Month: Μάρτιος 2021
Η αυτοθυσία της μάνας
Στον συγκεκριμένο πίνακα βλέπω μια μάνα πού αφαιρεί πρώτα τη ζωή που η ίδια δημιούργησε κι έπειτα τη δική της για να μη πέσουν μάνα και παιδί στα χέρια των Τούρκων και καταλήξουν σκλάβοι. Πόση άραγε δύναμη χρειάζεται για να οπλιστεί το χέρι μιας μάνας και να καταλήξει με ορμή στο σωματάκι του παιδιού της! Πόση απελπισία και πόσος πόνος να πλημμύρισαν την ψυχή της, αλλά και πόση γενναιότητα πρέπει να έχει για να αφαιρέσει δύο ζωές, που η μία δημιούργησε την άλλη.
Αυτός ο πίνακας λοιπόν μου δημιουργεί ανάμικτα συνθήματα. Από την μία μου θυμίζει φόβο και στεναχώρια διότι υπάρχει ένα παιδί και μία μάνα που τερματίζουν την ζωή τους αλλά από την άλλη θα μπορούσε κάποιος να πει ότι κάνουν μια πράξη για να μην ταλαιπωρηθούν γιατί άμα τους πιάνανε οι Τούρκοι θα βασανίζονταν και μπορεί στο τέλος πάλι να σκοτώνονταν.
Επέλεξα αυτόν τον πίνακα διότι με κατέπληξε η ιστορία που έχει από πίσω. Το πως μπορεί το αδιέξοδο και η απόγνωση που νιώθει μια μάνα να οδηγήσει στην αυτοθυσία.
Το Κρυφό Σχολειό
Το Κρυφό Σχολειό
Στον πίνακα ''Κρυφό Σχολειό'' του Γύζη, βλέπω έναν παπά ή μοναχό, σε ένα μοναστήρι, να έχει γύρω του μερικά παιδιά και να τα μαθαίνει γράμματα.
Αυτό με συγκινεί πολύ γιατί εκείνη την εποχή οι Οθωμανοί δεν ήθελαν τα ελληνόπουλα να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και τη γραφή και τα ήθελαν αμόρφωτα. Έτσι κάποιοι τολμηροί και λίγο μορφωμένοι ιερείς αναλάμβαναν το ρόλο του δάσκαλου.
Χωρίς τσάντες, βιβλία, αίθουσες, μολύβια, όπως τώρα, αλλά σκοτεινά με κεριά και κρύο. Τα παιδάκια πήγαιναν στο ''Κρυφό Σχολειό'' με χαρά και τραγουδούσαν το ''Φεγγαράκι μου λαμπρό'' και ονειρεύονταν μια ελεύθερη Ελλάδα όπως τους δίδασκαν οι μοναχοί.
Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου
Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου
Αυτός ο πίνακας που απεικονίζει την Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου, είναι πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά εμπνευσμένο από την μάχη των Ελλήνων στην δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου.
Η Ελλάδα φοράει μια ελληνική παραδοσιακή φορεσιά και με τα χέρια σε στάση απόγνωσης. Στο βάθος ένας μαύρος άνδρας με κίτρινο τουρμπάνι που συμβολίζει τον εχθρό καρφώνει μια σημαία στο έδαφος. Νιώθω λύπη και οργή για το γεγονός στο Μεσολόγγι, αλλά χαρά και περηφάνεια που νικήσαμε τους Τούρκους και είμαστε πάλι ελεύθεροι.
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου – 27 Μαρτίου
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και γιορτάζεται στις 27 Μαρτίου. Κάθε χρόνο επιλέγεται μία αναγνωρισμένη προσωπικότητα από μία χώρα για να γράψει ένα μήνυμα το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα τη συγκεκριμένη μέρα. Μεταδίδεται επίσης από όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Φέτος επιλέχθηκε η βραβευμένη με όσκαρ ηθοποιός Έλεν Μίρεν.
Το μήνυμά της τη φετινή δύσκολη χρονιά που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού και τα θέατρα είναι κλειστά έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία.
«Διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για τις ζωντανές παραστάσεις και
πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, τεχνίτες και γυναίκες αγωνίζονται σε ένα
επάγγελμα που ήταν ήδη επισφαλές.
Ίσως αυτή η διαρκής ανασφάλεια να τους κατέστησε ικανότερους να
επιβιώσουν αυτής της πανδημίας με εξυπνάδα και θάρρος.
Η φαντασία τους έχει ήδη μετουσιωθεί μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες
σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους
επικοινωνίας, πράγμα το οποίο οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό στο
διαδίκτυο.
Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη,
αφηγούνται ο ένας στον άλλον ιστορίες. Η πανέμορφη κουλτούρα του
θεάτρου θα ζει όσο παραμένουμε εδώ.
Η δημιουργική παρόρμηση των συγγραφέων, σκηνογράφων, χορευτών,
τραγουδιστών, ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών δε θα καταπνιγεί ποτέ
και στο πολύ εγγύς μέλλον θα ευδοκιμήσει και πάλι με νέα ενέργεια και
μια νέα αντίληψη του κόσμου που μοιραζόμαστε όλοι.
