Μουσείο βασιλικών τάφων Αιγών-Βεργίνα

Ο τάφος του Φιλίππου Β'

Πανοπλία του Φιλίππου Β'

Ένα μουσείο στην καρδιά της Μακεδονίας

Η  Βεργίνα  75χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης και 12 χλμ μακριά από την Βέροια φιλοξενεί ένα από τα πιο σημαντικά  μουσεία του Ελληνικού χώρου με ξεχωριστή ιστορία και πλούσια κληρονομιά. Η σκοτεινή, επιβλητική του ατμόσφαιρα εντυπωσιάζει ευχάριστα τους πιο πολλούς επισκέπτες.

Κάποια από τα πιο ξεχωριστά ευρήματα από την  Μακεδονική Ηγεμονία που χαρακτηρίζει την Ελληνική ιστορία εκτίθενται με πολύ έξυπνο τρόπο στο σημείο που έλαβαν μέρος οι αρχικές ανασκαφές! Το μουσείο κατασκευάστηκε το 1993, 16 χρόνια μετά την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές.

Το δημιούργησαν  με τέτοιο τρόπο και μέριμνα ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες με ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για όλα τα  ευρήματα προκειμένου να διατηρηθούν κατάλληλα και να προφυλαχθούν. Μέσα στο  μουσείο βρίσκονται τέσσερις τάφοι και το «Ηρώον», ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Βασιλιά Φίλιππο Β’ των Μακεδόνων.

Μακεδονικοί Θησαυροί και  εκθέματα

Στο μουσείο εκτίθενται εκατοντάδες μοναδικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνουν  χρυσές δημιουργίες, πολυτελή κοσμήματα, πολύχρωμες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά αλλά και εκατοντάδες άλλα αρχαία αντικείμενα, όπως ένα εξαιρετικά πλούσια σκαλισμένο κρεβάτι ταφικού χαρακτήρα τα οποία χρησιμοποιούσαν η Βασιλική οικογένεια.

Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα  είναι η ασπίδα και η πανοπλία του Φιλίππου Β΄ και η  χρυσή λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του. Πλούσια διακοσμημένη με λουλούδια, τα πέταλα των οποίων γεμίζουν με γαλάζιο γυαλί και φυτικά κοσμήματα που διακρίνονται έντονα εξαιτίας της χρυσής επιφάνειας, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της ένα μεγάλο δεκαεξάκτινο αστέρι αναπτυσσόμενο στην επιφάνεια της. Ένα εντυπωσιακότατο χρυσό στεφάνι το οποίο αποτελείται από 313 χρυσά φύλλα όπου βρέθηκε εντός της Λάρνακας.

Ένα ακόμα έκθεμα το οποίο προκαλεί τον θαυμασμό ακόμα και σήμερα λόγω του μεγέθους του είναι οι μικρογραφικές προσεκτικά σκαλισμένες φιγούρες διαφόρων προσώπων από ελεφαντόδοντο. Πέρα από την απίστευτη λεπτομέρεια που τις διακρίνει, η προθήκη φύλλων χρυσού σε πολλές από αυτές βελτιώνει κατακόρυφα την αισθητική τους. Το τμήμα είναι αφιερωμένο εις μνήμην του καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικου, του ανθρώπου που έφερε στο φως όλους αυτούς τους θησαυρούς ενώ προσέφερε σημαντική βοήθεια στην αναγνώριση, συντήρηση και αποκατάσταση τους.

 

Leave a Reply