Τσεχία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

 Η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Η Τσεχική Δημοκρατία συνορεύει με τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Αυστρία.

Στα σύνορά της υπάρχουν βουνά: το Βοημικό Δάσος, η Βοημική Ελβετία, τα Όρη Μεταλλεύματος και τα Σουδητικά Όρη με το ψηλότερο βουνό της χώρας, το Σνέσκα. Το εσωτερικό της χώρας, από την άλλη πλευρά, είναι επίπεδο ή μόνο ελαφρώς λοφώδες. Το ένα τρίτο της χώρας καλύπτεται από δάση. Οι λύγκες, οι μαρμότες, οι λύκοι και τα ελάφια είναι  ζώα στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Πράγα. Τη διασχίζει ο ποταμός Μολδάβας, ο μακρύτερος ποταμός της Τσεχικής Δημοκρατίας. Περίπου ένα εκατομμύριο από τα δέκα εκατομμύρια των Τσέχων ζουν στην πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι μιλούν την τσεχική γλώσσα, μια σλαβική γλώσσα. Το αγαπημένο τους φαγητό είναι το ψητό χοιρινό με ζυμαρικά και λάχανο τουρσί.

Στην ιστορία της χώρας, το Βασίλειο της Βοημίας αναδύθηκε τον Μεσαίωνα στο έδαφος της σημερινής Τσεχίας. Κυβερνήθηκε για σχεδόν τέσσερις αιώνες από τους Αψβούργους και συνεπώς από τη Βιέννη της Αυστρίας. Ο λαός δεν το ήθελε πλέον αυτό και τελικά, το 1918, δημιουργήθηκε ένα ανεξάρτητο κράτος: η Τσεχοσλοβακία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κομμουνιστές ανέλαβαν την εξουσία και η επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης ήταν μεγάλη. Με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1989, η Τσεχοσλοβακία έγινε και πάλι δημοκρατία. Το 1992, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία χωρίστηκαν και έγιναν δύο χώρες.

 

Έκταση 78.866 τ.χμ
Κάτοικοι 10,5 εκατ
Γλώσσα Τσέχικα
Πρωτεύουσα Πράγα
Ο μεγαλύτερος ποταμός Μολδάβας (430 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Σνέσκα (1603 μ)
νόμισμα Τσεχική κορώνα
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Μαΐου 2004

Tschechien UmrissΣημαία Τσεχικής Δημοκρατίας

Η σημαία της Τσεχίας έχει λευκές και κόκκινες ρίγες. Ένα μπλε τρίγωνο προεξέχει μέσα στη σημαία στα αριστερά. Το κόκκινο και το λευκό είναι τα χρώματα της Βοημίας, ενώ το μπλε συμβόλιζε αρχικά το σλοβακικό τμήμα της Τσεχοσλοβακίας. Η σημαία της Τσεχίας έχει το ίδιο χρώμα με τη σημαία της Τσεχοσλοβακίας. Το λευκό, το μπλε και το κόκκινο θεωρούνται επίσης τα χρώματα των Σλάβων. Είναι επίσης γνωστά ως πανσλαβικά χρώματα.

Ιστορία της σημαίας της Τσεχικής Δημοκρατίας

Τα χρώματα μπλε, λευκό και κόκκινο έχουν χρησιμοποιηθεί στην Τσεχία για αιώνες. Η πρώτη αναφορά σε μια σημαία με αυτά τα χρώματα χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Η σύγχρονη σημαία της Τσεχικής Δημοκρατίας βασίζεται σε μια σημαία που χρησιμοποιήθηκε από την επαναστατική κυβέρνηση της Βοημίας και της Μοραβίας το 1848. Η σημαία αυτή είχε τρεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος μπλε, λευκού και κόκκινου.

Η σημαία αυτή χρησιμοποιήθηκε ξανά κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Τσεχοσλοβακία ήταν μέλος της Αντάντ. Η σημαία αυτή χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Τσεχοσλοβακία ήταν υπό γερμανική κατοχή.

Η σημαία της Τσεχικής Δημοκρατίας παραμένει σε χρήση μέχρι σήμερα

Εθνικός Ύμνος

Πού είναι το σπίτι μου, πού είναι το σπίτι μου;

Το νερό κελαρύζει μέσ' απ' τα λιβάδια

Τα φύλλα των πεύκων θροΐζουν πάνω απ' τους βράχους

Η άνοιξη ανθίζει και λάμπει πάνω από τα δέντρα

Έναν παράδεισο να δει κανείς πάνω στη γη!

Κι αυτή είναι η όμορφη η χώρα,

η τσέχικη γη, το σπίτι μου,

η τσέχικη γη, το σπίτι μου!

 

Αφήστε μια απάντηση