English

ΕΛΕΝ ΚΕΛΛΕΡ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ

    «Τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν τα βλέπουμε, ούτε τα αγγίζουμε, αλλά τα νιώθουμε με την καρδιά»

 

Έλεν Κέλλερ (Helen Adams Keller, 27 Ιουνίου 1880 – 1 Ιουνίου 1968). Μια προσωπικότητα μοναδική στα χρονικά. Το θαύμα της ανθρώπινης θέλησης.

Η Έλεν Κέλλερ στην ηλικία μόλις των 19 μηνών, έπειτα από μια σοβαρή ασθένεια έχασε το φως και την ακοή της. Παρόλα αυτά, αυτό το παιδί, μεγαλωμένο στο σκοτάδι και την παντελή έλλειψη οποιοδήποτε ήχου, δεν το έβαλε κάτω. Μέχρι την ηλικία των 7 ετών είχε επινοήσει και αναπτύξει μια υποτυπώδη νοηματική 60 περίπου χειρονομιών.

Η μητέρα της Έλεν όμως αποφάσισε να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, ήταν αποφασισμένη να δώσει στην κόρη της όσα εφόδια ήταν δυνατόν για να έχει η κόρη της μία φυσιολογική ζωή. Το 1886 αποφάσισε να απευθυνθεί σε μια σχολή τυφλών στην Βοστώνη κατόπιν προτροπής του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, εφευρέτη του τηλεφώνου, που εκείνο τον καιρό δούλευε με κωφάλαλα παιδιά. Ο διευθυντής της σχολής ανέθεσε σε μια 20χρονη δασκάλα, πρώην μαθήτρια της σχολής με προβλήματα όρασης, την Άν Σάλιβαν, να αναλάβει την Έλεν. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα για την νεαρή Έλεν.

Ήταν η αφετηρία μιας 49χρονης φιλίας, η οποία εξελίχθηκε από γκουβερνάντα σε σύντροφο ζωής. Η ιστορία της σχέσης της Κέλλερ με την Σάλιβαν έγινε ταινία το 1962 με τίτλο «The miracle worker».

Η Anne Sullivan έφτασε στο σπίτι της Helen τον Μάρτιο του 1887 και ξεκίνησε αμέσως να της διδάσκει με το να σχηματίζει λέξεις στο χέρι της, ξεκινώντας με την λέξη «doll»  για την κούκλα που της είχε φέρει ως δώρο.

Με απαράμιλλη υπομονή και υποδειγματική επιμονή σχημάτιζε τις λέξεις στην παλάμη της μικρής, την οποία πολλές φορές ακινητοποιούσε με το ζόρι προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της, δηλαδή να την κάνει να ταυτίσει κάθε αντικείμενο με μια λέξη.

Η μεγάλη υπέρβαση συνέβη τον Απρίλιο όταν η Κέλλερ κατάλαβε πως οι κινήσεις που έκανε η δασκάλα της στο ένα χέρι , καθώς έτρεχε κρύο νερό στο άλλο της συμβόλιζαν την λέξη «νερό». Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός και η δίψα του παιδιού να μάθει, ώστε εκείνη τη μέρα έτρεχε τη δασκάλα στον κήπο και στο σπίτι και της ζητούσε επίμονα να της διδάξει τις λέξεις για όλα όσα τόσο καιρό ήταν γι’ αυτή το απόλυτο σκοτάδι: τα αντικείμενα και τα πρόσωπα της οικογένειάς της. Ως τη νύχτα είχε μάθει 30 λέξεις. Στους 6 μήνες είχε μάθει 625 λέξεις!

Εν συνεχεία η Σάλιβαν δίδαξε στην Έλεν να μιλά χρησιμοποιώντας την μέθοδο Tadoma μέσω της επαφής με τα χείλη και τον λαιμό των άλλων καθώς μιλάνε, συνδυάζοντας τον συλλαβισμό με τα δάχτυλα στην παλάμη του παιδικού χεριού. Αργότερα η Keller έμαθε την μέθοδο Braille και έμαθε μέσω αυτής όχι μόνο Αγγλικά αλλά και Γαλλικά, Ελληνικά και Λατινικά. Το μέλλον διαγραφόταν πλέον πολύ αισιόδοξο.

Οι σπουδές της ξεκίνησαν το 1888 στο Ινστιτούτο Πέρκινς για τους τυφλούς. Πολύ γρήγορα όμως μαζί με την δασκάλα της μετακομίζει στην Νέα Υόρκη, όπου σπουδάζει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια. Σε ηλικία 24 ετών είναι το πρώτο τυφλό και κωφό άτομο που παίρνει πτυχίο από την Σχολή Καλών Τεχνών.

Συνέχισε τη μελέτη ξένων συγγραφέων και φιλοσόφων, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική συγγραφέας. Ταξίδεψε σε 40 χώρες και έδινε διαλέξεις υπέρ των δικαιωμάτων των αδυνάτων, αλλά και κατά των πολέμων. Είχε δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή της στον πόλεμο. Επίσης, υπήρξε υπέρμαχος του δικαιώματος της γυναικείας ψήφου, των εργατικών δικαιωμάτων, καθώς και άλλων προοδευτικών κινημάτων.

Γνώρισε προσωπικά όλους τους προέδρους των ΗΠΑ, από τον Κλήβελαντ μέχρι τον Τζόνσον. Απέκτησε διάσημους φίλους, όπως τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και τους Τσάρλι Τσάπλιν, Μπέρναρντ Σω και Μάρκ Τουέιν.

Στη Σκωτία ανακηρύχτηκε επίτιμη διδάκτορας.

Έγραψε 12 βιβλία και πολλά άρθρα, καθώς επίσης και την αυτοβιογραφία της με την βοήθεια της δασκάλας της. Ο πρόεδρος Τζόνσον της απένειμε το μετάλλιο, «Presidential Medal of Freedom», μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις στην Αμερική.

Η Έλεν πέθανε στον ύπνο της το 1968 στην ηλικία 88 ετών. Η δασκάλα της είχε φύγει από τη ζωή πολύ νωρίτερα, το 1936, ενώ η Έλεν της κρατούσε το χέρι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η Έλεν και η Αν έγιναν γραμματόσημο, καθώς επίσης και κέρμα που κυκλοφόρησε στην Αλαμπάμα και το όνομά της δόθηκε σε δρόμους σε διάφορες χώρες, όπως Ελβετία, Πορτογαλία, Ισραήλ και Γαλλία. Τον Οκτώβριο του 2009 ένα μπρούντζινο άγαλμα στήθηκε προς τιμήν της στην Αλαμπάμα. Δείχνει την Έλεν σε ηλικία επτά ετών δίπλα από μια αντλία νερού συμβολίζοντας την μαγική στιγμή που κατάλαβε την πρώτη της λέξη: νερό! Στη βάση του αγάλματος υπάρχει μια επιγραφή που λέει ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν τα βλέπουμε, ούτε τα αγγίζουμε, αλλά τα νιώθουμε με την καρδιά.

Μερικά από τα έργα της είναι: The Frost King (στην ηλικία των 11), The Story of my Life (αυτοβιογραφία), Out of the Dark.

Νικολέτα Παπαδάκη, ιστολόγιο Lovarts Corner (διασκευή)

 

 

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝ ΚΕΛΛΕΡ

 

«Αν είναι αλήθεια ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε τα Ελληνικά είναι το βιολί της σκέψης».

 

 «Όταν μια πόρτα ευτυχίας κλείνει, μια άλλη ανοίγει- όμως πολλές φορές κοιτάμε τόσο πολύ την κλειστή πόρτα που δεν βλέπουμε την πόρτα που έχει ανοίξει για μας».

 

«Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση»

 

«Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε  τόσα πολλά»

 

«Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να είναι κανείς τυφλός είναι να έχει όραση μα όχι όραμα»

 

» Τα καλύτερα και πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο δεν μπορεί να τα δει ή να τα αγγίξει κανείς. Πρέπει να τα αισθανθείς με την καρδιά.»

 

«Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.»

 

«Όλα όσα απολαύσαμε δεν πρόκειται ποτέ να χαθούν. Όλα όσα αγαπάμε γίνονται κομμάτι μας»

 

«Πίστη είναι η δύναμη με την οποία ένας κομματιασμένος κόσμος θα αναδυθεί στο φως»

 

«Κράτησε το πρόσωπό σου κάτω από τις ηλιαχτίδες και ποτέ δεν θα δεις την σκιά..»

 

 

 

 

 

4 thoughts on “ΕΛΕΝ ΚΕΛΛΕΡ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ

  • 12 June 2020 at 15:59
    Permalink

    🎈Πολύ ωραία τα βίντεο!!!! Ευχαριστούμε πολύ!!! 🎈

    • 13 June 2020 at 22:28
      Permalink

      Παρακαλώ, Ευαγγελία! Ελπίζω να ωφεληθήκατε.

  • 14 June 2020 at 13:17
    Permalink

    Μακάρι να καταλαβαίναμε την αξία σε μερικά πράγματα που έχουμε ενώ εμείς τα θεωρούμε δεδομένα μερικοί άνθρωποι γίνονται σπουδαίοι χωρίς αυτά!!🌷

Leave a Reply