Ελληνικά

ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ

Ο ελέφαντας είναι από τα πρώτα ζώα που συναντάμε στο βιβλίο του Μικρού Πρίγκιπα. Από το πρώτο ήδη κεφάλαιο βλέπουμε μια εικόνα που δείχνει κάτι σαν καπέλο, αλλά είναι ένας βόας που κατάπιε έναν ελέφαντα!

Παρακάτω θα βρείτε μερικά στοιχεία για το τεράστιο αυτό ζώο, τον ΕΛΕΦΑΝΤΑ

Περιοχές που ζει:  Οι ελέφαντες είναι διάσπαρτοι σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, την νότια Ασία και την νοτιοανατολική Ασία.

Μήκος: Οι ελέφαντες έχουν μήκος 3 μέτρα .

Ύψος: Οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι τα μεγαλύτερα επιζώντα χερσαία ζώα και μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 4 μέτρα.

Βάρος:   Τα αρσενικά ζυγίζουν 4.700-6.048 κιλά.

Χρώμα:  γκρι

Συνήθειες- συμπεριφορά: Τα μεγάλα πτερύγια των αυτιών των ελεφάντων βοηθούν στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός τους. Τα πόδια τους, που μοιάζουν με κίονες.

Τροφή:  Χόρτο

Γεννάει: Δεν γεννά αυγά, αλλά κατευθείαν μωρά.   

Από τι απειλείται; Από λιοντάρια τίγρεις κλπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ Ή ΦΕΝΕΚ

 Αλεπού της ερήμου ή φενέκ

Η αλεπού της ερήμου ή φενέκ είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των κυνιδών, το οποίο κατέχει τον «τίτλο» της μικρότερης αλεπούς στην φύση. Το είδος έχει την επιστημονική ονομασία Vulpes zerda, δεν περιλαμβάνει υποείδη (μονοτυπικό taxon)  και απαντά αποκλειστικά στην Β. και ΒΚ Αφρική. Η αλεπού ζει στην Ευρώπη, την Ασία, μια στενή λωρίδα της Βόρειας Αφρικής, τη Βόρεια Αμερική (εισήχθη από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ανατολικές Η.Π.Α. Το μήκος του σώματός(χωρίς την ουρά) της είναι 24-21 εκατοστά. Το μήκος ουράς της είναι (18-) 21 έως 31 εκατοστά. Επίσης το ύψος της στο ακρώμιο είναι 20-21 εκατοστά.

 

Το φενέκ είναι ένα μικρό θηλαστικό που διαθέτει λεπτό ρύγχος και πολύ μεγάλα ωτικά πτερύγια, τα οποία μπορούν να φθάσουν σε μέγεθος μέχρι το 1/2 του σώματος.

Το εξωτερικό τρίχωμα (γούνα) είναι μακρύ (τρίχες μήκους 28 χλστ.), μαλακό και απαλό στην αφή. Το κεφάλι είναι υπόλευκο με αχνό καφετί «μπάλωμα» μπροστά στα μάτια, που είναι μεγάλα, με μαύρη ίριδα. Τα πλαϊνά και η κάτω επιφάνεια του σώματος είναι σχεδόν λευκά. Τα κάτω άκρα έχουν κοκκινωπό χρώμα της άμμου στα άτομα της βόρειας Αφρικής, ενώ σε εκείνα στις νοτιότερες περιοχές είναι σχεδόν λευκά.Τα πέλματα των ποδιών είναι πλήρως καλυμμένα από τρίχες, με μήκος, σχεδόν το 1/2 εκείνων του σώματος. Η καστανοκοκκινωπή ουρά είναι παχιά και θυσανωτή, με παχύτερη γούνα από εκείνη του σώματος (τρίχες μήκους 35 χλστ.), συχνά έχει ένα μαύρο μπάλωμα κοντά στην ραχιαία βάση της, καθώς και μαύρο άκρο. 

Τα πολύ μεγάλα αυτιά είναι λευκά στο εσωτερικό και κανελί-ερυθροκίτρινα στο εξωτερικό τμήμα τους. Το κεντρικό μέρος του αυτιού είναι σχεδόν γυμνό εσωτερικά, αλλά καλύπτεται από κοντές, πολύ λεπτές τρίχες στα άλλα σημεία του.

Τα φενέκ τρέφονται κυρίως με έντομα, ωστόσο, επειδή το αφιλόξενο περιβάλλον όπου ζουν δεν επιτρέπει «πολυτέλειες», μπορούν να επιβιώσουν με οποιαδήποτε φαγώσιμη ύλη, ζωική ή φυτική, γι’ αυτό και κατατάσσονται στα παμφάγα ζώα. Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές τρώνε κυρίως ακρίδες, αλλά και άλλα έντομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκκρίνουν επιβλαβή υγρά. Επίσης, τρώνε τρωκτικά, κουνέλια μικρά πουλιά, σαύρες και φυτά, κυρίως ρίζες και καρπούς.

