεχική Δημοκρατία

Πολλά παιδιά στην Τσεχική Δημοκρατία αθλούνται με ευχαρίστηση. Το χόκεϊ, το ποδόσφαιρο και το κανό είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά πολλά απολαμβάνουν επίσης το πατινάζ, το μπάσκετ και την ποδηλασία.

Το χειμώνα, κάνουν σκι και έλκηθρο στα κοντινά βουνά. Τα παιδιά απολαμβάνουν επίσης να ακούν μουσική και να παίζουν στον υπολογιστή.
Τσεχικά μικρά ονόματα αγοριών και κοριτσιών

Τα κορίτσια στην Τσεχική Δημοκρατία ονομάζονται συχνά Eliška (που θα ήταν Ελισάβετ στα ελληνικά), Anna, Adéla, Tereza και Sofie. Τα Natalie, Karolina, Katerina, Barbora, Lucie ή Kristyna είναι επίσης δημοφιλή τσεχικά πρώτα ονόματα.

Τα αγόρια αποκαλούνται συχνά Jan, Jakub, Tomáš, Matyáš (Ματθαίος) και Adam. Πολλά μωρά ονομάζονται επίσης Lukas, Ondrej, Vojtech, Daniel ή Filip. Τα Petr, Jiri, Marek, František και Karel είναι επίσης τυπικά.

Leave a Reply