BRATWURST

  Η γερμανική κουζίνα είναι συνυφασμένη με τα λουκάνικα! Η ιστορία του Bratwurst στη Γερμανία φτάνει πίσω στο 1313, όταν η διοικούσα αρχή της Νυρεμβέργης προέβλεπε ότι μόνο το κρέας από χοιρινό φιλέτο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται στο λουκάνικο. Σήμερα, η Νυρεμβέργη, εξακολουθεί να είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο για την παραγωγή ψητών λουκάνικων.

Η συνταγή του γερμανικού Bratwurst  δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου μέσα  σε 700 χρόνια. Οι συνταγές για λουκάνικα ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και ακόμη και τοποθεσία. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικές ποικιλίες γερμανικών λουκάνικων.

Το όνομα προέρχεται από το παλαιό άνω γερμανικό Brätwurst, από brät-, που σημαίνει ψιλοκομμένο κρέας, και το Βουρστ που σημαίνει λουκάνικο. Στα σύγχρονα γερμανικά συνδέεται συχνά με το ρήμα braten, για τηγανιτά ή ψητά γεύματα.

Το Bratwurst το πουλάνε συνήθως στο δρόμο, μέσα ή μαζί με ένα λευκό ψωμί που παράγεται από αλεύρι σιταριού με κέτσαπ ή μουστάρδα. Μερικές φορές σερβίρεται με μαύρο, σκληρό ψωμί που παράγεται κυρίως από αλεύρι σικάλεως , λιγότερο συχνά με Μπρέτσελ. Φτιάχνεται από βόειο κρέας, ή πιο συχνά χοιρινό. Σερβίρεται όμως και σε εστιατόρια με λάχανο τουρσί,  σαλάτα, πατατοσαλάτα και Sauerkraut (ξινολάχανο).

Το Bratwurst είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό και θα ήθελα να το δοκιμάσω αν ποτέ βρεθώ στη Γερμανία!

Αλεξία - Μαρκέλλα  Ευαγγέλου

Leave a Reply