Αδημονώ!»
Οι μαθητές του σχολείου μας και συγκεκριμένα της Γ και Δ τάξης αγαπούν και αυτοί το θέατρο και ανυπομονούν να παρακολουθήσουν ξανά μία θεατρική παράσταση. Μαζί με την κυρία Μελίνα τη δασκάλα της Θεατρικής Αγωγής έστειλαν ζωγραφιές και τις σκέψεις τους για το θέατρο και την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου.
Ευχαριστούμε πολύ για τις ζωγραφιές σας!!!
Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ) PART 2 : Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ο Μέγας Αλέξανδρος κοινώς γνωστός ως Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ΄ ο Μακεδών, ήταν Έλλην Βασιλεύς του Βασιλείου της Μακεδονίας, αυτοκράτορας της Μακεδονικής αυτοκρατορίας (μετά την εκστρατεία του) και μέλος της δυναστείας των Αργεαδών. Ήταν ο ηγεμόνας της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Αχαιμενιδικής αυτοκρατορίας. Οι κατακτήσεις αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο της Ελληνιστικής εποχής των βασιλείων των Διαδόχων και Επιγόνων του. Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας το 356 π.Χ. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο απελευθερωτής της Θεσσαλονίκης.
by CaptainSotos ©
Ελληνική Επανάσταση και Τέχνη
Πίνακες ζωγραφικής και Ελληνική Επανάσταση
Η Ελληνική Επανάσταση και οι ηρωικές μάχες των Ελλήνων ήταν πηγή έμπνευσης για πολλούς Έλληνες και ξένους ποιητές και ζωγράφους. Αποτύπωσαν τις μάχες, τους ήρωες που πρωταγωνίστησαν σε αυτές. Αλλά και τα βασανιστήρια, τις σφαγές των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων. Όλη η Ευρώπη δεν έμεινε ασυγκίνητη από τους αγώνες των Ελλήνων.
"Η Ελλάς ευγνωμονούσα" "Η σφαγή της Χίου"
Θεόδωρος Βρυζάκης, 1858 Ευγένιος Ντελακρουά, 1824
"Η έξοδος του Μεσολογγίου" "Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία
Θεόδωρος Βρυζάκης, 1853 της επανάστασης" Θεόδωρος Βρυζάκης, 1865
"Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι" "Το κρυφό σχολειό"
Θεόδωρος Βρυζάκης, 1861 Νικόλαος Γύζης, 1885
"Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας "Οι τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου"
από τον Κανάρη" Νικηφόρος Λύτρας, 1866 Φρανσουά Εμίλ ντε Λανσάκ, 1827
"Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής "Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου"
υποβαστάζουν την Ελλάδα" Ευγένιος Ντελακρουά, 1826
Θεόφιλος 190ς αιώνας
25η Μαρτίου 2021- 200 χρόνια από την Επανάσταση
Διαφορετική η γιορτή μας φέτος!!! Εξ αποστάσεως και αυτή.
200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης!!!
Φτιάξαμε τις σημαίες μας, είπαμε και τις ευχές μας.
Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας από τους μαθητές του Στ2.
Jet Airliner
Leaving home, out on the road I have been down before Riding along on this big old jet plane I have been thinking about my home But my love light seems so far away And I feel like it is all been done Somebodys trying to make me stay You know I got to be moving on
Oh, big ol jet airliner Dont carry me too far away Oh, big ol jet airliner Cause it is here that I have got to stay
Goodbye to all my friends at home Goodbye to peorle I have trysted I have got to go out and make my way I might get rich, you know, I might get busted But my heart keeps calling me backwards As I get on the 707 Riding high, I got tears in my eyes You know you got to go through hell before you get to heaven
Big ol jet airliner Dont carry me too far away Oh, big ol jet airliner Cause it is here that I have got to stay
Touching down in New England town Feel the heat coming down I have got to keep on keeping on You know the big wheel keeps a-spinning around And I am going with some hesitation You know that I can surely see That I dont want to get caught up in any of that Funky shit going down in the city Big ol jet airliner Dont carry me too far away Oh, big ol jet airliner Cause it is here that I have got to stay Oh, big ol jet airliner Dont carry me too far away Oh, big ol jet airliner Cause it is here that I have got to stay Yeah, yeah, yeah, yeah Big ol jet airliner Dont carry me too far away Woah-oh, big ol jet airliner Cause it is here that I have got to stay Oh, big ol jet airliner Carry me to my home Oh, big ol jet airliner Cause it is there that I belong
Leonardo Da Vinci
LEONARDO DA VINCI
1452
Birth
1467-1481
Studies
1482-1499
Moves to Milan and he paints ''Last Supper'' and ''The Virgin of the Rocks''. Also frequently consults on the subjects of architecture, engineering and military matters.
1500-1508
Returns to Florence. He painted ''Palazzo Vecchio'' and he began painting the Mona Lisa.
1508-1513
He study human anatomy and he draw ''Vitruvian Man''
1516
He left to Italy and arrived in France continue his studies
1519
Dies