7ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» – 87ο Δ.Σ. Θεσ/νίκης

Το σχολικό έτος 2022-23 το Δ2 τμήμα του 87ου Δ.Σ. Θεσ/νίκης διακρίθηκε στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» παίρνοντας παίρνοντας το 1ο βραβείο στην κατηγορία Πρωτοβάθμια/Δημοτικά – project !!! Ο τίτλος του  προγράμματος που  υλοποίησε είναι "Από τον Πόντο στη Θεσσαλονίκη... Ξεριζωμός, προσφυγιά...100 χρόνια μνήμης".

Το project πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου πολιτιστικού προγράμματος για τον Πόντο, σχέδιο του οποίου υποβλήθηκε στην υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Π.Ε. Ανατ. Θεσ/νίκης, ενώ παράλληλα συνδέθηκε και με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα με τη θεματική ενότητα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αφόρμηση για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και το ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μία από τις πόλεις που υποδέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων, γεγονός που συνέβαλε τόσο στον μετασχηματισμό της πόλης και την αστική της ανάπτυξη, όσο και στην αποτύπωσή της ως «προσφυγούπολης» στο συλλογικό φαντασιακό.
Κύριος στόχος ήταν οι μαθητές/τριες  να έρθουν σε επαφή με τον ποντιακό πολιτισμό, να ενημερωθούν σχετικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή, την ανταλλαγή των πληθυσμών, την έλευση των Ποντίων προσφύγων και την εγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη μετά το 1923, τους προσφυγικούς συνοικισμούς, την πολιτισμική τους ταυτότητα, αλλά και να προσεγγίσουν το παρελθόν και την ιστορία μέσα από αρχειακό υλικό.
Τα  βίντεο για λόγους προσωπικών δεδομένων δεν είναι διαθέσιμα στην παρούσα ανάρτηση. Ωστόσο, εμπεριέχονται αποσπάσματα ηχητικών ντοκουμέντων. Δείτε το audio book εδώ 

Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι των παιδιών πατώντας εδώ.

Δείτε και σχετική ανάρτηση του σχολείου εδώ.

 

Leave a Reply