Β. Μακεδονία Άνθρωποι

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Μια γυναίκα από τη Βόρεια Μακεδονία φοράει παραδοσιακά ρούχα.

Ποιος ζει στη Βόρεια Μακεδονία;

Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα με πολύμορφο πληθυσμό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας ανέρχεται σε 2.065.713 κατοίκους. Από αυτούς, το 65% είναι Σλαβομακεδόνες, το 25% είναι Αλβανοί, το 3% είναι Τούρκοι, το 2% είναι Ρομά και το υπόλοιπο 5% αποτελούν άλλες εθνοτικές ομάδες. Αυτό καθιστά τον πληθυσμό της χώρας πολύ ενδιαφέροντα και με αυτόν τον τρόπο η χώρα προσφέρει πολιτιστική ποικιλομορφία. Αλλά φυσικά μπορεί να υπάρξουν και προβλήματα και συγκρούσεις όταν διαφορετικοί άνθρωποι ζουν μαζί.

Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία

Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα μετά τους Βορειομακεδόνες είναι οι Αλβανοί. Ζουν στα δυτικά της χώρας και το κάνουν για περισσότερο καιρό από όσο υπάρχει η ίδια η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρόγονοι των Αλβανών έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ η Βόρεια Μακεδονία και το προηγούμενο κράτος της δημιουργήθηκαν μόλις τον 17ο αιώνα. Ο αλβανικός πολιτισμός και η αλβανική γλώσσα διατηρήθηκαν επίσης στα αλβανικά τμήματα της χώρας. Συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Βορειομακεδόνων συμβαίνουν κατά καιρούς, ενώ το 2001 ξέσπασε και ένοπλη σύγκρουση.

Άνθρωποι στο κέντρο της παλιάς πόλης των Σκοπίων

Τούρκοι στη Βόρεια Μακεδονία

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν πολύ δύσκολο για την τουρκική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία να διατηρήσει τον πολιτισμό και τα έθιμά της. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι, αλλά υπό τον Τίτο (τον πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας) δεν τους επιτρεπόταν να ασκούν την πίστη τους.

Ωστόσο, οι πρόγονοί τους είχαν ήδη ζήσει στο μετέπειτα γιουγκοσλαβικό έδαφος κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όμως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για μια άλλη εθνοτική ομάδα που ζει επίσης στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας: τους Ρομά.

Μια εξαθλιωμένη γυναίκα κάθεται σε έναν υποβαθμισμένο οικισμό Ρομά στη Βόρεια Μακεδονία

Ρομά στη Βόρεια Μακεδονία

Η κατάσταση των Ρομά στη Βόρεια Μακεδονία είναι συχνά πολύ κακή. Όπως και οι Αλβανοί, έτσι και οι Ρομά ζουν σε κυρίως ομοιογενείς οικισμούς, δηλαδή ανάμεσα σε μέλη της ίδιας εθνικιστικής ομάδας. Ωστόσο, αυτοί είναι υποβαθμισμένοι και πολύ μικρότεροι. Οι περισσότεροι Βορειομακεδόνες Ρομά ζουν στον οικισμό Suto Orizari, επίσης γνωστό ως Sutka. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πρωτεύουσας των Σκοπίων.

Οι Ρομά υφίστανται κυρίως διακρίσεις και αποκλείονται από τις άλλες ομάδες πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία. Έχουν λιγότερα δικαιώματα και πολύ λιγότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Ως αποτέλεσμα, 80 στους 100 Ρομά στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν εργασία. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν με λιγότερα από 50 ευρώ το μήνα στους υποβαθμισμένους οικισμούς των Ρομά.

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε σε μια εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας

Σε τι πιστεύουν οι άνθρωποι στη Βόρεια Μακεδονία;

Οι δύο πιο διαδεδομένες θρησκείες στη Βόρεια Μακεδονία είναι ο ορθόδοξος χριστιανισμός από τη μία πλευρά και το Ισλάμ από την άλλη. Αυτές οι δύο θρησκείες έχουν επηρεάσει την περιοχή εδώ και αιώνες. Οι Οθωμανοί έφεραν μαζί τους το Ισλάμ κατά τις κατακτήσεις τους. Ανάλογα με το ποιος ήταν στην εξουσία στη χώρα εκείνη την εποχή, πολλοί άνθρωποι άλλαζαν ξανά και ξανά την πίστη τους. Συχνά δέχονταν πιέσεις ή ανταμείβονταν για τη μεταστροφή τους.

Με την άνοδο των εθνικιστικών προσπαθειών τον 19ο αιώνα, η σχέση μεταξύ των θρησκειών επιδεινώθηκε. Έκτοτε, υπήρξαν επανειλημμένες επιθέσεις σε χώρους λατρείας της άλλης θρησκείας.

Υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 65 στους 100 κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και 33 μουσουλμάνοι. Υπάρχουν επίσης θρησκευτικές μειονότητες, όπως τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τι μιλούν οι άνθρωποι στη Βόρεια Μακεδονία;

Η επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας είναι τα σλαβομακεδονικά, τα οποία είναι μια σλαβική γλώσσα που είναι συγγενής με τα βουλγαρικά και τα σερβικά. Τα σλαβομακεδονικά μιλιούνται από περίπου το 65% του πληθυσμού της χώρας.

Η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα στη Βόρεια Μακεδονία είναι η αλβανική, η οποία μιλιέται από περίπου το 25% του πληθυσμού.

Άλλες γλώσσες που ομιλούνται στη Βόρεια Μακεδονία περιλαμβάνουν τα τουρκικά, τα ρομανικά και άλλες εθνοτικές γλώσσες. Τα τουρκικά μιλιούνται από περίπου το 3,8% του πληθυσμού, τα ρομανικά από περίπου το 2,5% και οι άλλες εθνοτικές γλώσσες από περίπου το 3,6%.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια πολυγλωσσία χώρα με πλούσια γλωσσική ποικιλομορφία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας μιλούν τουλάχιστον δύο γλώσσες, ενώ πολλοί μιλούν και τρεις ή περισσότερες. Η γλωσσική ποικιλομορφία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της χώρας και συμβάλλει στη μοναδική της ταυτότητα.

 

Leave a Reply