English

Αντώνης Τρίτσης

Αντώνης Τρίτσης

από την Αναστασία Κοραρμπάτου και την Ελευθερία Μελετίου

Ο Αντώνης Τρίτσης  ήταν Έλληνας πολιτικός, αθλητής και χωροτάκτης - πολεοδόμος. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1937. Η καταγωγή του ήταν από τα Κοντογουράτα και η μητέρά του ήταν η Νίκη Τρίτση. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 αποφάσισαν οικογενειακώς να εγκατασταθούν στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο . Συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του Ιδρύματος Φουλ Μπράιτ στις ΗΠΑ , όπου το 1969 ανακηρύχθηκε διδάκτορας . Από τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον κλασσικό αθλητισμό και συγκεκριμένα με το δέκαθλο στο οποίο είχε πολλές διακρίσεις. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας . Πέτυχε πανελλήνια ρεκόρ και διακρίθηκε σε Βαλκανικούς αγώνες . Η άλλη μεγάλη του αγάπη ήταν τα ταξίδια . Ταξίδεψε σε όλες τις ηπείρους . Μερικά από τα ενδιαφέροντά του ήταν η Φυσική, η Γεωγραφία και η Αρχαιολογία. Μιλούσε άπταιστα τέσσερις ξένες γλώσσες( αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά).

Διετέλεσε επίσης βουλευτής και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος. Το 1963, γνωρίζεται με τον Ανδρέα Παπανδρέου και αγωνίζεται κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Αργότερα γίνεται ιδρυτικό στέλεχος και του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και εκλέγεται βουλευτής Κεφαλληνίας στις εκλογές του 1981 και του 1985. Αυτή την εποχή θεσμοθετείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλεως Αργοστολίου (1985), το οποίο προβλέπει την διάνοιξη περιφερειακών της πόλης οδικών αξόνων, την κατασκευή παρακαμπτήριων αξόνων και κόμβων με δυνατότητα διαχείρισης μελλοντικών αναγκών αυξημένης κυκλοφορίας στις εισόδους της πόλης, την προστασία και ανάδειξη ιστορικών μνημείων όπως πεζοδρόμηση της γέφυρας Δεβοσέτου, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το 1986 έγινε Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στις 7 Απριλίου του 1992, κι ενώ ήταν δήμαρχος Αθηναίων υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.   Σε ηλικία μόλις 55 χρονών έχασε τη μάχη με το θάνατο που επί μέρες έδινε στο Ιατρικό Κέντρο.(Βικιπαίδεια)

Leave a Reply