(No title)

 

Φ.Ε.4

Διαβάζοντας το κείμενο «Πώς έγινε ένας κακός άνθρωπος» της Ελένης Βακαλό, μπορώ να αντλήσω διάφορα συμπεράσματα, και να καταλάβω το νόημα του κειμένου.

  • Ποια είναι η στάση του κόσμου απέναντι σε αυτούς;

Διαβάζοντας το κείμενο, φαίνεται πως η στάση του ανθρώπου απέναντι στον χτυπημένο, δεν ήταν σωστή. Αρχικά, την στιγμή που τον είδε έσπευσε να τον βοηθήσει, πηγαίνοντας όμως προς το μέρος του άρχισε να σκέφτεται πως δεν ήταν δικό του το φταίξιμο, και πως εάν τον βοηθούσε, μπορεί να έμπλεκε και αυτός. Το πιο άσχημο πράγμα όμως που σκέφτηκε, ήταν πως κάποιος άλλος θα τον βοηθήσει τελικά, και αυτό δείχνει πως τα αφήνουμε όλα για τους άλλους, και με τον τρόπο αυτό, θεωρούμε πως έχουμε καθαρή συνείδηση.

  • Ποια είναι η δική μας στάση;

Η δική μας στάση απέναντι στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, πολλές φορές είναι ίδια με αυτή που περιγράφει η Βακαλό. Δηλαδή, βλέποντας έναν τέτοιο άνθρωπο, σκεφτόμαστε από μέσα μας σε αρχικό στάδιο σε πόσο κακή κατάσταση βρίσκετε ο συνάνθρωπός μας, και θέλουμε να τον βοηθήσουμε. Μόλις όμως φτάνουμε κοντά του, διστάζουμε, σκεπτόμενοι πως κάποιος άλλος θα περάσει μετά από εμάς, και θα τον βοηθήσει. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, καθώς εάν συνεχιστεί, δεν θα υπάρχει ανθρωπιά στον κόσμο, και αγάπη και σεβασμός σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Δέσποινα Τζόλα, γ2

Leave a Reply