Ομαδοποιήσεις

Τυφλόμυγα

Καλημέρα σε όλους. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις ομαδοποιήσεις. Πολλές φορές ομαδοποιούμε κάποια πράγματα ανάλογα με ένα ή περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν. Για παράδειγμα μπορούμε να χωρίσουμε τα τρόφιμα σε διάφορες ομάδες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γλυκά κτλ. ή τα ζώα σε θηλαστικά, ερπετά, ψάρια, πτηνά, έντομα κτλ. Τέτοιες ασκήσεις θα βρεις στο Βιβλίο Μαθητή (σελίδες 75-76, ασκήσεις 2-3-4) και στο Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 71 ασκήσεις 3-4). Είναι εύκολες, κάνε όσες από αυτές μπορείς. Μπορείς ακόμα να κάνεις δύο ωραίες ασκήσεις σχετικές με τα πουλιά, από τα διαδραστικά βιβλία: Διάλεξε τη σωστή απάντηση και ταίριαξε τις εικόνες με τα ονόματα.

Για τα μαθηματικά θα έχουμε ένα φύλλο εργασίας με την ανάλυση και τη σύνθεση των τριψήφιων αριθμών. Πρέπει να τους χειριζόμαστε πολύ καλά για να μπορέσουμε να περάσουμε και στους τετραψήφιους. Ανάλυση τριψήφιων αριθμών.

Με το σημερινό μάθημα ολοκληρώνουμε τα βιβλία της Γλώσσας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα σημαντικότερα διδακτικά αντικείμενα. Τα μαθήματα που κάναμε μετά το Πάσχα είναι πολύ σημαντικά. Έχουν στόχο να μπορούμε να βάλουμε τις παραγράφους ενός κειμένου σε λογική σειρά (ώστε να μπορούμε αργότερα να γράφουμε κι εμείς κείμενα με μια λογική σειρά) και να αντλούμε πληροφορίες μέσα από ένα κείμενο που φτιάχτηκε γι αυτό το σκοπό (απαραίτητη ικανότητα για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τα νέα μαθήματα που θα μπουν από του χρόνου στο πρόγραμμα π.χ. την Ιστορία). Ξανακοιτάξτε λοιπόν τις ασκήσεις που έχω αναρτήσει στο blog και κάντε όσες δεν έχετε κάνει. Τα σχολεία κάποια στιγμή θα ανοίξουν, είτε τον Ιούνιο είτε το Σεπτέμβριο, και όσα έχουμε διδαχτεί "εξ αποστάσεως", θα τα διδαχτούμε και "δια ζώσης". Ο χρόνος που θα χρειαστούμε για να καλύψουμε την ύλη θα εξαρτηθεί από το πόσο συστηματικά ασχοληθήκαμε όλο αυτό το διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά. Την Παρασκευή δε θα υπάρξει ανάρτηση. Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε μια επανάληψη στη Γλώσσα από το 1ο κεφάλαιο. Αναρτήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη ώστε να έχετε τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώνετε τις ασκήσεις χωρίς άγχος. Μακάρι όλα να πάνε καλά και να ανοίξουν τα σχολεία την προβλεπόμενη ημερομηνία. Καμιά "εξ αποστάσεως" διδασκαλία δε μπορεί να αντικαταστήσει το μάθημα στην τάξη. Απλά κάνουμε όλοι ό,τι καλύτερο μπορούμε, δεδομένων των συνθηκών. Καλό κουράγιο. Να προσέχετε την υγεία σας.

Leave a Reply