English

ΓΕΩΛΟΓΟΙ- ΓΕΩΠΟΝΟΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ

Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο δεν υπάρχουν μόνο στην γη ηφαίστεια. Ηφαίστεια υπάρχουν και σε άλλα ουράνια σώματα. Στον Δία καταγράφηκε μια μεγάλη έκρηξη. Επίσης στην Αφροδίτη υπάρχουν περίπου 1.600 ηφαίστεια, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες ακόμα. Στον Ερμή τα ηφαίστεια είναι γιγάντια . Το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται στον Άρη και ονομάστηκε Όλυμπος. Το ύψος του ξεπερνά τα 22 χιλιόμετρα και η διάμετρος του τα 500 χιλιόμετρα. Στον Ερμή υπάρχει ένα η ηφαίστειο ύψους 8 χιλιομέτρων και πιθανώς να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο ηλιακό μας σύστημα. Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της γης, είναι το Mauna Loa και βρίσκεται στο μεγάλο νησί της Χαβάης. Έχει ύψος 17.000 μέτρα.

10 ηφαίστεια που με τις εκρήξεις τους άλλαξαν την ιστορία των ανθρώπων:

Βεζούβιος, Αίτνα, Θήρα, Αγία Ελένη, Nevado del Ruiz, Pinatubo, Tambora, Krakatoa, Mauna Loa, Pelee

H αναδιαμόρφωση της Σαντορίνης και το τέλος της Μινωικής Κρήτης

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θύρας στη Σαντορίνη υπολογίζεται πως έγινε γύρω στο 1500 π.Χ και θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές εκρήξεις των ιστορικών χρόνων, αφού το νέφος που παρήχθη είχε ύψος 30 χιλιομέτρων και το τσουνάμι που ακολούθησε της έκρηξης προκάλεσε κύματα ύψους 35-250 μέτρα. Mάλιστα, οι κλιματικές επιδράσεις της έκρηξης φαίνεται να έφτασαν μέχρι τη Κίνα, μεγαλύτερη των τελευταίων 2 εκατομμυρίων ετών, ενώ οι συνέπειες του στον πολιτισμό της εποχής ήταν ολοσχερείς, αφού ουσιαστικά αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη μινωική Κρήτη.

Aίτνα και Βεζούβιος

Τα διάσημα ηφαίστεια της Ιταλίας έχουν καθορίσει κατά πολύ την ιστορία της, με την Αίτνα να παραμένει ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Γης, και την πρώτη έκρηξη της να υπολογίζεται στο μισό εκατομμύριο χρόνια πριν.

Οι εκρήξεις και των δυο ηφαιστείων έχουν καταγραφεί από ιστορικούς της εποχής, με πιο σημαντική αυτή του Πλίνιου του Νεότερου για την έκρηξη του Βεζούβιου στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ, που είχε τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για τη Πομπηία. Μια έκρηξη, ίσως τη σημαντικότερη για την ιστορική μελέτη αφού «πάγωσε» την καθημερινότητα των αρχαίων Ρωμαίων και την έδωσε αυτούσια στους μελετητές.

Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη του 20ού αιώνα εντοπίζεται το 1991 στις Φιλιππίνες και προέρχεται από το ηφαίστειο Pinatubο. Το ύψος της στάχτης που εκτοξεύτηκε ήταν περίπου 7 χιλιόμετρα ενώ η μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη που προκλήθηκε αντιστοιχεί σε μισό βαθμό.

Τα ηφαίστεια σε αριθμούς

1.Η Γη «φιλοξενεί» περί τα 1.500 εν δυνάμει ενεργά ηφαίστεια.

2.Για τα 550 από αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένες εκρήξεις.

3.Περισσότερα από 100 ενεργά ηφαίστεια εντοπίζονται στον ευρωπαϊκό χώρο.

4.Στην Ελλάδα και στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 140 εκρήξεις, από τον 16ο αιώνα ως σήμερα.

5.Η Ινδονησία κατέχει το θλιβερό προνόμιο της πρωτιάς στις πλέον θανατηφόρες ηφαιστειακές εκρήξεις.

6.Πρώτη σε αριθμό θανάτων είναι η έκρηξη του Tambora (της Ινδονησίας) το 1815: ο λοιμός που προκλήθηκε μετά από αυτήν κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 92.000 ανθρώπους.

7.Δεύτερη σε αριθμό θανάτων είναι η έκρηξη του Κrakatau (της Ινδονησίας) το 1883: κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους.

Πηγή: Βήμα της Κυριακής