Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες – Εφη Μπαζίγου

Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες

Ο Φιλέας Φόγκ ήταν ένας πλούσιος μυστηριώδης και μοναχικός άνθρωπος. Όταν απέλυσε τον προηγούμενο υπηρέτη του, επειδή το νερό που του έφερε για ξύρισμα δεν είχε την σωστή θερμοκρασία, προσέλαβε τον Ζαν Πασπαρτού. Την ίδια ημέρα στην Λέσχη Ρίφορμ στο Λονδίνο, όπου και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, εξ αφορμής μιας συζήτησης στοιχημάτισε για 20.000 λίρες πως μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, με τον υπηρέτη του. Σύμφωνα με το στοίχημα θα επέστρεφε στην λέσχη στις 21 Δεκεμβρίου, στις 8.45 το βράδυ.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του παρακολουθείται στενά, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, από τον επιθεωρητή Φίξ, ο οποίος υποπτεύεται τον Φογκ ως δράστη μιας ληστείας σε τράπεζα του Λονδίνου. Ο Φιλέας Φόγκ διατάζει τον υπηρέτη του να ετοιμάσει έναν ταξιδιωτικό σάκο με τα απολύτως απαραίτητα, παίρνει μαζί του 20.000 λίρες και ξεκινούν με το τρένο για το Παρίσι. Οι δύο τους ξεκινούν μια μοναδική περιπέτεια με πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα.

Τελικά γυρίζει στην Αγγλία, νομίζοντας ότι είχε χάσει το στοίχημα, γυρίζοντας μια μέρα αργότερα. Όμως, λίγο αργότερα, συνειδητοποίησε ότι είχε φτάσει τρία λεπτά πριν λήξει η προθεσμία του, πηγαίνει στη Ακαδημία και κερδίζει το στοίχημα. Αντί να φτάσει στις 21 Δεκεμβρίου, 80ή μέρα, έφτασε μια μέρα νωρίτερα, λόγω του ότι, ταξιδεύοντας αντίθετα προς την πορεία περιστροφής της γης, κέρδισε μια ημέρα που δεν είχε υπολογίσει. Ο Φόγκ έγινε πλουσιότερος κατά 20.000 λίρες.

1 comment

  1. Παρότι που έχω το ίδιο βιβλίο αλλά από τις εκδόσεις Μίνωας. Πιστεύω ότι το βιβλίο της Έφης είναι πιο ενδιαφέρον από το δικό μου.

Leave a Reply