Μουσείο Αλή Πασσά

Στη Νήσο Ιωαννίνων, στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος , όπου ο Αλή Πασάς δολοφονήθηκε από το στράτευμα του σουλτάνου στις 5 Φεβρουαρίου 1822, πρωτολειτούργησε το 1958 το Μουσείο Πρoεπαναστατικής Περιόδου, χάρη στην πρωτοβουλία  Γιαννιωτών. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται από τον Μάιο του 2012 το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, όπου φιλοξενείται η σπουδαία συλλογή της οικογένειας Φώτη Ραπακούση.

Στις συλλογές του μουσείου εκτίθενται μοναδικά ιστορικά κειμήλια, όπως το περίφημο χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά, το ασημένιο ξιφίδιο του Εθνικού Ευεργέτη , η αυθεντική μεταξωτή φορεσιά της συζύγου του Αλή Πασσά, το περίφημο μακρύ τσιμπούκι του Αλή Πασά, οι κουρτίνες με κεντημένη τη μονογραφία του Σουλτάνου Μαχμούτ Β’ .

Τον  περιβάλλοντα χώρο του μουσείου φυλάσσει ως ακοίμητος φρουρός ο επιβλητικός πλάτανος των 700 ετών. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα σπήλαια που φιλοξένησαν αγιασμένες μορφές, όπως ο ασκητής Όσιος Σάββας , οι Άγιοι αυτάδελφοι Θεοφάνης και Νεκτάριος οι Αψαράδες, κτήτορες της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων  και πολλοί άλλοι. Στα σπήλαια αυτά βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι της Νήσου το 1940, στην προσπάθειά τους να σωθούν από τους βομβαρδισμούς της ιταλικής αεροπορίας.

                                                                                     

Leave a Reply