Το φενέκ κυνηγάει κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν. Οι παλ χρωματισμοί του σώματος χρησιμεύουν για να παρέχουν καμουφλάζ στο ζώο, όταν κινείται στα αμμώδη ενδιαιτήματά του.  Είναι ικανό να εκτελέσει άλματα 60 εκ. σε ύψος και 120 εκ. σε μήκος, για να πιάσει το θήραμα ή/και να ξεφύγει από πιθανούς θηρευτές. Όταν κυνηγούν, οι αλεπούδες με μεγάλα ωτικά πτερύγια όπως το φενέκ, παρατηρούνται να κοιτάζουν επίμονα το έδαφος, ενώ περιστρέφουν το κεφάλι τους τους από τη μία πλευρά στην άλλη. Αυτό συμβαίνει διότι, προσπαθούν να εντοπίσουν με την βοήθεια της οξύτατης ακοής τους, τυχόν θηράματα κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια, κάτι που τελικά πετυχαίνουν.

Τα φενέκ χρησιμοποιούν ως φωλιές, λαγούμια που σκάβουν με τα νύχια των μπροστινών ποδιών τους, τα οποία μπορεί να φθάσουν μέχρι και 10 μ. σε μήκος και 1 μ. σε βάθος. Συνήθως, τα λαγούμια βρίσκονται στα χαμηλότερα σημεία μιας τοποθεσίας, επειδή εκεί συγκεντρώνεται περισσότερη υγρασία, ενώ πολλά από αυτά μπορεί να βρίσκονται κοντά ή και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Τα φενέκ σκάβουν ταχύτατα και μπορούν να ολοκληρώσουν ένα λαγούμι βάθους 40 εκ. μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Η κύρια απειλή για το είδος φαίνεται να είναι η παγίδευσή του για εμπορική χρήση . Στις αμμώδεις περιοχές που συνήθως επισκέπτονται οι τουρίστες, το φενέκ είναι ευρέως γνωστό, ωστόσο, επειδή είναι δύσκολο να παρατηρηθεί συλλαμβάνεται σε παγίδες και εκτίθεται προς πώληση στους τουρίστες. Αν και περιορίζεται σε περιθωριακές περιοχές, καινούργιοι, μόνιμοι ανθρώπινοι οικισμοί όπως αυτοί στο Ν. Μαρόκο, έχουν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του θηλαστικού από αυτούς τους τομείς.Τα φενέκ εκτρέφονται ως κατοικίδια ζώα από ιδιώτες, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα αρχεία.

ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ, ΓΙΑΤΡΟΣ- ΑΝΘΡΩΠΟΣ- ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ!

Αυξέντιος Καλαγκός, ο γιατρός που εφαρμόζει τον όρκο του Ιπποκράτη

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Ο γιατρός έχει πραγματοποιήσει αφιλοκερδώς χιλιάδες εγχειρήσεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Eίναι μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής διασποράς, με παγκόσμια ακτινοβολία για τη φιλανθρωπική του δράση. Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, εγγονός Ρωμιού ιερέα, γεννήθηκε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη. Συνεχίζοντας τη σταδιοδρομία του υπήρξε ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ. Στα 40 του χρόνια έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το 1998 δημιούργησε το Iδρυμα «Coeurs pour Tous» («Καρδιές για Oλους»), με ανθρωπιστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και έδρα τη Γενεύη. Mέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες έχει χειρουργήσει χιλιάδες παιδιά, σε ολόκληρη την οικουμένη, με μόνη αμοιβή την ηθική ικανοποίηση.

Σκοπός, λοιπόν, της λειτουργίας του Ιδρύματος είναι να χειρουργούνται δωρεάν παιδιά, με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες, από αναπτυσσόμενες χώρες ή από ασθενείς οικονομικά ομάδες. Oπως, επίσης, να εκπαιδεύεται  το ιατρικό δυναμικό από τους γιατρούς συνεργάτες του Ιδρύματος, ώστε να δημιουργείται παγκοσμίως μια βασική νοσηλευτική υποδομή υψηλού επιπέδου. Το 2015 προχώρησε η ίδρυση του «Coeurs pour Tous Hellas», με κεντρικό μήνυμα «Καρδιές για Ολους». H ίδρυση του φορέα εστίασε στα Ελληνόπουλα με συγγενή καρδιοπάθεια, κυρίως αυτά που προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Στη χώρα μας καταγράφηκε, άλλωστε, η μέγιστη αύξηση του ποσοστού των παιδιών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό για την περίοδο 2010-2016.


Με ιατρούς συνεργάτες του στη Γενεύη, όπου είναι η έδρα του.

Το Iδρυμα «Coeurs pour Tous Hellas-Καρδιές για Ολους» διοργανώνει την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις  20.30 στο Ecali Club ένα φιλανθρωπικό γεύμα για την οικονομική του ενίσχυση. Στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο από 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια (από τα οποία το 1/3 νεογνά), που χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Το 35% των παιδιών στη χώρα μας είναι ανασφάλιστο, όπως άλλωστε και μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού. Για τα παιδιά με καρδιοπάθεια, το «Coeurs pour Tous Hellas» αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση στα νοσήλια των απαιτούμενων επεμβάσεων, ιατρικών εξετάσεων, επεμβατικής καρδιολογίας.

Μέσα σε αυτά τα περίπου τρία χρόνια παρουσίας του φορέα έχουν χειρουργηθεί περισσότερα από 110 παιδιά.

Ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, βασίστηκε στη σύμπραξη των Ελλήνων γιατρών της ομάδας Προγράμματος Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΜΗΤΕΡΑ και στην αφιλοκερδή συμμετοχή τους σε αυτόν τον σκοπό.  Αξίζει να σταθούμε στο πλευρό τους.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"