Γεωγραφία 26/5: Θράκη

Σήμερα μελετήσαμε ένα τελευταίο γεωγραφικό διαμέρισμα: τη Θράκη

Συμπληρώσαμε: Θράκη

Θράκη: Η Μουσική στη γη του Ορφέα και του Δημόκριτου

(πηγή: https://www.gnoristetinellada.gr/)
Η Θράκη, είναι η χώρα των μυθικών αοιδών και των Διονυσιακών τελετών. Η μουσική των Θρακών έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική μουσική. Η μελωδία και ο ρυθμός της την έκαναν ιδιαίτερα αγαπητή σε όλη την Ελλάδα.

Αρχαιότητα

Ο Ορφέας, μεγάλος μουσικός της Ελληνικής μυθολογίας, καταγόταν από την Θράκη. Ο Όμηρος αναφέρει ότι η λατρεία των Μουσών ξεκίνησε από την Θράκη και εξαπλώθηκε η μουσική μέσω των Θρακών παντού. Ο θεός Απόλλωνας, προστάτης της μουσικής και των τεχνών , λατρευόταν ιδιαίτερα στην περιοχή όπως μαρτυρούν τα ιερά και τα μαντεία που έχουν διασωθεί. Επίσης, ο Πάνας και ο Διόνυσος είχαν και αυτοί ιδιαίτερη θέση στα μουσικά δρώμενα της Θράκης.

Νεότερα χρόνια

Οι Θρακιώτες διακρίθηκαν για την αγάπη προς την μουσική γράφοντας ιδιαίτερους ήχους ειδικά μετά τα βυζαντινά χρόνια. Σήμερα τα είδη μουσικής τους είναι πολλά.

Η μουσική Θράκης διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
Η ανατολική μουσική είναι πιο πρόσχαρη με έντονη μελωδικότητα και παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με την παραδοσιακή μικρασιάτικη μουσική κυρίως με της Κωνσταντινούπολης όπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την βυζαντινή μουσική.

Η βόρεια μουσική έχει πιο πολλά βαλκανικά χαρακτηριστικά αλλά και πάλι παρουσιάζει μια μικρή επιρροή από τη βυζαντινή. Η δυτική μουσική της έχει βυζαντινή απόχρωση αλλά και βαλκανική επιρροή. Συνεπώς, διαφέρει έντονα από την υπόλοιπη μουσική στον ελλαδικό χώρο και την κάνει πιο ξεχωριστή. Έχει γρήγορους ρυθμούς και μεγάλη ποικιλία.

Leave a Reply