Γεωγραφία 22/2: Γλώσσες και Θρησκείες (μέρος β’)

Θρησκεία: Το σύνολο των δοξασιών που σχετίζονται με την πίστη του ανθρώπου σ’ έναν ή πολλούς θεούς. Ο όρος είναι πιθανόν λατινικός και σημαίνει περίπου «με το φόβο του θεού» ή «θεοσέβεια».

Οι πιο διαδεδομένες θρησκείες του κόσμου:

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Αν ρωτήσουμε εκπροσώπους οποιασδήποτε θρησκείας του κόσμου ποια είναι η σχέση τους με τον πόλεμο και την βία, όλοι θα απαντήσουν πως ο Θεός είναι αγάπη και ειρήνη, οπότε αυτές είναι και οι αρχές που δέχονται όλες οι θρησκείες.
Στην πραγματικότητα βέβαια, στο όνομα του Θεού έγιναν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα απίστευτα εγκλήματα. Οι σταυροφορίες, η Ιερά Εξέταση, οι θρησκευτικοί πόλεμοι της Ευρώπης τον 16ο - 17ο αιώνα, οι τζιχαντιστές του ISIS σήμερα, είναι κάποιες πολύ γνωστές περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι, κρυμμένοι πίσω από κάποια θρησκεία επιβάλλουν -ή προσπαθούν γι' αυτό- με την βία τα συμφέροντά τους απέναντι σε άλλους ανθρώπους.
Άσχετα με την γνώμη που έχει κάποιος για την επιθυμία των ανθρώπων να θρησκεύονται, είναι γεγονός πως η ενασχόληση με μια θρησκεία, όταν συνδυάζεται με πνευματική μόρφωση και καλλιέργεια, αλλά και διάθεση για αυτοβελτίωση, οδηγεί τους ανθρώπους σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα.
Από την άλλη, όταν η θρησκεία -για την ακρίβεια η επιβολή της θρησκείας- συνδυάζεται με χαμηλό κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο, τότε ενέργειες σαν τις παρακάτω φαίνονται δυστυχώς πολύ φυσιολογικές γι' αυτούς που τις διαπράττουν.
*Πηγή: https://zoothelpblog.blogspot.com/2016/07/blog-post_11.html
Έγιναν: Βιβλίο σελ. 69-70
🏡Σπίτι: Μελετώ Βιβλίο σελ. 68-70 και κάνω Τ.Ε. σελ. ασκ.1-2

 

Leave a Reply