Τσεχία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πού βρίσκεται η Τσεχική Δημοκρατία; Ποιες είναι οι γειτονικές χώρες;

Η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Συνορεύει με τη Γερμανία στα δυτικά, στα βόρεια με τη Πολωνία, στα ανατολικά με τη Σλοβακία και στα νότια με τη Αυστρία. Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μια χώρα που δεν βρέχεται από καμία θάλασσα. Το μεγαλύτερο πλάτος της χώρας είναι 493 χιλιόμετρα. Χρειάζονται το πολύ 278 χιλιόμετρα για να διασχίσει κανείς τη χώρα από βορρά προς νότο.

Η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία αποτελούσαν παλαιότερα μια ενιαία χώρα, την Τσεχοσλοβακία. Χωρίστηκαν ειρηνικά το 1992. Πολύ νωρίτερα υπήρχαν οι χώρες της Βοημίας και της Μοραβίας. Στα ανατολικά, μέρος της Σιλεσίας ανήκε στο σημερινό έδαφος.Η Σιλεσία είναι ιστορική περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία βρίσκεται κυρίως εντός της Πολωνίας, με μικρά τμήματα στην Τσεχία και τη Γερμανία.

Τοπίο στην Τσεχική Δημοκρατία

Υπάρχουν βουνά σχεδόν παντού στα σύνορα της Τσεχικής Δημοκρατίας. Στα βορειοδυτικά, υπάρχουν τα Όρη Mεταλλεύματος και τα Όρη Elbe Sandstone, το τσεχικό τμήμα των οποίων είναι γνωστό ως Βοημική Ελβετία.

Στα νοτιοδυτικά βρίσκεται το δάσος της Βοημίας. Στα τσεχικά ονομάζεται Šumava, ενώ το γερμανικό τμήμα του είναι γνωστό ως Βαυαρικό Δάσος.

Τα Σουδητικά Όρη βρίσκονται στα σύνορα με την Πολωνία. Το υψηλότερο βουνό της Τσεχικής Δημοκρατίας, Σνέσκα, βρίσκεται επίσης εδώ. Βρίσκεται στα Γιγαντιαία Όρη, μέρος των Σουδητών, και έχει ύψος 1603 μέτρα. Το τσεχικό του όνομα είναι Sněžka. Τα σύνορα μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας περνούν από το Σνέσκα.

Το εσωτερικό είναι επίπεδο έως λοφώδες. Στα βορειοδυτικά ρέει ο Έλβας, ο οποίος εδώ ονομάζεται Labe. Έχει τις πηγές του στην Τσεχική Δημοκρατία και ρέει σε τόξο προς τη Γερμανία.

Από τα νότια εκβάλλει στον Έλβα ο Μολδάβας. Με μήκος 430 χιλιομέτρων, ο Μολδάβας είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Τσεχικής Δημοκρατίας. Διαρρέει επίσης την πρωτεύουσα Πράγα και έχει ένα εντελώς διαφορετικό όνομα στα τσέχικα: Vltava. Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν μόνο λίγες λίμνες στην Τσεχική Δημοκρατία.

Στα νότια βρίσκεται η οροσειρά της Βοημίας-Μοραβίας, ένα οροπέδιο ύψους 600 έως 800 μέτρων. Χωρίζει τα ιστορικά εδάφη της Βοημίας και της Μοραβίας.

Κλίμα στην Τσεχική Δημοκρατία

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει εύκρατο κλίμα. Οι χειμώνες στην Τσεχική Δημοκρατία είναι δροσεροί και χιονισμένοι, ενώ τα καλοκαίρια είναι αρκετά ζεστά. Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο, τόσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Πράγα είναι 8,1 βαθμοί. Ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος και ο θερμότερος ο Ιούλιος. Ωστόσο, οι περισσότερες βροχές πέφτουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

10 εμπειρίες στην Πράγα για ένα αξέχαστο city break | travel.grΠώς ονομάζεται η πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας;

Η πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι η Πράγα. Η Πράγα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας στον ποταμό Μολδάβα. Με 1,2 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τσεχικής Δημοκρατίας. Τα πιο διάσημα αξιοθέατα είναι το Κάστρο της Πράγας και η Γέφυρα του Καρόλου.

Η Πράγα είναι επίσης γνωστή ως η Χρυσή Πόλη, επειδή τα βουνά της από ψαμμίτη λάμπουν τόσο έντονα στον ήλιο. Μια άλλη ονομασία είναι "Πόλη των εκατό πυργίσκων" - αλλά υπάρχουν πολύ περισσότεροι πυργίσκοι.

 

Κάστρο της Πράγας
Γέφυρα του Καρόλου

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply