Δραστηριότητες

Padlet - Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της επανάστασης
Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε του ήρωες σε Padlet (K
λικ στο Περισσότερα... εκτελείτε τη δραστηριότητα στο Φωτόδενδρο)

Padlet - 1821-2021 (Συλλογή)

Ίσως η πληρέστερη συλλογή εκπαιδευτικού υλικού για την Επανάσταση του 1821. Βίντεο, παρουσιάσεις, παιχνίδια. 

Φιλική Εταιρεία

Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια μυστική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας με σκοπό την προετοιμασία του ένοπλου αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Άλλες οργανώσεις, που είχαν προηγηθεί, δεν έθεταν ως πρώτο στόχο την επανάσταση, αλλά την απόκτηση παιδείας.
Πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας υπήρξαν οι Νικόλαος Σκουφάς, Αθανάσιος Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθος.
Όσοι εντάσσονταν σε αυτήν, ορκίζονταν πίστη και αφοσίωσηΠερισσότερα για το σχέδιο δράσης της Φιλικής Εταιρείας…


Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού οικειοθελώς, ότι θέλω είμαι επί ζωής μου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να μη φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία και λόγους της, μήτε να σταθώ κατ’ ουδένα λόγον η αφορμή τού να καταλάβωσιν άλλοι ποτέ ότι γνωρίζω τι περί τούτων, μήτε εις συγγενείς μου, μήτε εις πνευματικόν, μήτε εις φίλον μου. […]
Τέλος πάντων ορκίζομαι εις σε, ω Ιερά Πατρίς […] και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου, ότι αφιερώνομαι όλος εις σε. Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου. Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία σου η ανταμοιβή των κόπων μου. […].

Οι Φιλικοί χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και επικοινωνούσαν με κρυπτογραφικό αλφάβητο. Γνωρίζουμε το κρυπτογραφικό αλφάβητο των Φιλικών και δοκιμάζουμε να αποκρυπτογραφήσουμε μηνύματα.
Κάντε κλικ στην εικόνα που ακολουθεί (δραστηριότητα από Φωτόδενδρο).

Αποκρυπτογράφηση: Αποκωδικοποίησε το αλφάβητο της Φιλικής Εταιρείας κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης

…οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα από διαδραστικό υλικό από το Φωτόδεντρο (κλικ στις εικόνες που ακολουθούν):

Κρυπτόλεξο

Εντοπίστε 18 από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης κάνοντας κλικ στην εικόνα. Αν το βλέπετε από κινητή συσκευή, για καλύτερη εμπειρία, περιστρέψτε σε οριζόντια διάταξη.

Online δραστηριότητες για την 25η Μαρτίου

Βίντεο, ερωτήσεις, κρεμάλα και παιχνίδι, όλα διαδικτυακά (Κάντε κλικ στην εικόνα)

Φτιάξε ένα βιβλιαράκι με τους ήρωες του 1821

Κατεβάζεις από ΕΔΩ και εκτυπώνεις τις δύο σελίδες.
(Διάλεξε από τις ρυθμίσεις του εκτυπωτή σου, την εκτύπωση μπρος-πίσω. Διαφορετικά, εκτύπωσε την πρώτη σελίδα και μετά βάλε το χαρτί ξανά, για να εκτυπώσεις και τη δεύτερη σελίδα).
Αν θέλεις να δεις και να μάθεις περισσότερα για τους ήρωες του 1821, μπορείς να πατήσεις ΕΔΩ

Η Catherine DayDreamer μας δείχνει το σχεδιασμό γυναίκας με φορεσιά της Αμαλίας, η οποία έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη το 1844 μέσω της Ρόζας Μπότσαρη. 
Για το σχεδιασμό μπορούμε να βγάλουμε όλοι και όλες μια κόλλα χαρτί (όπως και στο προηγούμενό μας θέμα) και να προβάλλουμε στο webex το δικό μας χαρτί ,ώστε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά με τη χρήση του droidcam, που μετατρέπει το κινητό μας σε web camera του υπολογιστή.