Νίκος Καββαδίας

Νίκος Καββαδίας - ο Ποιητής των ναυτικών 

από την Ελευθερία Μελετίου , Έφη Μπαζίγου, Αιμιλία Λευκαδίτη 

 

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Χαρμπιν της Ματζουρίας από γονείς Κεφαλονίτες , τον Χαρίλαο Καββαδία και τη Δωροθέα Αγγελάτου. Σε ηλικία 4 ετών ήρθε στην Κεφαλονιά . Το 1921 μετακόμισε στον Πειραιά όπου και τελείωσε το Εξατάξιο Γυμνάσιο. Το 1928 έδωσε εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή. Την ίδια χρονιά όμως αρρώστησε βαριά ο πατέρας του. Έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει. Για μερικούς μήνες εργάστηκε σε ναυτικό γραφείο κρατώντας τα λογιστικά βιβλία . Τον επόμενο χρόνο ο πατέρας του πεθαίνει και μπαρκάρει ναύτης σε φορτηγό πλοίο. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του αποτυπώνει στο χαρτί τις εικόνες από τα μέρη που επισκέπτεται , τη ναυτική ζωή , τους ναυτικούς και τις σχέσεις με την πατρίδα, τη θάλασσα και τις γυναίκες. Τον Ιούνιο του 1933 κυκλοφορεί την πρώτη ποιητική συλλογή με τίτλο "Μαραμπού". . Το 1939 παίρνει το δίπλωμα ασυρματιστή .

Στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο πηγαίνει στρατιώτης στην Αλβανία . Το 1944 ξαναμπαρκάρει και ταξιδεύει αδιάκοπα ως ασυρματιστής σε όλ

ον τον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 1947 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή του "Πούσι" . Μετά από 14 χρόνια επανεκδίδεται το εξαντλημένο "Μαραμπού" .

Τον Μάρτη του 1954 κυκλοφόρησε το μοναδικό πεζό του "Η βάρδια" .

Από το τελευταίο του ταξίδι επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 1974 . Αμέσως ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την έκδοση της νέας ποιητικής του συλλογής , την οποία όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Πέθανε ξαφνικά στις 10/2/75 από εγκεφαλικό. Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του κάποια ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Θάνο Μικρούτσικο κι έτσι έγινε γνωστός στο κοινό.

Leave a Reply