Ελληνικά

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ


Άννα Φρανκ (1929-1945)  Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Βικιπαίδεια]

Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη και πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, σε ηλικία 16 ετών. Ήταν κόρη του Γερμανοεβραίου επιχειρηματία Ότο Φρανκ, η οικογένεια του οποίου, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, μετανάστευσε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Οι Φρανκ, εξαιτίας του διωγμού των Εβραίων, κρύφτηκαν στην αποθήκη του εμπορικού τους καταστήματος και έζησαν εκεί μέχρι τον Αύγουστο του 1944, οπότε τους συνέλαβε η γερμανική αστυνομία. Οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς, όπου πέθανε η μητέρα της Άννας. Η ίδια και η αδερφή της πέθαναν από τύφο σε άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Επέζησε μόνο ο πατέρας, ο οποίος από Ολλανδούς φίλους της οικογένειας παρέλαβε το ημερολόγιο που είχε μαζί της η κόρη του στο κρησφύγετό τους. Το ημερολόγιο εκδόθηκε το 1947 και, με τη μεγάλη διεθνή απήχηση που είχε, έκανε γνωστή τη δοκιμασία του νεαρού κοριτσιού.

 

Εικονική περιήγηση στο κρυσφύγετο της Άννας Φρανκ [πηγή: Μουσείο Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ]

ΤΑ ΑΠΡΟΣΩΠΑ ΡΗΜΑΤΑ:

Τα ρήματα που βρίσκονται στο τρίτο πρόσωπο και έχουν ως υποκείμενο μια ολόκληρη πρόταση και όχι κάποιο πρόσωπο ή αντωνυμία ονομάζονται απρόσωπα.

π.χ. Ακούγεται ότι αύριο θα πάμε εκδρομή.

Υπάρχουν και απρόσωπες εκφράσεις που σχηματίζονται με το γ΄ ενικό πρόσωπο του ρήματος είμαι ή υπάρχω και ένα επίθετο ή ένα ουσιαστικό. Υποκείμενο των απρόσωπων εκφράσεων είναι μια ολόκληρη πρόταση.

π.χ.

  • Είναι ώρα να σοβαρευτούμε.
  • Υπάρχει ελπίδα να την βρούμε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση