Ιερά μονή τιμίου Προδρόμου Βέροιας

Η μονή σήμερα

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βέροιας βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα και 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Βέροιας.

Ειναι μία ιστορική Μονή η οποία φημολογείται ότι υπάρχει σαν Ιερά Σκήτη από τον 9ο αιώνα. Σαν μονή λειτούργησε τον 14ο αιώνα και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Ναούσης & Καμπανίας. Από την Μονή πέρασαν μεγαλοι 'Αγιοι της Ορθοδοξιας μας οπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος Διονύσιος, ο Άγιος Θεωνάς, ο Άγιος Κοσμάς , ο Όσιος Αντώνιος και ο Όσιος Θεοφάνης. Το 1822 πυρπολήθηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους και το μοναδικό κτίσμα που σώθηκε ήταν το παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κάτω από το βράχο. Η Μονή ανοικοδομήθηκε μέχρι το 1830 και διατηρεί τη μακεδονική αρχιτεκτονική της. Σώζονται πολλά ιερά λείψανα πολλών Αγίων.

To 1986 ο ηγούμενος Αρχιμ.Γρηγόριος  ανέλαβε μαζί με λίγους πιστούς την ανακαίνιση της Μονής και κατάφερε να την ξανακάνει λειτουργική Μονή.

Σήμερα η Μονή λειτουργεί ως Ανδρώα και εγκαταβιώνουν σ' αυτή 3 Μοναχοί. Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Μπατσαράς.

Leave a Reply