Ελληνικά

Ελληνικά μνημεία

ΜΝΗΜΕΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ

Καθένας λαός έχει να επιδείξει μνημειώδη επιτεύγματα που, είτε είναι μεμονωμένα έργα τέχνης είτε σύνολο κτισμάτων, αποτυπώνουν τον πολιτισμό του σε μια συγκεκριμένη εποχή.

  1. Αποτελούν τόπους μνήμης 2. Ενισχύουν τη φιλοπατρία 3. Συνιστούν θεματοφύλακες αξιών και προτύπων 4. Έχουν απαράμιλλη αισθητική αξία 5. Είναι μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς 6. Συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

 

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Η ζωφόρος του Παρθενώνα δυστυχώς σήμερα είναι γνωστή με το όνομα «Ελγίνεια Μάρμαρα», γιατί ο Λόρδος Έλγιν τα διέσωσε αποσπώντας τα από το συνολικό οικοδόμημα του Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αι. Στο Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει να βρίσκεται το 60% περίπου του γλυπτού διάκοσμου του ναού.

 

Επιχειρήματα υπέρ του επαναπατρισμού των γλυπτών

  • Αποκατάσταση ιστορικής αδικίας εις βάρος της Ελλάδας. Το αίτημα έχει κυρίως ηθικό χαρακτήρα, λιγότερο νομικό, συνδέεται με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
  • Τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα του μνημείου, το οποίο θα πρέπει να αποκατασταθεί.
  • Καταγγελίες σχετικά με ακραία εμπορευματοποίηση και φθοράς των γλυπτών λόγω κακής συντήρησης.
  • Η Ελλάδα διαθέτει σύγχρονο μουσείο (Νέο Μουσείο Ακρόπολης) και τεχνογνωσία.
  • Η αξίωση της επιστροφής των γλυπτών αποτελεί αίτημα της παγκόσμιας διανόησης και γίνεται στο όνομα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα δε θα πρέπει να αναχθεί σε ατέρμονη διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες. Η μεν Ελλάδα χωρίς εκρηκτικούς συναισθηματισμούς, η δε Αγγλία χωρίς ανυπέρβλητη υπεροψία είναι ανάγκη να συνεργαστούν, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα μνημείοο που με το συμβολικό του φορτίο ανήκει σε όλους.